Multi-criteria framework for subcontractor selection in the defense industry
Savunma sanayinde alt yüklenici seçimine yönelik çok kriterli çerçeve
- Tez No: 1013613
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞEYDA AYŞE YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Savunma ve Savunma Teknolojileri, Industrial and Industrial Engineering, Defense and Defense Technologies
- Anahtar Kelimeler: DEMATEL, PROMETHEE yöntemi, TOPSIS, VIKOR yöntemi, Çok kriterli karar verme, DEMATEL, PROMETHEE yöntemi, TOPSIS, VIKOR method, Multi criteria decision making
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Savunma sanayiinde alt yüklenici seçimi, yalnızca maliyet temelli değerlendirmelerle sınırlı olmayan, kalite, teknik yeterlilik, kurumsal güvenilirlik, süreç yönetimi ve risk gibi çok boyutlu kriterlerin birlikte ele alınmasını gerektiren karmaşık bir karar problemidir. Bu çalışmada, alt yüklenici değerlendirmesi için sistematik ve nedensellik temelli bir karar destek çerçevesi önerilmektedir. Değerlendirme kriterleri, savunma sanayii profesyonelleriyle gerçekleştirilen yarı yapılandırılmış mülakatlar ve literatür incelemesi yoluyla belirlenmiştir. Kriterler arasındaki etkileşimler Karar Verme Deneme ve Değerlendirme Laboratuvarı (DEMATEL) yöntemi ile analiz edilmiş, kriter ağırlıkları ise DEMATEL tabanlı Analitik Ağ Süreci (DANP) kullanılarak hesaplanmıştır. Önerilen yaklaşım, kriterler arasındaki nedensel ilişkileri doğrudan ağırlıklandırma sürecine entegre ederek ek ikili karşılaştırma gereksinimini ortadan kaldırmaktadır. Geliştirilen çerçeve; talaşlı imalat, kaynaklı imalat ve boyama/kaplama alanlarında faaliyet gösteren alt yükleniciler üzerinde uygulanmıştır. Alt yüklenicilerin performansları TOPSIS, VIKOR ve PROMETHEE II yöntemleri ile değerlendirilmiş, elde edilen sıralamaların tutarlılığı Spearman sıra korelasyon katsayısı ile analiz edilmiştir. Sonuçlar, nitel uzman görüşleri ile nicel ve nedensellik temelli yöntemlerin birlikte kullanılmasının alt yüklenici seçiminde nesnellik, şeffaflık ve karar güvenilirliğini artırdığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Subcontractor selection in the defense industry is a complex decision-making problem that requires consideration of multiple interrelated criteria beyond cost, including quality, technical capability, organizational reliability, process management, and risk. This study proposes a systematic and causality-aware framework for subcontractor evaluation based on scale development and multi-criteria decision-making (MCDM) methods. Evaluation criteria were identified through semi-structured interviews with defense industry professionals and consolidated with findings from the literature to ensure both practical relevance and theoretical rigor. The interdependencies among criteria were analyzed using the Decision-Making Trial and Evaluation Laboratory (DEMATEL) method, and criterion weights were derived through the DEMATEL-based Analytic Network Process (DANP), which directly incorporates causal relationships into the weighting structure without requiring additional pairwise comparisons. The proposed framework was applied to machining, welded manufacturing, and painting/coating subcontractor groups. Subcontractor performance was evaluated using TOPSIS, VIKOR, and PROMETHEE II, and the consistency of the resulting rankings was assessed using Spearman's rank-order correlation coefficient. The results indicate that integrating expert judgment with causality-based quantitative methods enhances transparency, robustness, and objectivity in subcontractor selection. The study contributes a practical and defensible decision-support framework for procurement and management professionals operating in defense manufacturing environments.