The relationship of perceived overqualification with proactive work behavior and openness to change
Algılanan aşırı nitelikliliğin proaktif çalışma davranışı ve değişime açıklıkla ilişkisi
  1. Tez No: 1014065
  2. Yazar: GÜLSER NARİN SAĞANDA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERVE BÜŞRA ALTUNDERE DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Algılanan aşırı niteliklilik, Değişime açıklık, Proaktif işyeri davranışı, Perceived overqualification, Openness to change, Proactive work behavior
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme (ingilizce) Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, algılanan aşırı nitelikliliğin proaktif çalışma davranışı ve değişime açıklıkla ilişkisini incelemektedir. Araştırma İstanbul'da kamu sektöründe çalışanlar üzerinde yürütülmüştür. Veri toplamak için anket yöntemi kullanılmış ve veri analizi SPSS ve AMOS programları ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örnekleminde 268 kişi bulunmaktadır. Araştırmada kullanılan anket dört bölümden oluşmaktadır: (1) demografik bilgilerle ilgili sorular, (2) Maynard vd. (2006) tarafından geliştirilen ve Yıldız vd. (2017) tarafından uyarlanan Algılanan Aşırı Niteliklilik Ölçeği, (3) Parker ve Collins (2010) tarafından geliştirilip Yolcu ve Çakmak (2017) tarafından uyarlanan Proaktif Çalışma Davranışı Ölçeği, (4) Dunham vd. tarafından (1989) geliştirilen ve Bingül (2006) tarafından uyarlanan Değişime Açıklık Ölçeğidir. Yapısal eşitlik modeli oluşturularak değişkenlerin birbiriyle ilişkileri incelenmiştir. Analizler sonucunda, algılanan aşırı nitelikliliğin boyutları ile proaktif çalışma davranışının boyutları ve değişime açıklığın boyutları arasında anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Algılanan aşırı nitelikliliğin işi küçük görme boyutunun diğer değişkenler üzerinde olumsuz etkileri varken, kendini üstün görme boyutunun etkileri ise olumludur.
Özet (Çeviri)
This study examines the relationship of perceived overqualification with proactive work behavior and openness to change. The research is conducted on public sector employees in Istanbul, Turkey. The questionnaire method is used to collect data, and the analysis of data is performed using the SPSS and AMOS programs. There are 268 people in the sample of the research. The questionnaire consists of four parts: (1) questions on demographic information, (2) Perceived Overqualification Scale which was developed by Maynard et al. (2006) and adapted by Yıldız et al. (2017), (3) Proactive Work Behavior Scale which was developed by Parker and Collins (2010) and adapted by Yolcu and Çakmak (2017), and (4) Openness to Change Scale which was developed by Dunham et al. (1989) and adapted by Bingül (2006). The structural equation model is established and the relationship of the variables with each other was examined. Empirical results show that the dimensions of perceived overqualification have significant association with the dimensions of proactive work behavior and the dimensions of openness to change. The impacts of the job misprision dimension of perceived overqualification are negative whereas the impacts of the self-righteousness dimension are positive.