Effects of mobile applications (Duolingo, Elsa Speak, Cake, Cambly, etc) on developing speaking skills of preparatory class EFL students
Mobil uygulamaların (Duolingo, Elsa Speak, Cake, Cambly vb.) hazırlık sınıfı İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen öğrencilerin konuşma becerilerini geliştirme üzerindeki etkileri
- Tez No: 1013898
- Danışmanlar: PROF. DR. ARİF SARIÇOBAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Konuşma becerisi, Telaffuz, İnsan-yapay zeka etkileşimi, Speaking skills, Pronunciation, Human-artificial intelligence interaction
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Mobil Destekli Dil Öğrenimi (MALL) kapsamında kullanılan mobil uygulamaların hazırlık sınıfı İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen öğrencilerin konuşma becerileri üzerindeki etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma, deneysel bir desen çerçevesinde yürütülmüş olup deney ve kontrol grupları üzerinden karşılaştırmalı bir analiz gerçekleştirilmiştir. Çalışma, Ankara'daki bir üniversitenin yabancı diller yüksekokulunda öğrenim gören hazırlık sınıfı öğrencileri ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak konuşma performansını ölçmeye yönelik bir değerlendirme rubriği kullanılmıştır. Bu rubrik; dil kullanımı (gramer, kelime bilgisi ve telaffuz), akıcılık ve içerik boyutlarını kapsamaktadır. Deney grubunda yer alan öğrenciler sekiz hafta boyunca mobil uygulama destekli konuşma etkinliklerine katılmış, kontrol grubu ise ders kitabına dayalı geleneksel konuşma etkinlikleri ile sürece devam etmiştir. Araştırma kapsamında elde edilen veriler ön test ve son test uygulamaları yoluyla toplanmıştır. Verilerin analizinde nicel yöntemler kullanılmış, elde edilen veriler istatistiksel olarak incelenmiş ve gruplar arası farklılıklar karşılaştırılmıştır. Bulgular, her iki grupta da konuşma becerilerinde gelişim olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte, deney grubunda elde edilen gelişimin kontrol grubuna kıyasla daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Özellikle telaffuz ve akıcılık boyutlarında daha belirgin bir ilerleme gözlemlenmiştir. Sonuç olarak, mobil uygulamaların öğretmen rehberliğinde kullanıldığında öğrencilerin konuşma becerilerinin geliştirilmesine katkı sağladığı belirlenmiştir. Çalışma, mobil uygulamaların sınıf içi öğretim süreçlerine entegrasyonunun önemini vurgulamakta ve gelecekte yapılacak araştırmalar için çeşitli öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the effects of mobile applications within the framework of Mobile Assisted Language Learning (MALL) on the speaking skills of preparatory class students learning English as a foreign language. The research was designed as an experimental study and conducted with an experimental and a control group in a university preparatory program in Ankara. A speaking performance rubric was used as the data collection tool. The rubric assessed students' performance in terms of language use (grammar, vocabulary, and pronunciation), fluency, and content. The experimental group participated in mobile application-supported speaking activities for eight weeks, while the control group continued with conventional speaking activities based on coursebook materials. Pre-test and post-test scores were used to collect the data. Quantitative data analysis methods were employed to analyze the data, and comparisons were made between the groups. The findings revealed that both groups showed improvement in their speaking skills. However, the improvement observed in the experimental group was higher compared to the control group. More specifically, noticeable progress was found in pronunciation and fluency. In conclusion, the findings suggest that the integration of mobile applications, when supported by teacher guidance, contributes positively to the development of students' speaking skills. The study highlights the importance of integrating mobile technologies into classroom practices and provides implications for future research.