Hemşirelerin göç tutumu ve örgütsel bağlılık düzeyi ile işten ayrılma niyeti arasındaki ilişki
The relationship between nurses' migration attitude and the organizational commitment level with the turnover intention
- Tez No: 1014140
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLIHAN ÇATIKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, Nursing
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı hemşirelerin göç tutumu ve örgütsel bağlılık düzeyi ile işten ayrılma niyeti arasındaki ilişkiyi incelemektir. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı ve ilişki arayıcı türde yapılan bu araştırma 24.04.2024-30.05.2025 tarihlerinde yürütülmüştür. Araştırma, Ordu Devlet Hastanesi'nde çalışan 203 hemşire üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın verileri Kişisel Bilgi Formu, 18-35 Yaş Grubu Genç Yetişkinlere Yönelik Beyin Göçü Tutum Ölçeği, Örgütsel Bağlılık Ölçeği ve İşten Ayrılma Niyeti Ölçeği ile toplanmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, Mann Whitney U testi, Kruskal Wallis testi, Spearman Korelasyon Testi, Doğrusal Regresyon Testi ve Process Hayes testi kullanılmıştır. Araştırmaya başlamadan önce Ordu İl Sağlık Müdürlüğü'nden ve Ordu Üniversitesi Girişimsel Olmayan Bilimsel Araştırmalar Etik Kurulu'ndan izin alınmıştır. Katılımcılardan yazılı ve sözlü izinleri alınmıştır. Bulgular: Hemşirelerin Beyin Göçü Tutum Ölçeği'nin çekici faktörler ortalaması 25.41±7.37, itici faktörlerin ortalaması 19.07±4.74 ve Beyin Göçü Tutum Ölçeği toplam puan ortalaması 44.48±11.51; Hemşirelerin Örgütsel Bağlılık Ölçeği toplam puan ortalaması 67.3±12.01 ve Hemşirelerin İşten Ayrılma Niyeti Ölçeği puan ortalaması 7±2.61 olarak belirlenmiştir. Beyin Göçü Tutum Ölçeği çekici faktörleri, itici faktörleri ve Beyin Göçü Tutum Ölçeği toplam puanları ile İşten Ayrılma Niyeti Ölçeği toplam puanı arasında istatistiksel olarak anlamlı, pozitif yönlü ve düşük düzeyli bir ilişki saptanmıştır. Araştırmada çekici faktörler alt boyutundaki bir puanlık artışın İşten Ayrılma Niyeti puanının ortalamasını 0.068 puan arttırdığı saptanmıştır. Beyin göçü tutum ile işten ayrılma niyeti puanları arasındaki ilişkide Örgütsel Bağlılık Ölçeği puanlarının aracılık etkisinin anlamsız olduğu tespit edilmiştir. Örgütsel Bağlılık Ölçeği ile işten ayrılma niyeti puanları arasındaki ilişkide beyin göçü tutum puanlarının aracılık etkisinin anlamsız olduğu tespit edilmiştir. Sonuçlar: Araştırmada hemşirelerin beyin göçü tutumu açısından nötr tutum sergiledikleri, örgütsel bağlılığın orta düzeyde olduğu, işten ayrılma açısından ise orta düzeyde oldukları belirlenmiştir. Araştırma sonuçları doğrultusunda beyin göçü, örgütsel bağlılık ve işten ayrılma niyetinin derinlemesine çalışmalarla incelenmesi ve konu ile ilişkili ulusal düzeyde politikalar geliştirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to examine the relationship between nurses' migration attitude and organizational commitment level and turnover intention. Material and Method: This descriptive and correlational study was conducted between 24.04.2024-30.05.2025. The study was conducted on 203 nurses working in Ordu State Hospital. The data were collected using Personal Information Form, Brain Drain Attitude Scale for Young Adults Aged 18-35, Organizational Commitment Scale and Turnover Intention Scale. Descriptive statistics, Mann Whitney U test, Kruskal Wallis test, Spearman Correlation Test, Linear Regression Test and Process Hayes test were used to analyze the data. Before starting the study, permission was obtained from Ordu Provincial Health Directorate and Ordu University Non-Interventional Scientific Research Ethics Committee. Written and verbal consents were obtained from the participants. Results: The mean score of the attractive factors of the Brain Drain Attitude Scale of the nurses was 25.41±7.37, the mean score of the push factors was 19.07±4.74, and the mean total score of the Brain Drain Attitude Scale was 44.48±11.51; Organizational Commitment Scale total mean score 67.3±12.01 and Nurses' Intention to Quit Scale mean score 7±2.61. A statistically significant, positive and low-level relationship was found between the total scores of the attractive factors, push factors and Brain Drain Attitude Scale and the total score of the Turnover Intention Scale. In the study, it was found that a one-point increase in the attractive factors sub-dimension increased the mean Intention to Quit score by 0.068 points. It was determined that the mediating effect of Organizational Commitment Scale scores on the relationship between brain drain attitude and turnover intention scores was insignificant. The mediating effect of brain drain attitude scores on the relationship between Organizational Commitment Scale and turnover intention scores was found to be insignificant. Conclusions: In the study, it was determined that nurses had a neutral attitude towards brain drain, their organizational commitment was at a moderate level and their turnover intention was at a moderate level. In line with the results of the research, it is recommended to examine brain drain, organizational commitment and turnover intention with in-depth studies and to develop policies at national level.