Farklı tempolu direnç antrenmanlarının metabolik stres üzerindeki akut etkisinin araştırılması
Investigation of the acute effect of resistance training at different intensities on metabolic stress
- Tez No: 1014192
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ORKUN AKKOÇ, PROF. DR. DEVRİM SARİBAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Kas kasılması, Kuvvet antrenmanı, Skuat, İzometrik kuvvet, Strength training, Squat, Isometric strength
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilimleri Bilim Dalı
Özet
Giriş: Direnç egzersizlerinde hareket temposu, egzersizin fizyolojik etkilerini belirleyen önemli değişkenlerden biridir. Aynı toplam gerilim altında kalma süresine sahip protokollerde, farklı kasılma fazlarının metabolik stres yanıtını nasıl etkilediği ise tam olarak açıklığa kavuşmamıştır. Amaç: Bu çalışmanın amacı, farklı hareket tempolarıyla uygulanan düşük yük direnç egzersizlerinin akut metabolik stres yanıtları üzerindeki etkilerini incelemektir. Yöntem: Çalışma deneysel, randomize ve tekrarlı ölçümler tasarımında yürütülmüştür. Araştırmaya 18–25 yaş aralığında, düzenli direnç antrenmanı yapan 36 sağlıklı erkek katılımcı dahil edilmiştir. Katılımcılar rastgele olarak 3:3:3, 2:5:2 ve 6:0:3 tempo gruplarına ayrılmıştır. Egzersiz protokolü Smith machine squat egzersizinden oluşmuş; tüm gruplarda 6 set, 10 tekrar ve set başına 90 saniye toplam gerilim altında kalma süresi uygulanmıştır. Kan laktat konsantrasyonu egzersiz öncesi, egzersiz sonrası 2., 15. ve 30. dakikalarda; kreatin kinaz ve miyoglobin düzeyleri ise egzersiz öncesi, egzersiz sonrası ve egzersizden 2 saat sonra ölçülmüştür. Algılanan zorluk derecesi ve tükenişe kadar gerçekleştirilen tekrar sayıları her set sonunda kaydedilmiştir. Bulgular: Kan laktat konsantrasyonunda zaman ve tempo ana etkisi anlamlı bulunmuştur. Tüm gruplarda egzersiz sonrası laktat düzeyi artmış, 15. ve 30. dakikalarda kademeli olarak azalmıştır. Post-hoc analizlerde 2:5:2 temposunun 6:0:3 temposuna kıyasla daha yüksek genel laktat yanıtı oluşturduğu belirlenmiştir. Kreatin kinaz ve miyoglobin düzeylerinde anlamlı fark saptanmamıştır. Algılanan zorluk derecesi artarken, tükenişe kadar gerçekleştirilen tekrar sayıları setler ilerledikçe azalmıştır. Sonuç: Uzun izometrik faz içeren 2:5:2 temposu, akut laktat yanıtını artırmada daha etkili bir tempo stratejisi olabilir. Bulgular, metabolik stres yanıtının yalnızca toplam gerilim altında kalma süresine değil, bu sürenin hareket fazları içerisindeki dağılımına da bağlı olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Movement tempo is one of the key variables that may influence the physiological effects of resistance exercise. However, in protocols with equal total time under tension (TUT), the effect of different contraction phases on metabolic stress responses has not been fully clarified. Aim: This study aimed to examine the effects of low-load resistance exercise performed at different movement tempos on acute metabolic stress responses. Methods: A randomized, repeated-measures experimental design was employed. Thirty-six healthy male participants aged 18–25 years with regular resistance training experience were assigned to one of three tempo groups: 3:3:3, 2:5:2, or 6:0:3 (eccentric:isometric:concentric, in seconds). All groups performed six sets of 10 repetitions of the Smith machine back squat, maintaining a total TUT of 90 seconds per set. Blood lactate concentration was measured before exercise and at 2, 15, and 30 minutes post-exercise. Creatine kinase and myoglobin levels were assessed before exercise, immediately after, and at 2 hours post-exercise. Rating of perceived exertion (RPE) and repetitions to failure were recorded at the end of each set. Results: Significant main effects of both time and tempo were found for blood lactate concentration. Lactate levels increased following exercise and declined progressively at 15 and 30 minutes in all groups. Post-hoc analyses revealed that the 2:5:2 tempo produced a significantly greater lactate response across all time points compared with the 6:0:3 tempo. No significant between-group differences were observed for creatine kinase or myoglobin. RPE increased while repetitions to failure decreased across successive sets. Conclusion: The 2:5:2 tempo, characterized by a prolonged isometric phase, may represent a more effective tempo strategy for maximizing the acute lactate response. These findings suggest that the metabolic stress response depends not only on total time under tension, but also on how TUT is allocated across distinct movement phases.