Sanal gerçeklik deneyimlerinin destinasyon ziyaret niyeti üzerindeki etkisi
The effect of virtual reality experiences on destination visit intention
  1. Tez No: 1013692
  2. Yazar: ONUR AKTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞİRVAN ŞEN DEMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Turizm, Tourism
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, su altı kültürel mirası kapsamında Çanakkale'deki tarihi batıkların sanal gerçeklik teknolojisiyle Z kuşağına deneyimletilmesinin destinasyon ziyaret niyeti üzerindeki etkilerini incelemektedir. Çalışmada sanal gerçeklik ve 360^° video deneyimlerinin telepresence, destinasyona yönelik merak ve duygusal rezonans aracılığıyla ziyaret niyetini nasıl etkilediği karşılaştırmalı olarak analiz edilmiştir. Araştırma tekrarlı ölçüm desenine dayalı deneysel yaklaşımla Süleyman Demirel Üniversitesi ve Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi'nde öğrenim gören 192 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Katılımcılar hem sanal gerçeklik gözlüğü hem de monitör aracılığıyla tarihi batık dalış deneyimi yaşamış, veriler PLS-SEM ve Wilcoxon testi ile analiz edilmiştir. Bulgular, sanal gerçeklik teknolojisinin 360^° video deneyimine kıyasla telepresence, destinasyona yönelik merak, duygusal rezonans ve ziyaret niyeti boyutlarında istatistiksel olarak anlamlı ve daha güçlü etkiler yarattığını göstermektedir. Çalışmanın sonucunda, Çanakkale'nin zengin su altı kültürel mirasının dijital teknolojiler aracılığıyla tanıtılmasının, destinasyona yönelik ilgiyi ve ziyaret niyetini artırdığı aynı zamanda sürükleyici teknolojilerin destinasyon pazarlamasında etkili araçlar olarak karar vericiler ve politika üreticiler tarafından kullanılabileceği ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study examines the effects of exposing Generation Z to historical shipwrecks in Çanakkale using virtual reality technology on their intention to visit the destination. The study compares and analyzes how virtual reality and 360° video experiences affect visit intention through telepresence, curiosity about the destination, and emotional resonance. The research was conducted using an experimental approach based on a repeated measures design with 192 students enrolled at Süleyman Demirel University and Isparta University of Applied Sciences. Participants experienced the historical shipwreck diving experience both through virtual reality goggles and monitors, and the data were analyzed using PLS-SEM and the Wilcoxon test. The findings indicate that virtual reality technology creates statistically significant and stronger effects compared to 360° video experiences in terms of telepresence, curiosity about the destination, emotional resonance, and visit intention. The study concluded that promoting Çanakkale's rich underwater cultural heritage through digital technologies increases interest in the destination and visit intention, and that immersive technologies can be used as effective tools in destination marketing by decision-makers and policymakers.