Sosyal medya kullanımının ekonomik bir birim olan aile hayatı üzerine etkilerinin araştırılması: Muğla ili Menteşe ilçesi örneği
An investigation of the effects of social media use on family life as an economic unit: The case of Menteşe district in Muğla province
- Tez No: 1013515
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDOĞAN GAVCAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Aile, Aile hayatı, Aile içi iletişim, Muğla, Sosyal medya, Sosyal medya bağımlılığı, İletişim, Family, Family life, Family communicatin, Muğla, Social media, Social media addiction, Communication
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada sosyal medya kullanımının ekonomik bir birim olan aile hayatı üzerine etkileri incelenmiştir. Araştırmanın evrenini, Muğla ili Menteşe ilçesinde yer alan ve eğitim düzeyi görece yüksek, sosyal medya kullanımının yaygın olduğu on mahallede yaşayan evli bireyler oluşturmaktadır. Çalışma üç bölümden meydana gelmektedir. İlk bölümde aile kavramı tarihsel süreç içerisinde ele alınmış; geleneksel, sanayi ve modern toplum bağlamında aile yapısındaki dönüşümler incelenmiş ve aile içi iletişimin önemi kuramsal çerçevede değerlendirilmiştir. İkinci bölümde sosyal medyanın ortaya çıkışı, gelişimi, araçları, geleneksel medyadan ayrılan yönleri ile avantaj ve dezavantajları açıklanmış; sosyal medya kullanımının aile hayatına etkileri teorik olarak tartışılmıştır. Üçüncü bölümde ise alan araştırmasına yer verilmiştir. Araştırma kapsamında evli çiftlere ayrı ayrı uygulanan anketlerden elde edilen veriler SPSS programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Ölçeğin güvenilirlik katsayısı (Cronbach alfa = 0,792) yüksek bulunmuştur. Verilerin normal dağılım göstermemesi nedeniyle parametrik olmayan testler tercih edilmiş; Mann-Whitney U ve Kruskal-Wallis H testleri kullanılarak cinsiyet, yaş, çocuk sayısı, eğitim düzeyi ve gelir değişkenlerine göre farklılıklar incelenmiştir. Bulgular, sosyal medya kullanım süresi ve tutumlar bakımından bazı farklılıkları ortaya koymuş, ancak aile ilişkilerinde ciddi sorunlar oluşmadığını göstermiştir. Araştırma, aile içi iletişimi güçlendirmek için sosyal medya kullanımının sınırlanması, ortak etkinlikler ve bilinçli kullanımın önemini vurgulamaktadır. Sonuç olarak, sosyal medyanın tamamen dışlanmasından ziyade dengeli kullanımının aile bütünlüğü açısından daha sağlıklı olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examines the effects of social media use on family life as an economic unit. The population of the research consists of married individuals living in ten neighborhoods in the Menteşe district of Muğla province, where the level of education is relatively high and social media use is widespread. The study consists of three sections. In the first section, the concept of family is discussed within a historical perspective; transformations in family structure are examined in the context of traditional, industrial, and modern societies, and the importance of intra-family communication is evaluated within a theoretical framework. In the second section, the emergence, development, and tools of social media, its differences from traditional media, and its advantages and disadvantages are explained; additionally, the effects of social media use on family life are discussed theoretically. The third section presents the field research. Within the scope of the research, data obtained from questionnaires administered separately to married couples were analyzed using the SPSS program. The reliability coefficient of the scale (Cronbach's alpha = 0.792) was found to be high. Since the data did not show a normal distribution, non-parametric tests were preferred; differences according to variables such as gender, age, number of children, education level, and income were analyzed using the Mann–Whitney U and Kruskal–Wallis H tests. The findings revealed certain differences in terms of social media usage duration and attitudes; however, they also showed that no serious problems occurred in family relationships. The study emphasizes the importance of limiting social media use, engaging in shared activities, and promoting conscious use in order to strengthen intra-family communication. As a result, it was determined that a balanced use of social media, rather than its complete exclusion, is healthier for family unity.