Akut bronşiolitte çevresel risk faktörlerinin değerlendirilmesi
Assessment of environmental risk factors in acute bronchiolitis
- Tez No: 1014132
- Danışmanlar: PROF. DR. BETÜL ORHANER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: çocuk, akut bronşiolit, risk faktörleri, Children, acute bronchiolitis, risk factors
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Pediatri Bilim Dalı
Özet
Amaç: Akut bronşiolitte çevresel risk faktörlerinin bilinmesi ve bunların önlenmesi, çocukların sağlığı ve gelişimi açısından büyük önem taşımaktadır. Bu bilgiler doğrultusunda çalışmamızın amacı, akut bronşiolitli olguların sosyodemografik ve klinik özelliklerini incelemek ve aralarındaki ilişkiyi araştırmaktır. Gereç ve yöntem: Çalışma, Mayıs 2014-Mayıs 2015 tarihleri arasında Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Acil Polikliniği bünyesinde Akut Bronşiolit tanısı alan ve yaşları 0 ile 36 ay arasında değişmekte olan toplam 100 olgu üzerinde yapılmıştır. Olguların klinik durumları kaydedildi ve aileleri ile görüşüldü. Hazırlanan bilgi formu kapsamındaki sorulara verdikleri cevaplar analiz edildi ve klinik şiddeti ile olan ilişkisi incelendi. Bulgular: Olguların %56'sı erkek, %44'ü kızdı. Annelerin %25'i, babaların ise %61'i aktif sigara içicisi olarak belirlendi. Gebelikte aktif sigara içicilik oranı %21 iken; pasif sigara içiciliği %52 saptandı. Olguların %16'sında postnatal öyküde bir özellik (küvez bakımı, oksijen ihtiyacı, asfiksi vb) görülmüştür ve postnatal komplikasyon olanlarda hastaneye yatış sayısı ve hastanede yatış süresi postnatal komplikasyon olmayanlardan anlamlı (p ˂ 0,05) olarak daha yüksekti. Ailelerin %40'nın geliri 300-1000 TL arası gelir düzeyine sahipti. Net gelir ile acile başvuru sayısı, atak sayısı, hastaneye yatış sayısı, yatış süresi, bronşiolit skoru arasında anlamlı (p ˃ 0,05) korelasyon yoktu. Ailelerin %42'sinin evinde hamam böceği vardı ve %39'un evi rutubetliydi. Olguların %18'i ilk 6 ay hiç anne sütü almamıştı. İlk 6 ay anne sütü alan ve almayanda atak sayısı, acile başvuru sayısı ve bronşiolit skoru anlamlı (p ˃ 0,05) farklılık göstermemiştir. Tartışma ve sonuç: Çalışma verileri toplu halde değerlendirildiğinde akut bronşiolit için önemli risk faktörlerinin toplumumuzda mevcut olduğu saptanmıştır. Bu risk faktörleri özellikle ebeveynlerin sigara içmesi, düşük gelir ve düşük sosyokültürel seviyede yaşamadır. Akut bronşiolitin risk faktörlerinin ebeveynlere anlatılarak onları bu konuda bilinçlendirmek hastalığın tekrarlamasını engelleyebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Knowing of environmental risk factors of acute bronchitis and the prevention of these factors are of great importance in terms of children's health and development. Based on this information the aim of this study is to examine sociodemographic and clinical characteristics of cases of acute bronchiolitis and to research the relationship between them. Methods: Between May 2014- May 2015, 100 patients with a diagnosis of bronchiolitis in children aged 0-3 years were enrolled in this study that were admitted to pediatric emergency department of Bursa High Specialization Training and Research Hospital. Demographic and clinical findings of the patients were recorded. The families of the patients were interviewed. Answers to prepared questions were analyzed and examined the relationship between clinical severity. Results: 56 of the patients were male and 44 of them were female. 25% of the mothers, 61% of the fathers were identified as active smokers. Active cigarette smoking in pregnancy rate was 21%; passive smoking was found 52%. In history, postnatal complications (incubator care, oxygen demand, asphyxia, etc.) in 16% of cases were found. There was a significant correlation between the number of hospitalizations, hospitalization time and postnatal complications (p ˂ 0.05). The families of 40% of income levels between 300-1000 TL. 18% of the patients had never been breastfed for the first 6 months. Between to breastfeeding and without breastfeeding for first 6 months, episode number, emergency visits and number of bronchiolitis score (p ˃ 0.05) did not differ. Conclusions: The study evaluated data in bulk, risk factors for acute bronchiolitis in our society is found to be present. These risk factors, especially smoking of parents, are living in low-income and low socio-cultural level. Explaining to parents of acute bronchitis risk factors may prevent the recurrence of the disease.