Hemşirelik öğrencilerinin mesleki tutumları ile akademik başarıları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between professional attitudes and academic achievement of nursing students
  1. Tez No: 1014278
  2. Yazar: ÇAĞRI IŞIL ÇAKIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜLAY SAĞKAL MİDİLLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Mesleki Tutum, Akademik Başarı, Öğrenci, Hemşirelik, Eğitim, Öğrenciler, Professional Attitude, Academic Achievement, Nursing Students, Nursing Education, Motivation, Nursing, Students
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Bilim Dalı
Özet
Tez Başlığı: Hemşirelik Öğrencilerinin Mesleki Tutumları ile Akademik Başarıları Arasındaki İlişkilerinin İncelenmesi Amaç: Bu araştırmanın amacı hemşirelik öğrencilerinin mesleki tutum düzeyleri ile akademik başarıları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Gereç ve Yöntem: Bu araştırma tanımlayıcı ve ilişki arayıcı tasarımdadır. Örneklemi İzmir Tınaztepe Üniversitesi Hemşirelik Bölümünde 2025-2026 eğitim öğretim yılında öğrenim görmekte olan dahil edilme kriterlerine uyan ve çalışmaya katılmayı kabul eden öğrenciler ile Ekim – Aralık 2025 tarihleri arasında 245 öğrenci oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında Birey Tanıtım Formu, Hemşirelik Mesleğine Yönelik Tutum Ölçeği, Akademik Başarı Envanteri Ölçeği kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan hemşirelik öğrencilerinin büyük çoğunluğunun kadın olduğu ve yaş ortalamasının 21,40±1,83 olduğu belirlenmiştir. Öğrencilerin %16,7'sinin akademik başarı notunun 2,49 ve altında, %59,2'sinin 2,50–2,99 arasında ve %24,12'inin 3,00 ve üzerinde olduğu görülmüştür. Katılımcıların %80,4'ünün hemşirelik mesleğini isteyerek tercih ettiği, %67,8'inin mesleğe yönelik imaj algısının olumlu olduğu ve %70,6'sının mesleğe karşı güçlü ilgi duyduğu belirlenmiştir. Ayrıca öğrencilerin %91,0'ının mezuniyet sonrası meslekte çalışmayı planladığı ve %61,6'sının kariyer yapma eğiliminde olduğu görülmüştür. Araştırmada; HMYTÖ genel toplam puanı ortalaması 162,24±22,97, ABEÖ genel toplam puanı ortalaması 197,29±33,45 olarak bulunmuştur ve hemşirelik mesleğine yönelik tutum ile akademik başarı arasında pozitif yönde ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğunu göstermiştir (p<0,05). Sonuç: Çalışmada hemşirelik mesleğine yönelik tutum ölçeği puan ortalamasının yüksek düzeyde, akademik başarı envanteri puan ortalamasının orta düzeyde olduğu saptanmıştır. Çalışmada öğrencilerin mesleğe karşı genel olarak olumlu bir tutuma sahip oldukları görülmüştür. Öğrencilerin genel akademik başarı notu ve akademik başarı algısı yükseldikçe mesleğe yönelik tutumların arttığı belirlenmiştir. Hemşirelik öğrencilerinin mesleğe yönelik olumlu tutumlarının artırılması amacıyla, mesleki kimlik gelişimini destekleyici ders içerikleri ve uygulamalara daha fazla yer verilmeli ve motivasyon düzeylerinin güçlendirilmesi için danışmanlık hizmetleri, mentörlük programları ve öğrenci destek mekanizmaları etkin şekilde kullanılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Thesis Title: Investigation of the Relationship Between Nursing Students' Professional Attitudes and Academic Achievement Aim: The aim of this study is to examine the relationship between nursing students' levels of professional attitudes and their academic achievement. Materials and Methods: This study is of a descriptive and correlational design. The sample consisted of 245 students who met the inclusion criteria and agreed to participate, studying in the Nursing Department of İzmir Tinaztepe University during the 2025–2026 academic year, between October and December 2025. Data were collected using the Personal Information Form, the Attitude Scale Towards the Nursing Profession, and the Academic Achievement Inventory Scale. Results: It was determined that the majority of the nursing students participating in the study were female and the mean age was 21.40±1.83. It was observed that 16.7% of the students had a GPA of 2.49 and below, 59.2% between 2.50–2.99, and 24.12% 3.00 and above. It was determined that 80.4% of the participants chose the nursing profession willingly, 67.8% had a positive image perception towards the profession, and 70.6% had a strong interest in the profession. Additionally, 91.0% of the students planned to work in the profession after graduation, and 61.6% had a tendency to pursue a career. In the study, the mean total score of the Attitude Scale Towards the Nursing Profession was found to be 162.24 ± 22.97, and the mean total score of the Academic Achievement Inventory Scale was 197.29 ± 33.45, indicating a positive and statistically significant relationship between attitudes towards the nursing profession and academic achievement (p<0.05). Conclusion: It was determined that nursing students had a high mean score on the Attitude Scale Towards the Nursing Profession and a moderate mean score on the Academic Achievement Inventory. The findings revealed that students generally held positive attitudes toward the nursing profession. In addition, as students' overall academic grade point averages and perceptions of academic success increased, their attitudes toward the profession also improved. In order to strengthen nursing students' positive professional attitudes, greater emphasis should be placed on course content and practices that support professional identity development. Furthermore, counseling services, mentorship programs, and student support mechanisms should be used effectively to enhance students' motivation levels.