2018 ve 2024 ilkokul, ortaokul ve lise matematik dersi öğretim programlarının“öğrenme-öğretme yaşantılarının”karşılaştırılması
Comparison of learning-teaching experiences" of 2018 and 2024 primary, secondary and high school mathematics curricula
  1. Tez No: 1013694
  2. Yazar: AYBÜKE BEYZA KAYCIOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NUR SIRMACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Program, Program
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı 2018 - 2024 İlkokul, Ortaokul ve Lise Matematik Dersi Öğretim Programlarının“Öğrenme-öğretme Yaşantıları”nı karşılaştırmaktır. Yöntem: Araştırma modeli, nitel araştırma yöntemidir; 2018 ve 2024 İlkokul, Ortaokul ve Lise Matematik Dersi Öğretim Programlarının“Öğrenme –Öğretme Yaşantıları”nın incelenmesi için doküman analizi deseni kullanılmıştır. Görüşmeler için ise, araştırma deseni durum çalışmasıdır. Bulgular: 2018 programlarının olumlu yönleri; 2018 İlkokul Matematik Dersi Öğretim Programının“Öğrenme-Öğretme Yaşantılarının kazandırılacak kazanımların açık olduğu ve sınavla değerlendirilmesi, 2018 ortaokul programında kesir ve ondalık konularının ayrı verilerek öğretilmesi, 2018 lise programında öğretimin üniversite sınavlarına yönelik olması, öğretmenler tarafından olumlu olarak karşılanmıştır. 2024 programlarının olumlu yönleri; 2024 ilkokul programında oyunlarla öğretimin ön plana çıkarılarak konuların öğretildiği öğretmen görüşleri arasındadır. 2024 ilkokul programıyla ilgili olarak Karekodlardan direkt EBA etkinliklerine ve videolarına bağlantılarının olması konunun direkt anlaşılmasına katkı sağlaması programın olumlu yanlarından biridir. 2024 İlkokul programında etkinliklerin güzel, öğrencilerin ilgisini çekmesi ve matematiğe karşı motivasyonu artırdığı, 2024 ortaokul ve lise programlarında da etkinliklerin olduğu belirtilmiştir. 2024 ilokul, ortaokul ve lise programlarında değerlerin ön plana çıkarılarak öğrenme sürecine dahil edildiği görülmektedir. 2024 ilokul, ortaokul ve lise programlarında öğretmenin rehber, öğrencinin ön planda olması ve konuların ezberden uzak bir şekilde öğretildiği bulgular arasındadır. 2018 programlarının geliştirilmesi gereken yönler;2018 ilkokul programında, değerler eğitiminin az olması, günlük yaşamla ilgili örneklerin yetersiz kalması, 2018 lise programında, dokuzuncu sınıf konularının yoğun olması, öğretmenin kendi yöntemiyle konuları anlatması, etkinliklerin az olduğu bulunmuştur. 2018 ilkokul ortaokul ve lise programının öğrenme ve öğretme yaşantılarının öğretmen merkezli, ezbere dayalı olduğu görülmektedir. Ayrıca, öğrencinin düşünmesi akıl yürütmesi ve etkinliğin sonucunda gereken bilgiye ulaşması becerilerinin yetersiz olduğu belirtilmiştir. 2024 programlarının geliştirilmesi gereken yönler; 2024 ilkokul programındaki öğrenme-öğretme yaşantılarının sınavla değerlendirilmemesi, yorumlama gerektiren her öğrenme çıktısında çocukların zorlandığı bulguları elde edilmiştir. 2024 ortaokul programında etkinliklerin yorucu, örneklerin zor olması, 2024 lise programında öğrenme-öğretme yaşantılarını öğrencinin hazırbulunuşluğuna uygun olmaması, etkinliklerin anlaşılır olmaması bulgularına rastlanılmıştır.2024 İlkokul programında özellikle geometrik cisimlerin başa alınması, ortaokul programında kesir ve ondalık konularının birlikte verilmesi, 2024 lise programında önceden 11. ve 12.sınıfta anlatılan birçok konunun dokuzuncu sınıfta anlatılması 2024 programında yaşanan sorunlar olarak görülmektedir. 2024 ilkokul, ortaokul ve lise programının öğrenme ve öğretme yaşantılarında bulunan konuların yoğun olması, konuları yetiştirmekte zaman problemi yaşanmıştır. Ayrıca, kalabalık sınıflarda etkinliklerin uygulamasında zorluklar yaşanmıştır. Dokümanların analizlerinden, 2018 İlkokul, Ortaokul ve Lise Matematik Dersi Öğretim Programları Öğrenme-Öğretme yaşantılarında, kazanımlar ve kazanımların öğretimine ilişkin öğretme – öğrenme uygulamaları vardır. 2024 İlkokul, Ortaokul ve Lise Matematik Dersi Öğretim Programları Öğrenme-Öğretme yaşantılarında ise temel kabuller, ön değerlendirme süreci, köprü kurma, öğrenme – öğretme uygulamaları, farklılaştırma başlıkları vardır. İlkokul, ortaokul ve lise Matematik dersi programında alana özgü beceriler, kavramsal beceriler, eğilimler ve sosyal-duygusal öğrenme becerileri, değerler ve okuryazarlık becerileri öğrenme-öğretme uygulamaları içerisinde bütünleştirilerek verilmiştir. Öğrenme-öğretme uygulamaları kapsamında uygulanacak yöntemler, etkinlikler, oyunlar, disiplinler arası ilişkiler araç-gereçler, ölçme ve değerlendirme bulunmaktadır. Farklılaştırma başlığında, zenginleştirme ve destekleme bulunmaktadır. Sonuçlar: Sonuç olarak 2024 İlkokul, ortaokul ve lise matematik dersi programlarının ”öğrenme-öğretme yaşantıları“ 2018 İlkokul, ortaokul ve lise matematik dersi programlarının ”öğrenme-öğretme yaşantılarına" göre daha iyi hazırlandığını söyleyebiliriz. Öğretmenlerin de, aynı görüşte olduğunu da söyleyebiliriz. Öğretmen görüşlerine göre 2024 Programların uygulama sürecinde sorunlar yaşandığı ortaya çıkmıştır. 2024 ilkokul, ortaokul ve lise programlarının öğrenme-öğretme yaşantılarının daha işlevsel olması için, bazı öneriler doğrultusunda düzenlemeler yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to compare the“Learning-Teaching Experiences”of the 2018 and 2024 Primary, Secondary, and High School Mathematics Curricula. Method: The research model is a qualitative research method; a document analysis design was used to examine the“Learning-Teaching Experiences”of the 2018 and 2024 Primary, Secondary, and High School Mathematics Curricula. For the interviews, the research design is a case study. Findings: Positive aspects of the 2018 programs:The 2018 Primary School Mathematics Curriculum's emphasis on clear learning outcomes and exam-based assessment, the separate teaching of fractions and decimals in the 2018 middle school curriculum, and the 2018 high school curriculum's focus on preparing students for university entrance exams have all been positively received by teachers. Positive aspects of the 2024 programs: According to teacher opinions, the 2024 primary school curriculum emphasizes teaching subjects through games. Regarding the 2024 primary school curriculum, one of its positive aspects is that the QR codes provide direct links to EBA activities and videos, facilitating a direct understanding of the subject matter. It was stated that the activities in the 2024 primary school curriculum were good, attracted students' interest, and increased their motivation towards mathematics, and that similar activities were included in the 2024 middle and high school curricula. In 2024, it was observed that values were emphasized and integrated into the learning process in primary, middle, and high school programs. Findings from the 2024 primary, middle, and high school curricula indicate that the teacher acts as a guide, the student is prioritized, and subjects are taught in a way that avoids rote memorization. Aspects recommended for improvement in the 2018 programs:The 2018 primary school curriculum was found to have insufficient values education and inadequate examples related to daily life, while the 2018 high school curriculum was characterized by a heavy focus on ninth-grade topics, teachers using their own methods of instruction, and a lack of activities. The 2018 primary, middle, and high school curriculum appears to be teacher-centered and based on rote learning in its learning and teaching experiences. Furthermore, it was noted that the student's thinking, reasoning, and ability to obtain the necessary information as a result of the activity were insufficient. Aspects recommended for improvement in the 2024 programs:The 2024 primary school curriculum does not assess learning and teaching experiences through exams, and studies have shown that children struggle with every learning outcome that requires interpretation. The 2024 middle school curriculum revealed that the activities were tiring and the examples difficult, while the 2024 high school curriculum showed that the learning and teaching experiences were not suitable for the students' readiness and the activities were not understandable. The problems with the 2024 curriculum include the prioritization of geometric shapes in the primary school curriculum, the inclusion of fractions and decimals in the middle school curriculum, and the rescheduling of many topics previously taught in the 11th and 12th grades to the 9th grade in the high school curriculum. The 2024 primary, middle, and high school curriculum presented a high volume of topics, creating time constraints for covering all subjects. Additionally, overcrowded classrooms presented challenges in implementing educational activities. Analysis of the documents reveals that the 2018 Elementary, Middle, and High School Mathematics Curriculum includes teaching-learning experiences, learning outcomes, and teaching-learning practices related to the implementation of these outcomes. The 2024 Elementary, Middle, and High School Mathematics Curriculum includes the following topics in teaching-learning experiences: fundamental assumptions, pre-assessment process, bridging, teaching-learning practices and differentiation. In the elementary, middle and high school mathematics curriculum, domain-specific skills, conceptual skills, tendencies and social-emotional learning skills, values, and literacy skills are integrated into teaching-learning practices. Teaching-learning practices include methods to be applied, activities, games, interdisciplinary relationships, tools and materials, and measurement and evaluation. Differentiation includes enrichment and supporting Conclusions: The study found that the 2024 primary, middle, and high school learning and teaching experiences were of higher quality compared to the 2018 curriculum. Teachers also share this opinion. According to teachers' opinions, problems have been encountered in the implementation process of the 2024 Programs. However, to make the 2024 primary, middle, and high school programs even more functional, adjustments need to be made in line with some suggestions.