Üniversite kampüsünde cinsiyet temelli ayrımcılığı algılamaya yönelik nicel bir araştırma
A quantitative study on the perception of gender-based discrimination on a university campus
- Tez No: 1014250
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL BARIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
- Anahtar Kelimeler: Kadın, Toplumsal Cinsiyet, Üniversite, Cinsiyet Temelli Ayrımcılık, Sosyal Hizmet, Women, Gender, University, Gender-Based Discrimination, Social Work
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
Özet
Kadın üniversite öğrencileri, üniversite ortamında yalnızca akademik sorumluluklarla değil, aynı zamanda toplumsal cinsiyetle ilişkili çeşitli eşitsizlik ve ayrımcılık biçimleriyle de karşılaşabilmektedir. Yükseköğretim kurumları çoğu zaman eşitlikçi ve özgürlükçü ortamlar olarak görülse de, toplumsal cinsiyet temelli kalıpyargılar ve güç ilişkileri bu ortamlarda da farklı biçimlerde varlığını sürdürebilmektedir. Sosyal hizmet disiplini ise eşitsizlik, ayrımcılık ve sosyal adaletsizlikle mücadeleyi temel amaçlarından biri olarak kabul etmektedir. Bu bağlamda üniversite ortamında kadın öğrencilerin karşılaşabildikleri cinsiyet temelli ayrımcılık deneyimlerinin incelenmesi hem akademik hem de uygulama alanı açısından önem taşımaktadır. Bu araştırmanın amacı, İstanbul'daki devlet ve vakıf üniversitelerinde öğrenim gören kadın öğrencilerin üniversite yaşamında karşılaştıkları cinsiyet temelli ayrımcılık algılarını incelemek ve bu algıların çeşitli değişkenler açısından nasıl farklılaştığını ortaya koymaktır. Araştırma nicel araştırma yöntemi kullanılarak yürütülmüştür. Çalışmanın örneklem grubunu İstanbul'da ön lisans ve lisans düzeyinde eğitim gören kadın öğrenciler oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından literatür doğrultusunda hazırlanan anket formu kullanılmıştır. Elde edilen veriler betimsel istatistikler ve uygun istatistiksel analiz yöntemleri kullanılarak değerlendirilmiştir. Araştırma bulguları, kadın öğrencilerin üniversite ortamında eğitim süreci, kampüs yaşamı ve toplumsal cinsiyet rollerine ilişkin beklentiler bağlamında cinsiyet temelli eşitsizlik algısına sahip olduklarını göstermektedir. Bununla birlikte toplumsal cinsiyet kalıp yargılarının öğrencilerin kampüs ortamında kendilerini güvende hissetme algısı ve üniversite deneyimleri üzerinde etkili olabildiği görülmüştür. Ayrıca kadın öğrencilerin cinsiyet temelli ayrımcılık algılarının bazı demografik değişkenlere göre farklılık gösterebildiği belirlenmiştir. Araştırma sonuçları, üniversitelerde toplumsal cinsiyet eşitliğini güçlendirmeye yönelik politika ve uygulamaların geliştirilmesinin önemine işaret etmektedir. Bu bağlamda üniversite ortamında cinsiyet temelli ayrımcılığın azaltılmasına yönelik farkındalık çalışmalarının artırılması, öğrenci destek mekanizmalarının güçlendirilmesi ve eşitlikçi kampüs politikalarının geliştirilmesi gerektiği düşünülmektedir. Araştırmanın, üniversite ortamında kadın öğrencilerin karşılaştıkları ayrımcılık deneyimlerinin anlaşılmasına katkı sağlayacağı ve sosyal hizmet alanında geliştirilecek uygulamalara ışık tutacağı değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
Female university students may encounter various forms of gender-based inequality and discrimination within the university environment in addition to their academic responsibilities. Although higher education institutions are generally perceived as spaces that promote equality, freedom of thought and personal development, gender stereotypes and unequal power relations may still be reproduced in these environments. Social work, as a discipline, aims to address social inequality, discrimination and injustice. Therefore, examining gender-based discrimination experienced by female students in university settings is important both for academic knowledge and for social work practice. The aim of this study is to examine the perceptions of gender-based discrimination among female students studying at public and foundation universities in Istanbul and to explore how these perceptions differ according to various variables. The research was conducted using a quantitative research design. The sample group of the study consists of female students enrolled in associate and undergraduate programs at universities in Istanbul. Data were collected through a questionnaire form developed by the researcher based on the relevant literature. The obtained data were analyzed using descriptive statistics and appropriate statistical analysis methods. The findings indicate that female students perceive gender-based inequality in different aspects of university life, including educational environments, campus life and expectations related to gender roles. In addition, gender stereotypes appear to influence students' perceptions of safety and their overall experiences within the campus environment. The results also suggest that perceptions of gender-based discrimination may vary according to certain demographic variables. The results of the study highlight the importance of developing policies and practices aimed at strengthening gender equality within universities. Increasing awareness of gender-based discrimination, improving student support mechanisms and developing more inclusive and equality-oriented campus policies are considered essential. This research is expected to contribute to a better understanding of discrimination experienced by female students in university settings and to provide guidance for future social work practices and policies in educational institutions.