Ceza infaz kurumundaki hükümlü ve tutukluların spor yoluyla sosyalleşme düzeylerinin incelenmesi
An investigation of the socialization levels of inmates and detainees in correctional institutions through sports
  1. Tez No: 1013956
  2. Yazar: FURKAN SALİH YAVUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLKER ÖZMUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Kapalı cezaevi, Kavramsal sosyalleşme, Rehabilitasyon, Closed prison, Conceptual socialization, Rehabilitation
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Anabiilim Dalı
Özet
Bu araştırma, Tekirdağ 2 No'lu T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda uygulanan sekiz haftalık spora dayalı fiziksel aktivite programının, tutuklu ve hükümlü bireylerin sosyalleşme düzeyleri üzerindeki etkisini incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmada nicel araştırma yaklaşımı benimsenmiş olup, ön test son test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini gönüllülük esasına göre belirlenen 30 kişilik araştırma grubu ile 30 kişilik kontrol grubu oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak Şahan (2007) tarafından geliştirilen ve Yıldırım (2015) tarafından güncellenen Spora Dayalı Fiziksel Aktiviteyle Sosyalleşme Ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen veriler tanımlayıcı istatistikler, çarpıklık ve basıklık katsayıları ile değerlendirilmiş; dağılımın normal olmadığı belirlendiğinden, ön test son test farklarını incelemede Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi, tanımlayıcı veriler için aritmetik ortalama ve standart sapma değerleri kullanılmıştır. Müdahale sürecindeki eğilimleri göstermek amacıyla Şekiller oluşturulmuştur. Araştırma bulguları, araştırma grubunda kişisel ve sosyal bütünleşme, liderlik, aidiyet ve özgüven alt boyutlarında ön test ve son test puanları arasında anlamlı farklar olduğunu ortaya koymuştur (p <0.05). Kontrol grubunda ise yalnızca liderlik alt boyutunda anlamlı bir fark bulunmuş; diğer alt boyutlarda anlamlı değişim saptanmamıştır. Bu sonuçlar, düzenli ve yapılandırılmış spor programlarının ceza infaz kurumlarındaki bireylerin sosyal uyum, grup içi etkileşim, kendine güven ve aidiyet düzeylerinde anlamlı gelişmeler ortaya koyduğunu göstermektedir. Genel olarak elde edilen bulgular, sporun ceza infaz kurumlarında yalnızca fiziksel aktivite olmanın ötesinde, sosyal rehabilitasyon süreçlerini destekleyen önemli bir müdahale aracı olduğunu göstermektedir. Bu doğrultuda spor faaliyetlerinin ceza infaz kurumlarında sistematik biçimde uygulanmasının, sosyal uyumun güçlendirilmesi ve yeniden suç işlememe davranışının desteklenmesi açısından önemli katkılar sağlayabileceği değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the effects of an eight-week sports-based physical activity program on the socialization levels of inmates in Tekirdağ Type T2 Closed Penal Institution. A quantitative research approach was adopted, employing a quasi experimental design with pre-test and post-test control groups. The study sample consisted of 30 inmates in the experimental group who voluntarily participated in the program and 30 inmates in the control group who did not. Data were collected using the Sports-Based Physical Activity Socialization Scale, originally developed by Şahan (2007) and revised by Yıldırım (2015), comprising four subdimensions: personal and social integration, leadership, belonging, and self-confidence. Descriptive statistics as well as skewness and kurtosis values were used to assess the distribution characteristics of the data. Since the distribution was determined to be non-normal, the Wilcoxon Signed-Rank Test was applied to examine pre-test and post-test differences, and descriptive values (mean and standard deviation) were calculated. Figures were used to illustrate the trends observed throughout the intervention. The findings revealed significant differences between pre-test and post-test scores in all subdimensions for the experimental group (p <0.05). In the control group, a significant difference was found only in the leadership subdimension, whereas no significant change was observed in the other subdimensions. These results indicate that structured and sustained sports programs contribute meaningfully to the development of social cohesion, interpersonal interaction, self-confidence, and a sense of belonging among inmates in correctional settings. Overall, the findings demonstrate that sports serve not only as a physical activity but also as an effective tool supporting social rehabilitation in penal institutions. Accordingly, implementing sports programs systematically in correctional facilities may contribute to strengthening social adjustment and reducing the likelihood of reoffending.