Tip 2 diyabet hastalarında uygulanmakta olan diyetlerin hasta izlem süresi ile hasta uyum ve memnuniyeti üzerine etkisi
The effect of diets on patient follow-up duration and patient compliance and satisfaction in Type 2 Diabetes patients
- Tez No: 1013896
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE GÜLDEM KİLCİLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Nutrition and Dietetics, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Diyet Memnuniyeti, Diyet Uyumu, Hasta İzlem Süresi, Tıbbi Beslenme Tedavisi, Tip 2 Diyabet, Dietary Satisfaction, Dietary Compliance, Patient Follow-up Duration, Medical Nutrition Therapy, Type 2 Diabetes
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Bu çalışmada, Tip 2 diyabet hastalarında uygulanmakta olan diyetlerin hasta ı̇zlem süresi ı̇le hasta uyum ve memnuniyeti üzerine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Prospektif tipteki bu çalışma, Şubat 2024-Temmuz 2025 tarihleri arasında Bandırma Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Polikliniğinde yürütülmüştür. Çalışmaya 18 yaş ve üstü, 112 Tip 2 diyabetli birey dahil edilmiştir. Veriler; Tanıtıcı Bilgi Formu, Diyete Uyum Anketi ve Diyet Memnuniyeti Anketi ile yüz yüze görüşme yöntemiyle toplanmıştır. Veri analizinde; tanımlayıcı istatistikler, Kolmogorov-Smirnov testi, Student's t testi, Mann-Whitney U testi, Ki-Kare testi kullanılmış ve Pearson veya Spearman korelasyon katsayıları hesaplanmıştır. İstatistiksel testlerin anlamlılık düzeyi olarak p<0,05 kabul edilmiştir. Bulgular: Çalışma kapsamında değerlendirilen Tip 2 diyabetli bireylerde, kısa izlem süreli grubun yaş ortalaması 53,649±16,916 yıl, uzun izlem süreli grubun ise 61,855±13,773 yıl olarak belirlenmiştir. Bireylerin %68,8'i evli, %32,1'i ilkokul mezunu, %38,4'ü ev hanımıdır. Diyetine uyum sağlayan hastaların %80,6'sı uyguladıkları diyeti diğer hastalara tavsiye etmiştir. Bireylerin diyet uyumu ile diyet memnuniyet düzeyleri arasında anlamlı fark yoktur (p>0,05). Sonuç: Çalışma sonucunda, Tip 2 diyabet tedavisinde uygulanan diyetlerin izlem süresi ile diyet uyumu ve diyet memnuniyeti arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Elde edilen bulgular, diyabetli bireylerde klinik takip sıklığının düzenli sürdürülmesi, Tıbbi Beslenme Tedavisi'nin bireyin yaşam koşullarına uygun, hasta beklenti ve memnuniyetini gözeten yaklaşımlarla planlanması gerektiğinin önemini vurgulamaktadır. Bu doğrultuda, Tip 2 diyabet yönetiminde hasta gereksinimlerini merkeze alan, uygulanabilirliği yüksek ve kısa aralıklarla güncellenen beslenme rehberlerinin geliştirilmesinin yararlı olabileceği öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: This study aims to examine the effect of diets on patient follow-up duration and patient compliance and satisfaction in Type 2 Diabetes patients. Materials and Methods: This prospective study was conducted between February 2025-July 2025 at the Internal Medicine Outpatient Clinic of Bandırma Training and Research Hospital. A total of 112 individuals with Type 2 diabetes aged 18 years and older were included in the study. Data were collected through face-to-face interviews using the Demographic Information Form, the Diet Compliance Questionnaire, and the Diet Satisfaction Questionnaire. For data analysis, descriptive statistics, the Kolmogorov-Smirnov test, Student's t-test, the Mann-Whitney U test, and the Chi-Square test were employed, and Pearson or Spearman correlation coefficients were calculated. The significance level of the statistical tests was accepted as p<0.05. Results: Among individuals with Type 2 diabetes evaluated within the scope of the study, the mean age of the short follow-up group was 53.649±16.916 years, while that of the long follow-up group was 61.855±13.773 years. Of the participants, 68.8% were married, 32.1% were primary school graduates, and 38.4% were homemakers. Among patients who adhered to their diet, 80.6% recommended their dietary regimen to other patients. No statistically significant difference was found between the participants' dietary compliance and dietary satisfaction levels (p>0.05). Conclusion: In conclusion, no statistically significant association was found between the duration of dietary follow-up and dietary compliance or dietary satisfaction in the treatment of Type 2 diabetes. The findings emphasize the importance of maintaining regular clinical follow-up frequency in individuals with diabetes, and of planning medical nutrition therapy through approaches that are tailored to the individual's living conditions while taking into account patient expectations and satisfaction. In this regard, it is anticipated that developing nutrition guidelines centered on patient needs, with high applicability and updated at short intervals, may be beneficial in the management of Type 2 diabetes.