Farklı tedavi yöntemleri uygulanan açık apeksli keser dişlerin stres dağılımlarının sonlu elemanlar analizi ile incelenmesi
Investigation of stress distributions of open apex incisors with different treatment methods by finite element analysis
  1. Tez No: 1013849
  2. Yazar: ŞERİFE KUZUBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇİĞDEM GÜLER, DOÇ. DR. MEHMET SAMİ GÜLER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Açık apeksli daimi keser, sonlu elemanlar analizi (SEA), parsiyel pulpotomi, mineral trioksit agregat (MTA), apeksifikasyon, rejeneratif endodontik prosedür (REP), biyomekanik davranış, Pedodonti, Immature permanent incisor, finite element analysis (FEA), partial pulpotomy, mineral trioxide aggregate (MTA), apexification, regenerative endodontic procedure (REP), biomechanical behavior, Pedodontics
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, farklı tedavi yöntemleri uygulanan açık apeksli daimi keser dişlerde oluşan stres dağılımlarını sonlu elemanlar analizi (SEA) yöntemi ile incelemek ve bu tedavi yaklaşımlarının biyomekanik davranış üzerindeki etkilerini değerlendirmektir. Çalışmada parsiyel pulpotomi, tek seans apeksifikasyon ve rejeneratif endodontik prosedür (REP) sonrası oluşan stres dağılımlarının karşılaştırılması ve klinik açıdan en avantajlı yaklaşımın belirlenmesine katkı sağlanması hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Çürük, çatlak veya defekti bulunmayan bir adet maksiller daimi orta keser diş kullanılarak yedi model oluşturulmuştur. Model 1; kök gelişimi tamamlanmış diş, Model 2; kök gelişimi tamamlanmamış diş, Model 3; parsiyel pulpotomi uygulanmış diş, Model 4; MTA ile parsiyel pulpotomi sonrası apeksogenezisi tamamlanmış diş, Model 5; tek seansta apeksifikasyon uygulanmış diş, Model 6; REP uygulanmış diş ve Model 7; REP sonrası sement benzeri doku ile kök gelişimi tamamlanmış diş. Modeller SolidWorks programında hazırlanmış ve ANSYS Workbench yazılımına aktarılarak sonlu elemanlar analizi gerçekleştirilmiştir. Modeller üzerine travma kuvveti, ortodontik kuvvet ve ısırma kuvveti uygulanmıştır. Her modelde oluşan maksimum von Mises stres değerleri ile stres yoğunlaşma bölgeleri değerlendirilmiştir. Bulgular: En yüksek stres değerleri çoğunlukla ısırma kuvveti altında oluşmuştur. Kök gelişiminin devam ettiği ve dentin duvar kalınlığının arttığı modellerde streslerin daha homojen dağıldığı gözlenmiştir. Açık apeksli ve kök gelişimi devam etmeyen modellerde ise streslerin servikal ve orta kök bölgelerinde yoğunlaştığı belirlenmiştir. En düşük stres değerleri Model 4'te, en yüksek stres değerleri ise Model 7'de saptanmıştır. Sonuç: Açık apeksli dişlerde fizyolojik kök gelişiminin devam ettiği tedavi yaklaşımlarının daha avantajlı biyomekanik davranış sergilediği görülmüştür. Özellikle MTA ile parsiyel pulpotomi sonrası kök gelişiminin devam ettiği modellerde daha düşük stres değerleri ve daha dengeli stres dağılımları elde edilmiştir. Tedavi planlamasında yalnızca enfeksiyon kontrolünün değil, kök gelişiminin devamı ve biyomekanik dayanıklılığın da dikkate alınması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to investigate the stress distributions in immature permanent incisors treated with different treatment approaches using the finite element analysis (FEA) method and to evaluate the effects of these approaches on biomechanical behavior. The study aimed to compare the stress distributions following partial pulpotomy, single-visit apexification, and regenerative endodontic procedures (REP), and to contribute to the identification of the most advantageous treatment approach from a clinical perspective. Materials and Methods: Seven models were created using a sound maxillary permanent central incisor without caries, cracks, or defects. Model 1 represented a tooth with complete root development; Model 2, an immature tooth; Model 3, a tooth treated with partial pulpotomy; Model 4, a tooth with completed apexogenesis following MTA partial pulpotomy; Model 5, a tooth treated with single-visit apexification; Model 6, a tooth treated with REP; and Model 7, a tooth with completed root development following REP through cementum-like tissue formation. The models were designed in SolidWorks software and transferred to ANSYS Workbench for finite element analysis. Trauma, orthodontic, and biting forces were applied to all models. Maximum von Mises stress values and stress concentration areas were evaluated for each model. Results: The highest stress values were generally observed under biting forces. Models with ongoing root development and increased dentin wall thickness exhibited more homogeneous stress distribution. In contrast, stress concentrations were predominantly located in the cervical and middle root regions of immature teeth with arrested root development. The lowest stress values were observed in Model 4, whereas the highest stress values were recorded in Model 7. Conclusion: Treatment approaches that allow physiological root development in immature teeth demonstrated more favorable biomechanical behavior. In particular, models with continued root development following MTA partial pulpotomy exhibited lower stress values and more balanced stress distributions. These findings suggest that treatment planning should consider not only infection control but also continued root development and biomechanical resistance.