Pediatrik laparoskopik apendektomi olgularında erektör spina plan bloğu ve quadratus lumborum plan bloğunun postoperatif ağrı ve analjezik ihtiyacı üzerine karşılaştırmalı etkisi: Prospektif randomize kontrollü çift kör çalışma
Comparative effects of erector spinae plane block and quadratus lumborum plane block on postoperative pain and analgesic requirements in pediatric patients undergoing laparoscopic appendectomy: A prospective randomized controlled double-blind study
- Tez No: 1013487
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜLEYMAN CAMGÖZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Postoperatif analjezi, pediatrik rejyonal anestezi, multimodal analjezi, laparoskopik apendektomi, erektör spina plan bloğu, anterior quadratus lumborum blok, mobilizasyon, Anestezi ve analjezi, Postoperative analgesia, pediatric regional anesthesia, multimodal analgesia, laparoscopic appendectomy, erector spinae plane block, anterior quadratus lumborum block, mobilization, Anesthesia and analgesia
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Çocuklarda cerrahi travmaya eşlik eden postoperatif ağrı, yalnızca hasta konforunu azaltan bir semptom değil; stres yanıtını arttırarak solunumsal, kardiyovasküler ve metabolik değişikliklere yol açabilen ve iyileşme sürecini olumsuz etkileyebilen önemli bir klinik sorundur. Bu nedenle pediatrik cerrahide ağrının doğru değerlendirilmesi ve multimodal analjezi yaklaşımlarıyla etkin bir biçimde kontrol altına alınması, perioperatif bakımın temel hedefleri arasında yer almaktadır. Pediatrik laparoskopik apendektomi sonrası ağrı; trokar girişlerine bağlı somatik bileşen, intraabdominal manipülasyon ve inflamasyona bağlı visseral bileşen ile pnömoperitona bağlı peritoneal irritasyonun katkısıyla çok bileşenli bir özellik gösterebilir. Bu nedenle analjezi yaklaşımının yalnızca insizyon ağrısını değil, visseral bileşeni de kapsayacak biçimde planlanması önemlidir. Bu çalışmanın amacı, pediatrik laparoskopik apendektomi geçiren hastalarda preemptif olarak ultrason eşliğinde bilateral uygulanan ESP (Erektör Spina Plan) ve anterior QL (Quadratus Lumborum) bloklarının postoperatif analjezik etkinliğini karşılaştırmaktır. Ayrıca her iki yöntemin ağrı skorları, aile memnuniyeti, ek analjezik ihtiyacı, hemodinamik stabilite, blok uygulama süreleri, mobilizasyon zamanı, blok ilişkili komplikasyonlar, hastanede kalış süreleri üzerine etkileri değerlendirilmektedir. Materyal ve Metod: Bu prospektif randomize kontrollü çalışma Eskişehir Şehir Hastanesi Klinik Araştırmalar Etik Kurulu onayı alındıktan sonra, Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı'nda yürütülmüştür. 3-13 yaş arası akut apandisit tanısı almış, cerrahi tedavi endikasyonu bulunan ve araştırmaya katılmaya gönüllü toplam 60 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Katılımcılar bilgisayar destekli rastgeleleştirme yöntemiyle iki gruba ayrılmıştır: ESP blok uygulanan grup (n=30), QL blok uygulanan grup (n=30). Tüm uygulamalar aynı merkezde, deneyimli bir anestezi uzmanı tarafından gerçekleştirilmiştir. Hastaların demografik verileri, cerrahi süreleri, peroperatif hemodinamik parametreleri, blok yapılma süreleri, postoperatif ağrı skorları, ek analjezik ihtiyacı ve mobilizasyon saatleri gibi verileri kaydedilmiştir. İstatistiksel analizler uygun testler kullanılarak yapılmış olup, p<0,05 değeri istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir. Sonuçlar: Çalışma sonuçlarına göre, postoperatif ağrı değerlendirmesinde her iki blok yöntemi de genel olarak etkin analjezi sağlamış; ancak erken postoperatif dönemde QL blok grubunda ağrı skorlarının daha düşük seyrettiği zaman dilimleri saptanmıştır. Ebeveyn temelli ağrı değerlendirmesinde de erken dönemde QL bloğu lehine bulgular elde edilmiştir. Kurtarma analjezi gereksinimi ESP grubunda daha yüksek bulunurken, analjezi gereksinimi gelişen olgularda ilk analjeziye kadar geçen süre gruplar arasında benzer izlenmiştir. Fonksiyonel iyileşme göstergesi olarak mobilizasyon zamanı QL blok grubunda daha erken gerçekleşmiştir. Hastanede kalış süresi ve hemodinamik parametrelerde gruplar arasında klinik olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır; postoperatif bulantı-kusma insidansı da benzer bulunmuştur. Blok uygulama süreleri karşılaştırıldığında, ESP'nin daha kısa sürede uygulanabildiği belirlendi. Güvenlik profili açısından değerlendirildiğinde her iki grubun peroperatif dönemde stabil seyir gösterdiği, klinik olarak anlamlı hemodinamik bozukluğa neden olmadığı gözlenmiştir. Bu bulgular, her iki tekniğin pediatrik hastalarda güvenle uygulanabilir postoperatif analjezi yöntemi olduğunu desteklemektedir. Tartışma: Bu çalışmanın bulguları, pediatrik laparoskopik apendektomi sonrası dönemde ultrason eşliğinde uygulanan ESP ve QL bloklarının multimodal analjezide anlamlı bir yer tuttuğunu göstermektedir. Bulgular, her iki tekniğin de güvenli ve etkili analjezi sağlayabildiğini; ancak erken postoperatif dönemde QL bloğunun daha etkili ağrı kontrolü ile daha düşük kurtarma analjezi gereksinimi ve daha erken mobilizasyon gibi klinik açıdan anlamlı çıktılara katkı sunduğunu düşündürmektedir. Ebeveyn temelli ağrı değerlendirmesinde erken dönemde gözlenen iyileşme, analjezik etkinliğin yalnızca skorlarla değil, çocuğun konforu ve bakım kolaylığına yansıyan fonksiyonel göstergelerle de desteklendiğine işaret etmektedir. Uygulama süresinin QL blokta daha uzun olması pratik bir dezavantaj olarak görünse de uygun iş akışı ve organizasyon sağlandığında, yöntemin klinik kazanımları bu dezavantajı dengeleyebilir. Sonuç olarak, erken dönemde hasta konforunu artırmak, kurtarma analjezisini azaltmak ve mobilizasyonu hızlandırmak hedeflendiğinde QL blok daha avantajlı bir seçenek olarak öne çıkarken; pratik uygulanabilirlik öncelikli olduğunda ESP blok da uygulanabilir bir alternatif olarak önemini korumaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Postoperative pain associated with surgical trauma in children is not merely a symptom that reduces patient comfort; it is also an important clinical problem that may increase the stress response, lead to respiratory, cardiovascular, and metabolic changes, and adversely affect the recovery process. Therefore, accurate assessment of pain and effective control through multimodal analgesic approaches are among the main goals of perioperative care in pediatric surgery. Pain after pediatric laparoscopic appendectomy may present as a multifactorial entity, including a somatic component related to trocar insertion sites, a visceral component associated with intra-abdominal manipulation and inflammation, and peritoneal irritation caused by pneumoperitoneum. For this reason, analgesic planning should address not only incisional pain but also the visceral component. The aim of this study was to compare the postoperative analgesic efficacy of preemptive ultrasound-guided bilateral erector spinae plane (ESP) block and anterior quadratus lumborum (QL) block in pediatric patients undergoing laparoscopic appendectomy. In addition, the effects of both techniques on pain scores, parental satisfaction, need for rescue analgesia, hemodynamic stability, block performance time, time to mobilization, block-related complications, and length of hospital stay were evaluated. Materials and Methods: This prospective randomized controlled study was conducted at the Department of Anesthesiology and Reanimation, Kütahya Health Sciences University Faculty of Medicine, after receiving approval from the Eskişehir City Hospital Clinical Research Ethics Committee. A total of 60 patients aged 3–13 years, diagnosed with acute appendicitis, scheduled for surgical treatment, and whose families consented to participation were included in the study. The participants were randomized by computer-assisted randomization into two groups: the ESP block group (n=30) and the QL block group (n=30). All procedures were performed at a single center by an experienced anesthesiologist. Demographic characteristics, duration of surgery, intraoperative hemodynamic parameters, block performance times, postoperative pain scores, rescue analgesic requirements, and time to mobilization were recorded. Statistical analyses were performed using appropriate tests, and a p value of <0.05 was considered statistically significant. Results: According to the study results, both block techniques generally provided effective postoperative analgesia; however, lower pain scores were observed at certain time points in the early postoperative period in the QL block group. In parent-based pain assessments, findings were also in favor of the QL block during the early period. Rescue analgesic requirement was higher in the ESP group, whereas the time to first analgesic administration among patients requiring analgesia was similar between the groups. As a functional recovery parameter, mobilization occurred earlier in the QL block group. No clinically significant difference was found between the groups in terms of length of hospital stay or hemodynamic parameters, and the incidence of postoperative nausea and vomiting was similar. When block performance times were compared, ESP block was found to be performed in a shorter time. In terms of safety profile, both groups showed stable intraoperative courses and neither technique caused clinically significant hemodynamic instability. These findings support that both techniques are safe and applicable postoperative analgesic methods in pediatric patients. Discussion: The findings of this study demonstrate that ultrasound-guided ESP and QL blocks have a meaningful role in multimodal analgesia following pediatric laparoscopic appendectomy. The results suggest that both techniques provide safe and effective analgesia; however, the QL block may offer clinically meaningful advantages in the early postoperative period, including more effective pain control, lower rescue analgesic requirement, and earlier mobilization. The early improvement observed in parent-based pain assessments indicates that analgesic efficacy is reflected not only in pain scores but also in functional outcomes related to the child's comfort and ease of care. Although the longer performance time of the QL block may appear to be a practical disadvantage, with appropriate workflow and organization, its clinical benefits may offset this limitation. Conclusion: In conclusion, when the goal is to improve early postoperative comfort, reduce rescue analgesic requirement, and accelerate mobilization, the QL block appears to be a more advantageous option. However, when practical applicability is prioritized, the ESP block remains an important and feasible alternative.