Komşuluğunda sabit protetik restorasyon bulunan implantlarda oluşan interproksimal kemik defektlerinin konik ışınlı bilgisayarlı tomografi ve panoramik röntgen görüntüleri üzerinden karşılaştırılarak değerlendirilmesi
Comparative evaluation of interproximal bone defects around implants adjacent to fixed prosthetic restorations using conebeam computed tomography and panoramic radiography
  1. Tez No: 1014320
  2. Yazar: ELVİDE NUR MISIRCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEN BODUR
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Konik ışınlı bilgisayarlı tomografi, Periimplantitis, Cone-beam computed tomography, Periimplantitis
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Peri-implant kemik defektlerinin radyografik olarak doğru değerlendirilmesi, tedavi planlaması ve prognoz açısından kritik bir klinik öneme sahiptir. Klinik pratikte en yaygın kullanılan görüntüleme yöntemi olan panoramik radyografi (PR) ile konik ışınlı bilgisayarlı tomografi (KIBT) görüntülerinin karşılaştırıldığı çalışmalar oldukça sınırlı kalmaktadır; özellikle komşuluğunda sabit protetik restorasyon bulunan implantlara özgü verilerin yetersizliği dikkat çekmektedir. Bu doğrultuda çalışmanın amacı, komşuluğunda sabit protetik restorasyon bulunan hasta grubunda peri-implant kemik defektlerinin PR ve KIBT ile değerlendirilmesi hedeflenmiş ve ikincil olarak da bu iki yöntem arasındaki ölçüm uyumunun periodontoloji ve ağız, diş ve çene radyolojisi uzmanlık alanlarındaki farklı deneyim düzeylerine sahip araştırmacılar tarafından yapılan değerlendirmelerin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Çalışmaya komşuluğunda sabit protetik restorasyon bulunan ve peri-implant kemik defekti saptanan 108 implant dahil edilmiştir. PR ile KIBT arasında defekt yüksekliği ölçümünde iyi (ICC=0,817), defekt genişliği ölçümünde orta düzeyde (ICC=0,552) uyum belirlenmiş; her iki ölçümde de KIBT, PR'ye kıyasla sistematik olarak daha yüksek değerler üretmiştir. Yükseklik ölçümünde ortalama fark-0,772 mm, genişlik ölçümünde-0,587 mm olarak hesaplanmıştır (p<0,001). Yükseklik ölçümünde oransal yanlılık saptanmış (eğim=-0,093, p=0,038); defekt şiddeti arttıkça PR ile KIBT arasındaki farkın büyüdüğü belirlenmiştir (hafif defekt: 0,55±0,55 mm; orta/şiddetli defekt: 1,13±0,95 mm, p<0,001). Bland-Altman analizi, ortalama farkların 1 mm kabul edilebilirlik eşiğinin altında kaldığını; ancak uyum sınırlarının geniş bir aralığa yayılması nedeniyle iki yöntemin bireysel hasta düzeyinde her zaman birbirinin yerine kullanılamayacağını ortaya koymuştur. Ayrıca defekt şiddetine göre alt grup analizi yapılmış, anterior ve posterior bölgeler arasındaki farklılıklar bölgesel Bland-Altman analizi ile incelenmiştir. Bölgesel analizde, anterior bölgede defekt yüksekliği ölçüm farkının (-1,367 mm) 1 mm kabul edilebilirlik eşiğini aştığı, posterior bölgedeki ölçüm farklarının ise kabul edilebilir sınırlar içinde kaldığı görülmüştür. Elde edilen bulgular, PR'nin peri-implant kemik defektlerinin rutin izleminde kullanılabilir bir yöntem olmaya devam ettiğini; ancak bireysel hasta düzeyinde ölçüm farkının klinik olarak önemli boyutlara ulaşabildiğini, özellikle ileri düzey defektlerin söz konusu olduğu vakalarda, anterior bölge implantlarında ve cerrahi tedavi planlanırken KIBT ile desteklenmesi gerektiğini ortaya koymaktadır. Ölçümler; periodontoloji ve ağız, diş ve çene radyolojisi branşlarından öğretim üyesi ve asistan düzeyinde toplam dört gözlemci tarafından bağımsız olarak gerçekleştirilmiş; gözlemci güvenilirliği sınıf içi korelasyon katsayısı (ICC) ile, yöntemler arası uyum ise ICC ve Bland-Altman analizi ile değerlendirilmiştir. Gözlemci içi ICC değerleri 0,963-0,999, gözlemciler arası ICC değerleri ise 0,953-0,986 arasında saptanmış olup tüm değerler mükemmel uyum sınıfında yer almıştır. Periodontoloji ve ağız, diş ve çene radyolojisi branşları arasında klinik açıdan anlamlı ölçüm farkı saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Accurate radiographic assessment of peri-implant bone defects is essential for both treatment planning and prognostic evaluation. Although several studies have compared panoramic radiography (PR) and cone-beam computed tomography (CBCT), evidence remains limited, particularly for implants located adjacent to fixed dental prostheses. Therefore, this study aimed to compare PR and CBCT in the evaluation of peri-implant bone defects in such cases. A secondary objective was to assess the level of agreement between the two imaging modalities among examiners with different specialties and levels of clinical experience. A total of 108 implants presenting peri-implant bone defects adjacent to fixed dental prostheses were included. Agreement between PR and CBCT was good for defect height measurements (ICC=0.817) and moderate for defect width measurements (ICC=0.552). CBCT consistently yielded higher values than PR for both parameters, with mean differences of -0.772 mm for height and -0.587 mm for width (p<0.001). A proportional bias was observed in height measurements (slope=-0.093, p=0.038), indicating that the discrepancy between PR and CBCT increased as defect severity increased. The mean difference was 0.55±0.55 mm in mild defects and 1.13±0.95 mm in moderate/severe defects (p<0.001). Bland–Altman analysis showed that the average differences between the two modalities remained below the 1 mm threshold considered clinically acceptable. Nevertheless, the wide limits of agreement suggested that PR and CBCT may not be reliably interchangeable for individual patients. Subgroup analyses based on defect severity, as well as regional Bland–Altman analyses of anterior and posterior sites, were also conducted. In the regional analysis, the mean height difference in the anterior region (-1.367 mm) exceeded the 1 mm threshold, whereas measurements in the posterior region remained within clinically acceptable limits. These findings indicate that PR can still be used for routine follow-up of peri-implant bone defects. However, because measurement differences may become clinically relevant in certain situations, CBCT appears particularly valuable in advanced defects, anterior implant regions, and surgical treatment planning. All measurements were independently performed by four observers: a periodontology specialist, a periodontology resident, an oral and maxillofacial radiology specialist, and an oral and maxillofacial radiology resident. Observer reliability was assessed using intraclass correlation coefficient (ICC) analysis, while agreement between imaging modalities was evaluated with both ICC and Bland–Altman methods. Intra-observer ICC values ranged from 0.963 to 0.999, and inter-observer ICC values ranged from 0.953 to 0.986, indicating excellent agreement. No clinically meaningful differences were found between the measurements obtained by the periodontology and oral and maxillofacial radiology observers.