Farklı konsantrasyonlarda ofis beyazlatma jeli uygulamalarında hidrojen peroksitin pulpaya penetrasyonunun değerlendirilmesi
Evaluation of the penetration of hydrogen peroxide into the pulp in different concentrations of office whitening gel applications
- Tez No: 1014141
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NESLİHAN ÇELİK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Beyazlatma, hidrojen peroksit, pulpal penetrasyon, renk değişimi, taramalı elektron mikroskobu, Bleaching, hydrogen peroxide, pulpal penetration, color change, scanning electron microscopy
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu in vitro çalışmanın amacı, farklı konsantrasyonlarda hidrojen peroksit (HP) içeren ofis tipi beyazlatma ajanlarının farklı uygulama sürelerinde kullanımının; hidrojen peroksitin pulpaya penetrasyonu, diş rengindeki değişim ve mine yüzey morfolojisi üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesidir. Materyal ve Metot: Çalışmada 109 adet çekilmiş insan premolar dişi kullanılmıştır. 9 adet diş SEM görüntülemesi için kullanılmıştır. Rastgele 10 gruba ayrılan 100 premolar dişe %25, %35 ve %40 konsantrasyonlarında HP içeren beyazlatma ajanları 15, 30 ve 45 dakika sürelerle uygulanmıştır. Kontrol grubuna herhangi bir ajan uygulanmamıştır. Pulpaya geçen HP miktarı guaiacol/horseradish peroksidaz (HRP) yöntemi ile spektrofotometrik olarak 470 nm'de ölçülmüştür. Renk değişimi spektrofotometre ile CIEDE2000 (ΔE₀₀) sistemi kullanılarak değerlendirilmiştir. Mine yüzey morfolojisi taramalı elektron mikroskobu (SEM) ile incelenmiştir. Veriler iki yönlü varyans analizi ve Tukey testi ile analiz edilmiştir (p<0.05). Bulgular: HP'nin pulpaya penetrasyonunun uygulama süresine bağlı olarak arttığı ve en yüksek penetrasyonun 45 dakika uygulanan gruplarda elde edildiği belirlenmiştir. Konsantrasyona göre değerlendirmede en yüksek penetrasyon %35 HP grubunda gözlenmiş, %25 ve %40 grupları arasında anlamlı fark bulunmamıştır. Renk değişimi tüm deney gruplarında gözlenmiş olup uygulama süresi ve konsantrasyon artışı ile ΔE₀₀ değerlerinin yükseldiği saptanmıştır. SEM analizlerinde bazı gruplarda mine yüzeyinde mikromorfolojik değişiklikler ve porozite artışı gözlenmiştir. Sonuç: Ofis tipi beyazlatma ajanlarında uygulama süresi, hidrojen peroksitin pulpaya penetrasyonunu artıran önemli faktörlerden biridir. Konsantrasyon artışı her zaman penetrasyon artışı ile paralel değildir. Beyazlatma işlemlerinde etkinlik ile biyolojik güvenlik arasındaki dengenin sağlanabilmesi için uygulama süresi ve ajan seçimi dikkatle planlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: This in vitro study aimed to evaluate the effects of in-office bleaching agents with different hydrogen peroxide (HP) concentrations and application durations on pulpal HP penetration, color change, and enamel surface morphology. Material and method: A total of 109 extracted human premolar teeth were utilized in this study. Nine teeth were reserved for scanning electron microscopy (SEM) analysis. The remaining 100 premolars were randomly divided into 10 groups, and hydrogen peroxide (HP) bleaching agents at concentrations of 25%, 35%, and 40% were applied for durations of 15, 30, and 45 minutes. No agent was applied to the control group. Pulpal HP penetration was measured spectrophotometrically at 470 nm using the guaiacol/horseradish peroxidase (HRP) method. Color change was assessed via spectrophotometry using the CIEDE2000 (ΔE₀₀) system. Enamel morphology was examined using scanning electron microscopy (SEM). Data were analyzed using two-way ANOVA and Tukey tests (p <0.05). Results: Pulpal HP penetration increased significantly with application duration, reaching its peak at 45 minutes. Regarding concentration, the 35% HP group exhibited the highest penetration, whereas no significant difference was found between the 25% and 40% groups. Color change occurred in all experimental groups, with (ΔE₀₀) values increasing alongside higher concentrations and longer durations. SEM analysis revealed micromorphological alterations and increased porosity on the enamel surfaces of specific groups. Conclusion: Application duration is a primary factor enhancing pulpal HP penetration. Notably, increased concentration does not always result in a linear increase in penetration. To balance clinical efficacy with biological safety, application time and agent selection must be meticulously planned to minimize pulpal and structural risks.