A stylistic analysis of the English translations of imagery in the“Second New”poetry
“İkinci Yeni”şiirinde imgelerin İngilizce çevirilerinin üslupbilimsel bir analizi
- Tez No: 1013404
- Danışmanlar: PROF. DR. ASLI ÖZLEM TARAKCIOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mütercim-Tercümanlık, Translation and Interpretation
- Anahtar Kelimeler: Mütercim tercümanlık, Translation and interpretation
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mütercim Tercümanlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çeviri ve Kültürel Çalışmalar Bilim Dalı
Özet
Şiir çevirisi, bir şiirin estetik katmanlarının yeniden inşasını içeren, doğası gereği karmaşık ve disiplinlerarası bir uğraştır. Bu zorluk, imgesel yoğunluk ve anlamsal belirsizlikle şekillenen eserlerde daha da yoğunlaşır. 1950'lerin ''İkinci Yeni'' şiir anlayışı, şairlerinin geleneksel dil kullanımından bilinçli sapmaları ve şiirin ifade olanaklarını genişletmeye yönelik dilsel deneyleri aracılığıyla bu zorluğun belirgin bir örneğini sunar. Bu çalışma, şiir çevirisinin çok katmanlı yapısını, kuramsal tanımlarından başlayarak çeviri eleştirisinde üslup analizinin kullanımına kadar uzanan geniş bir çerçevede ele almaktadır. Araştırmanın temel amacı, şair-çevirmenlerin Türkçeden İngilizceye imge aktarımı sırasında benimsedikleri üslup tercihlerini, özellikle ''İkinci Yeni'' şiiri bağlamında incelemektir. Çalışmanın yöntemsel temeli, Geoffrey Leech ve Mick Short'un (1981) Üslup Analizi Modeli ile Antoine Berman'ın (1985) Negatif Analitiği olmak üzere iki önemli yaklaşımın bütünleştirilmesine dayanmaktadır. Bu araştırma, Berman'ın ''biçim bozucu eğilimlerini'' estetik başarısızlıklar olarak değerlendirmek yerine, karmaşık ve yenilikçi imgelerin hedef dilin edebî gelenekleri içinde anlamlı ve işlevsel bir yer edinmesini sağlayan dönüştürücü süreçler olarak ele almaktadır. Bu çalışma,“İkinci Yeni”şiirinin çevirisinin yalnızca dilsel bir aktarımın ötesine geçtiğini ve bunun yerine derin ontolojik ve estetik uzlaşımların gerçekleştiği bir alan olarak işlev gördüğünü ortaya koymaktadır. Dilbilimsel üslup çözümlemesini çeviri kuramıyla bir araya getiren bu yaklaşım, şiir çevirisini incelemek için kapsamlı bir çözümleme zemini sağlarken, ''İkinci Yeni'' şiirinin dünya edebiyatı bağlamındaki kültürel ve estetik değerini de vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Poetry translation is an inherently complex and interdisciplinary practice that involves the reconstruction of a poem's aesthetic layers. This challenge intensifies in works shaped by imagistic density and semantic ambiguity. The ''Second New'' of the 1950s exemplifies this challenge through its poets' deliberate departures from conventional language, using linguistic experimentation to expand the expressive possibilities of poetry. This study examines the multi-layered structure of poetry translation within a broad framework, ranging from its theoretical definitions to the application of stylistic analysis in translation criticism. The primary objective of the research is to investigate the stylistic preferences adopted by poet-translators during the transfer of imagery from Turkish to English, particularly within the context of ''Second New'' poetry. The methodological foundation of the study is based on the integration of two significant approaches: Geoffrey Leech and Mick Short's (1981) Stylistic Analysis Model and Antoine Berman's (1985) Negative Analytic. Rather than evaluating Berman's ''deforming tendencies'' as aesthetic failures, this study treats them as transformative processes that enable complex and innovative imagery to take a meaningful and functional place within the literary traditions of the target language. This study indicates that the translation of ''Second New'' poetry extends beyond mere linguistic transfer, functioning instead as a site of profound ontological and aesthetic negotiation. By integrating linguistic stylistic analysis with translation theory, this approach provides a comprehensive analytical foundation for examining poetry translation while highlighting the cultural and aesthetic value of the ''Second New'' within the context of world literature.