Ebeveynlerin yaşadıkları ekonomik güçlük düzeylerinin çocukların yaşam kalitesine etkisinin incelenmesi
Examining the impact of parents' levels of economic hardship on children's quality of life
  1. Tez No: 1013785
  2. Yazar: YASEMİN YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERHAN ALABAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, Ekonomik Güçlük, Ekonomik Kriz, Psikolojik İyi Oluş, Yaşam Kalitesi, Child, Economic Crisis, Economic Hardship, Psychological Well-Being, Quality of Life
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı ortaokula giden çocukların (10-13 yaş) ebeveynlerinin yaşadıkları ekonomik güçlük düzeylerinin çocuklarının yaşam kalitelerine etkilerini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Ekonomik kriz dönemleri, ailelerin gelir düzeylerini ve sosyal hizmetlere erişimlerini olumsuz etkileyerek çocukların gelişimini tehdit edebilmektedir. Bu araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama deseni kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini İstanbul'un Sultangazi, Kağıthane ve Beşiktaş ilçelerinde yaşayan 384 ortaokul öğrencisi ve ebeveyni oluşturmaktadır. Veriler, KIDSCREEN Ölçeği ve Ekonomik Güçlük İndeksi aracılığıyla toplanmış ve SPSS 30.0 programı ile analiz edilmiştir. Bulgular: Ebeveynlerin algıladıkları ekonomik güçlük düzeyi ile çocukların yaşam kalitesi puanları arasında istatistiksel olarak düşük ve orta düzeyde anlamlı ve negatif yönlü bir ilişki olduğunu göstermektedir. Özellikle ekonomik baskının yoğunlaştığı ailelerde çocukların psikolojik iyi oluşu ve sosyal destek boyutlarında daha düşük puanlar aldığı saptanmıştır. Sonuç: Ekonomik kriz dönemlerinde dezavantajlı ailelere yönelik psiko-sosyal müdahale programlarının geliştirilmesi ve çocuk odaklı sosyal yardım politikalarının önceliklendirilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to examine the effects of the economic hardship levels experienced by parents of middle school children (aged 10–13) on their children's quality of life. Materials and Methods: Periods of economic crisis may threaten children's development by negatively affecting families' income levels and access to social services. In this study, a correlational survey design, one of the quantitative research methods, was employed. The sample consisted of 384 middle school students and their parents living in the Sultangazi, Kağıthane, and Beşiktaş districts of Istanbul. Data were collected using the KIDSCREEN Scale and Economic Hardship Index and analyzed using SPSS 30.0 software. Results: The findings revealed a statistically significant low-to-moderate negative relationship between parents' perceived economic hardship levels and children's quality of life scores. It was determined that children from families experiencing higher economic pressure had lower scores particularly in the dimensions of psychological well-being and social support. The results also indicated that economic hardship negatively affected several dimensions of children's quality of life. Conclusion: The findings suggest that economic hardship experienced by parents is an important factor affecting children's quality of life. Therefore, it is recommended that psychosocial support programs for disadvantaged families be expanded and that child-centered social support policies be prioritized during periods of economic crisis.