Keratokonusta kontakt lens
Contact lenses in keratoconus
- Tez No: 1013600
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLENEN ÖMÜR GÜNDÜZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Keratokonus, Kontakt Lens, Sert Gaz Geçirgen Kontakt Lens, Yumuşak Kontakt Lens, Hibrit Kontakt Lens, Skleral Lens, Keratoconus, Contact Lens, Rigid Gas-Permeable Contact Lens, Soft Contact Lens, Hybrid Contact Lens, Scleral Lens
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Keratokonus tanılı hastalarında kontakt lens uygulama sonuçlarının değerlendirilmesi. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışmaya, 2010–2025 yılları arasında Ankara Üniversitesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı'nda keratokonus tanısı alarak KL uygulanan 506 hastanın 913 gözü dahil edildi. Uygulanan KL tipleri; sert gaz geçirgen kontakt lens (SGGKL), yumuşak kontakt lens (YKL), hibrit kontakt lens (HKL) ve skleral lens (SL) olarak sınıflandırıldı. Başlangıç ve son kontrollerde düzeltilmemiş görme keskinliği (DGK), gözlükle düzeltilmiş görme keskinliği (GDGK) ve lensle düzeltilmiş görme keskinliği (LDGK) logMAR cinsinden değerlendirildi. Keratokonus evresi, korneal tomografi bulguları, biyomikroskopik muayene bulguları ve lens performansı kaydedildi. Bulgular: KL uygulanan hastaların ortalama yaşı 25.5±8.5 yıl (10–54) idi; %47.4'ü kadın (n=240), %52.6'sı erkekti (n=266). Lens uygulanan gözlerin %32.3'ünde alerjik konjonktivit (AK) (295/913), %1.6'sında atopik keratokonjonktivit (AKK) (15/913) ve %2.2'sinde vernal keratokonjonktivit (VKK) (20/913) mevcuttu. İlk başvuruda hastaların %21.9'u gözlük (n=111), %24.9'u KL (n=126) kullanırken, %53.2'si herhangi bir refraktif düzeltme yöntemi kullanmıyordu (n=269). Amsler–Krumeich evrelemesine göre gözlerin %4.7'si evre 1, %24.9'u evre 2, %14.8'i evre 3 ve %55.6'sı evre 4 olarak sınıflandırıldı. Lens uygulanan toplam 913 gözün 747'sinde (%81.8) santral, 166'sında (%18.2) parasantral kon saptandı.Toplam 613 göze (%67.1) CXL uygulanmış olup, bunların 539'u (%87.9) merkezimizde gerçekleştirilmişti. CXL sonrası KL başlama süresi ortalama 4.1±2.9 ay (2–19) idi. İlk lens uygulamasında gözlerin %54.2'sinde ilk denemede uyum sağlandı. Ortalama lens deneme sayısı 1.6±0.8 (1–5) idi. Toplam 389 göze SGGKL (%42.6), 377 göze YKL (%41.2), 90 göze HKL (%9.9) ve 57 göze SL (%6.3) uygulandı. YKL uygulanan gözlerin %58.6'sında (221/377) KeraSoft, %41.4'ünde (156/377) Torik YKL tercih edildi. Olguların %80.4'ünde bilateral, %19.6'sında unilateral lens uygulandı. Ortalama takip süresi 46.0±36.0 ay (3–156) idi. Lens tercihi keratokonus evresine göre anlamlı farklılık gösterdi (p<0.001). Erken evrelerde YKL daha sık tercih edilirken, ileri evrelerde SGGKL ve SL kullanım oranı arttı. Lens denemesi sonrası hastaların %75.1'i düzenli takibe devam ederken, takip kaybı oranı %24.9 olarak saptandı. Düzenli takibe devam eden 380 hastanın 691 gözü longitudinal analize dahil edildi. KL uygulanan gözlerde başlangıç DGK ve GDGK değerleri diğer lens tiplerine göre YKL uygulanan gözlerde anlamlı olarak daha yüksekti, SL uygulanan gözlerde ise anlamlı olarak daha düşüktü (p<0.001). LDGK'de takip sürecinde anlamlı değişiklik saptanmadı (p=0.174). LDGK tüm takiplerde GDGK'dan daha iyiydi (p<0.001). Takip sürecinde Kmax (p=0.261), TCT (p=0.511) değerlerinde genel olarak anlamlı değişiklik izlenmedi. CXL uygulanan gözlerde ise takip sürecinde Kmax değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı azalma saptandı (p<0.001). Takip sürecinde gözlerin %11.7'sinde lens parametresi, %14.0'ında ise lens türü değiştirildi. Bu olgularda ikinci basamakta en sık tercih edilen lens KeraSoft (%29.9) olup, bunu SL (%26.8) takip etti. Lens türü değiştirilen gözlerde değişim nedenleri değerlendirildiğinde, en sık nedenin yetersiz görme keskinliği olduğu görüldü (%35.4). KL uygulanan gözlerde gelişen advers olaylar değerlendirildiğinde, en sık görülen advers olayın kuru göz olduğu saptandı (%30.7). Sonuç: Keratokonus tanılı hastalarda KL uygulaması, görme keskinliğinde anlamlı iyileşme sağlamakta ve korneal stabilitenin korunmasına katkıda bulunmaktadır. Uzun dönem başarının sürdürülebilmesi açısından hasta uyumu, uygun lens seçimi ve düzenli takip kritik öneme sahiptir.
Özet (Çeviri)
Purpose: To evaluate the outcomes of contact lenses in patients with keratoconus. Materials and Methods: This retrospective study evaluated 913 eyes of 506 patients with keratoconus who were fitted with contact lenses between 2010 and 2025 at Ankara University Department of Ophthalmology. Lens types were classified as rigid gas-permeable lenses (RGP), soft contact lenses (SCL), hybrid contact lenses (HCL), and scleral lenses (SL). Uncorrected distance visual acuity (UDVA), corrected distance visual acuity (CDVA), and lens-corrected visual acuity (LCVA) were evaluated at baseline and follow-up examinations. Keratoconus stage, corneal tomographic findings, slit-lamp biomicroscopy findings, and lens performance were recorded. Results: The mean age of the patients was 25.5±8.5 years (range: 10–54); 47.4% were female and 52.6% were male. Allergic conjunctivitis was present in 32.3% of eyes, atopic keratoconjunctivitis in 1.6%, and vernal keratoconjunctivitis in 2.2%. At the initial visit, 21.9% of patients used spectacles, 24.9% used contact lenses, while 53.2% had no refractive correction. Central cone localization was detected in 81.8% of eyes and paracentral cone localization in 18.2%. According to the Amsler–Krumeich classification, 4.7% of eyes were classified as stage 1, 24.9% as stage 2, 14.8% as stage 3, and 55.6% as stage 4 disease. Corneal collagen cross-linking (CXL) had been performed in 74 eyes prior to referral, while 539 eyes underwent CXL at our center. The mean interval between CXL and contact lens fitting was 4.1±2.9 months (range: 2–19). The mean number of trial lenses used at the initial fitting was 1.6±0.8 (range: 1–5). A total of 389 eyes were fitted with RGP lenses, 377 with SCL, 90 with HCL, and 57 with SL. Among SCL users, KeraSoft lenses were preferred in 58.6% and toric soft lenses in 41.4% of eyes. Lens preference differed significantly according to keratoconus stage (p<0.001). SCLs were more frequently preferred in early-stage disease, whereas RGP and SL use increased in advanced stages. After lens fitting, 75.1% of patients continued regular follow-up, while the follow-up loss rate was 24.9%. Longitudinal analysis included 691 eyes of 380 patients with regular follow-up. At baseline, UDVA and CDVA values were significantly higher in eyes fitted with SCL and significantly lower in eyes fitted with SL (p<0.001). LCVA remained stable during follow-up (p=0.174) and was superior to CDVA at all follow-up examinations (p<0.001). No significant overall changes were observed in Kmax (p=0.261) and TCT (p=0.511) values during follow-up. However, eyes that underwent CXL showed a significant reduction in Kmax values during follow-up (p<0.001). During follow-up, lens parameters were modified in 11.7% of eyes and lens type was changed in 14.0% of eyes. The most frequently preferred secondary lens was KeraSoft (29.9%), followed by SL (26.8%). The most common reason for lens type change was insufficient visual acuity (35.4%). Dry eye was the most common adverse event (30.7%). Conclusion: Contact lenses significantly improve visual acuity and contribute to maintaining corneal stability in keratoconus patients. Appropriate lens selection, patient compliance, and regular follow-up are essential for long-term successful outcomes.