L'esthétique théâtrale de Rainer Werner Fassbinder
Rainer Werner Fassbinder'in tiyatro estetiği
  1. Tez No: 1014333
  2. Yazar: BENOIT NICOLAS THOMAS ELLERBACH
  3. Danışmanlar: PROF. DR. REMY COLOMBAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Alman Dili ve Edebiyatı, German Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Alman edebiyatı, Tiyatro, German literature, Theatre
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Fransızca
  9. Üniversite: Unıversıte Parıs Iv
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Alman Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Alman Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, sinematografik yapıtının gölgesinde kalan bir oyun yazarı olarak Rainer Werner Fassbinder'in tiyatro estetiğini incelemeyi amaçlamaktadır. Analiz, Fassbinder'in tiyatrosunu biyografik okumalar ve filmleriyle yapılan sistematik karşılaştırmalardan ayırmayı, böylece bu üretime kendi bağımsız değerini geri kazandırmayı hedefleyen bir bakış açısından hareket eder. Tiyatro estetiğin kuramsal çerçevesi tanımlandıktan ve benimsenen yöntem açıklığa kavuşturulduktan sonra, beşi klasiklerin radikal uyarlaması olan ve bazıları antiteater'den kaynaklanan deneysel eserleri de içeren on altı oyundan oluşan bir külliyat sunulmaktadır. Çalışma, bu metinlerin biçimsel çeşitliliğini — parçalı kolajlardan tek bir karakter etrafında şekillenen melodramatik oyunlara kadar — sorgulamakta ve güç ilişkileri, toplumsal yapıların gizil şiddeti ve iletişimin çöküşü gibi tematik süreklilikleri öne çıkarmaktadır. Açık bir ideolojiden uzak olsa da, Fassbinder'in tiyatrosu baskı mekanizmalarını açığa çıkarma ve seyircinin eleştirel düşünümünü teşvik etme kapasitesiyle politik bir nitelik kazanır. Bu araştırma, savaş sonrası Almanya'nın sosyo-tarihsel bağlamına yerleştirilen diyalogların dilbilimsel analizine dayanmaktadır ve uzun süre göz ardı edilmiş dramatik yapıtın bütüncül bir yeniden okunmasına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Böylece, modern Alman tiyatrosunu anlamak için vazgeçilmez bir estetik laboratuvar işlevi gördüğünü ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to explore the theatrical aesthetics of Rainer Werner Fassbinder, a playwright often overshadowed by his cinematic work. The analysis adopts a perspective that seeks to dissociate Fassbinder's theatre from biographical readings and systematic comparisons with his films, in order to restore to this body of work its autonomous value. After defining the theoretical framework of theatrical aesthetics and clarifying the adopted methodology, we present a corpus comprising sixteen plays, including five radical adaptations of classics and several experimental works originating from the antiteater. The study examines the formal diversity of these texts — from fragmentary collages to melodramatic dramas centered on a single character — and highlights recurring themes: power relations, the latent violence of social structures, and the failure of communication. Far from any explicit ideology, Fassbinder's theatre proves to be political through its ability to expose mechanisms of oppression and to invite the spectator's critical reflection. This research is based on a linguistic analysis of the dialogues, situated within the socio-historical context of postwar Germany, and aims to contribute to a comprehensive reinterpretation of a long-marginalized dramatic work, showing that it constitutes an essential aesthetic laboratory for understanding modern German theatre.