Dijital bağımlılık ve fiziksel aktivite arasındaki ilişki: Çocukluk döneminde çok değişkenli bir analiz
The relationship between digital addiction and physical activity: A multivariate analysis in childhood
  1. Tez No: 1013416
  2. Yazar: TUĞBA KILIÇKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT KALDIRIMCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: dijital bağımlılık, fiziksel aktivite, çocuk, digital addiction, physical activity, children
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Kış Sporları ve Spor Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Sağlık Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Spor Sağlık Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın temel amacı, dijital bağımlılık ve fiziksel aktivite seviyeleri arasındaki ilişkiyi çocukluk döneminde çok değişkenli bir analiz ile incelemektir. Araştırma dijital bağımlılığın çocukların fiziksel aktivite düzeyleri üzerindeki etkilerini belirlemeyi, dijital medya kullanım süresi ile fiziksel aktivite arasındaki olası bağlantıları ortaya koymayı hedeflemektedir. Yöntem: Araştırma, kesitsel (tanımlayıcı) bir anket çalışmasıdır. Araştırmanın örneklemini 2025–2026 akademik yılı güz döneminde Ankara'da öğrenim gören 173 kız ve 154 erkek olmak üzere toplam 327 çocuk oluşturmaktadır. Örneklem büyüklüğü G*Power 3.1.9.7 programı kullanılarak ve literatür taraması yapılarak belirlenmiştir. Veriler, Çocuk Fiziksel Aktivite Anketi (ÇFAA), Çocuklarda Dijital Bağımlılık Ölçeği (ÇDBÖ) ve veliler tarafından doldurulan Kişisel Bilgi Formu aracılığıyla yüz yüze toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 22.0 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Araştırma bulgularına göre, dijital bağımlılık ile fiziksel aktivite düzeyleri arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur (p<0.05). Günlük ekran süresi arttıkça dijital bağımlılık düzeyinin arttığı, fiziksel aktivite düzeyinin ise azaldığı saptanmıştır. Ayrıca bazı demografik değişkenlere göre dijital bağımlılık ve fiziksel aktivite düzeylerinde anlamlı farklılıklar olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Sonuç olarak, dijital bağımlılığın çocuklarda fiziksel aktivite düzeyini olumsuz etkilediği ve sedanter yaşam tarzını artırdığı belirlenmiştir. Bu doğrultuda, çocukların dijital medya kullanım sürelerinin sınırlandırılması, fiziksel aktiviteye katılımın teşvik edilmesi ve ailelerin bu konuda bilinçlendirilmesi önerilmektedir. Araştırma bulgularının çocuk sağlığını koruyucu ve geliştirici müdahale programlarına katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The main objective of this study is to examine the relationship between digital addiction and physical activity levels in childhood using a multivariate analysis. The research aims to determine the effects of digital addiction on children's physical activity levels and to reveal possible links between digital media use time and physical activity. Method: This research is a cross-sectional (descriptive) survey study. The sample consists of a total of 327 children (173 girls and 154 boys) studying in Ankara during the fall semester of the 2025–2026 academic year. The sample size was determined using the G*Power 3.1.9.7 program and a literature review. Data were collected face-to-face using the Children's Physical Activity Questionnaire (CPAQ), the Children's Digital Addiction Scale (CDAS), and a Personal Information Form completed by the parents. The obtained data were analyzed using the SPSS 22.0 software package. Findings: According to the research findings, a significant negative correlation was found between digital addiction and physical activity levels (p<0.05). It was determined that as daily screen time increased, the level of digital addiction increased, while the level of physical activity decreased. Furthermore, significant differences in digital addiction and physical activity levels were identified based on certain demographic variables. Result: In conclusion, it has been determined that digital addiction negatively affects physical activity levels in children and increases sedentary lifestyles. Accordingly, it is recommended that the time children spend using digital media be limited, participation in physical activity be encouraged, and families be made aware of this issue. It is believed that the research findings will contribute to intervention programs that protect and improve child health.