Tiroid hastalarında ön segment OKT-anjiyografi ile oküler mikrovasküler değişikliklerin değerlendirilmesi
Evaluation of ocular microvascular changes using anterior segment optical coherence tomography angiography in patients with thyroid disease
- Tez No: 1014328
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR EROĞUL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: İris, limbus, oküler mikrosirkülasyon, ön segment OKTA, tiroid hastalıkları, Anterior segment-OCTA, iris, limbus, ocular microcirculation, thyroid diseases
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, tiroid hastalığı olan hastalarda ön segment optik koherens tomografi anjiyografisi (AS-OKTA) kullanarak ön segment mikrovasküler değişiklikleri değerlendirmek ve bunların tiroid hormon düzeyleri ve oküler yüzey durumu ile ilişkisini araştırmaktır. Gereç–Yöntem: Çalışmaya, tiroid hastalığı bulunan 31 hastanın 62 gözü ve 30 sağlıklı kontrol bireyin 60 gözü olmak üzere toplam 61 katılımcının 122 gözü dahil edildi. Çalışma grubunda 28 kadın ve 3 erkek, kontrol grubunda ise 25 kadın ve 5 erkek yer aldı. Tüm katılımcılara en iyi düzeltilmiş görme keskinliği, göz içi basıncı, yarık lamba biyomikroskopisi ve Hertel ekzoftalmometrisi dahil olmak üzere kapsamlı bir oftalmik muayene yapıldı. Klinik Aktivite Skoru (KAS) ve Oküler Yüzey Hastalığı İndeksi (OSDI) kaydedildi. İris ve limbal vasküler parametreleri, damar yoğunluğu (VD) ve perfüzyon metrikleri dahil olmak üzere, ön segment OKTA görüntülemesi ile ölçüldü. Gruplar arası karşılaştırmalar ve tiroid hormon düzeyleri (sT3, sT4, TSH) ile korelasyon analizleri yapıldı. Bulgular: Çalışma grubunda 28 kadın ve 3 erkek, kontrol grubunda ise 25 kadın ve 5 erkek yer almış olup cinsiyet dağılımı açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır (p=0,473). Yaş, DM/insülin direnci varlığı ve sigara kullanımı açısından gruplar arasında anlamlı fark bulunmamıştır (p>0,05). Tiroid fonksiyon testleri karşılaştırıldığında çalışma grubunda sT3 ve sT4 düzeylerinin kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksek olduğu saptanırken (sırasıyla p=0,009 ve p=0,004), TSH ve Anti-TPO düzeyleri açısından anlamlı fark izlenmemiştir (p>0,05). Demografik ve başlangıç klinik parametreleri gruplar arasında karşılaştırılabilir düzeydeydi. Oftalmolojik değerlendirmede en iyi düzeltilmiş görme keskinliği, göz içi basıncı, Hertel ölçümleri ve KAS skorları açısından gruplar arasında anlamlı fark saptanmamıştır (p>0,05). Ön segment vasküler parametrelerinin çoğu gruplar arasında anlamlı farklılık göstermedi (p>0,05). Bununla birlikte, tiroid hastalarında alt nazal iris ve alt temporal limbal perfüzyonda lokalize azalmalar gözlendi (p<0,05). Oküler Yüzey Hastalık İndeksi skorları ise tiroid hastalığı bulunan bireylerde anlamlı derecede daha yüksek saptanmıştır (p=0,001). Vasküler parametreler ile tiroid hormon düzeyleri arasında güçlü bir korelasyon bulunmadı. Sonuç: Ön segment mikrovaskülatürü, tiroid hastalığında büyük ölçüde korunmuş gibi görünmektedir ve sadece bölgeye özgü değişiklikler mevcuttur. Bu bulgular, ön segment vasküler yapılarının arka segment dokularından daha az etkilendiğini veya değişikliklerin erken evrelerde hafif kaldığını düşündürmektedir. Ön segment OKTA, subklinik oküler tutulumu tespit etmek için invaziv olmayan bir araç olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: To evaluate anterior segment microvascular changes in patients with thyroid disease using anterior segment optical coherence tomography angiography (AS-OCTA) and to investigate their relationship with thyroid hormone levels and ocular surface symptoms. Material–Methods: A total of 122 eyes of 61 participants were included in the study, comprising 62 eyes of 31 patients with thyroid disease and 60 eyes of 30 healthy control subjects.The study group consisted of 28 women and 3 men, whereas the control group included 25 women and 5 men. All participants underwent a comprehensive ophthalmic examination, including best-corrected visual acuity, intraocular pressure measurement, slit-lamp biomicroscopy, and Hertel exophthalmometry. Clinical Activity Score (CAS) and Ocular Surface Disease Index (OSDI) were recorded. Iris and limbal vascular parameters, including vessel density (VD) and perfusion metrics, were measured using AS-OCTA imaging. Comparisons between groups and correlation analyses with thyroid hormone levels (sT3, sT4, and TSH) were performed. Results: The study group consisted of 28 women and 3 men, whereas the control group included 25 women and 5 men, and there was no statistically significant difference between the groups in terms of sex distribution (p=0.473). No significant differences were found between the groups with respect to age, presence of diabetes mellitus/insulin resistance, or smoking status (p>0.05). Comparison of thyroid function tests showed that sT3 and sT4 levels were significantly higher in the study group than in the control group (p=0.009 and p=0.004, respectively), whereas no significant difference was observed in TSH and anti-TPO levels (p>0.05). Demographic and baseline clinical parameters were comparable between the groups. In the ophthalmic evaluation, no significant differences were found between the groups in terms of best-corrected visual acuity, intraocular pressure, Hertel measurements, or CAS scores (p>0.05). Most anterior segment vascular parameters did not differ significantly between the groups (p>0.05). However, localized reductions in inferior nasal iris perfusion and inferior temporal limbal perfusion were observed in patients with thyroid disease (p<0.05). Ocular Surface Disease Index scores were significantly higher in individuals with thyroid disease (p=0.001). No strong correlation was found between vascular parameters and thyroid hormone levels. Conclusion: The anterior segment microvasculature appears to be largely preserved in thyroid disease, with only region-specific changes observed. These findings suggest that anterior segment vascular structures may be less affected than posterior segment tissues, or that microvascular changes remain subtle in the early stages of the disease. AS-OCTA may be used as a noninvasive tool for detecting subclinical ocular involvement.