JJ üreteral stentli hastalarda stent kültürü ve intraoperatif idrar kültürünün klinik önemi
The clinical signifiance of stent culture and intraoperative urine culture in patients with JJ ureteral stents
- Tez No: 1014360
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMRAH KÜÇÜK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: DJ stent, hidronefroz, DJ stent kültürü, idrar kültürü, DJ stent, hydronephrosis, DJ stent culture, urine culture
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Samsun Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Herhangi bir sebeple daha önceden double J (DJ veya JJ) üreteral stent takılan hastaların stent çekimi sonrası stent kültürü ve intraoperatif alınan idrar kültürlerinin karşılaştırılması, antibiyogram duyarlılıklarının belirlenmesi, sonuçların literatür verileri ile karşılaştırılması amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Samsun Üniversitesi, Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Kliniği'nde 1 Kasım 2023 - 1 Haziran 2024 tarihleri arasında üreter darlığı, üreter taşı, üreteropelvik bileşke taşı nedeniyle hidroüreteronefroz (HÜN) gelişmiş olan ve bu sebeplerden ötürü DJ stent takılmış olan 115 hasta dâhil edilmiştir. Tedavisi tamamlanmış ve stent çekimi planlanmış olan hastaların, ameliyathane koşullarında steril şartlarda DJ stentleri çekilmiş ve eş zamanlı olarak intraoperatif üreterden idrar kültür örneği alınmıştır. Çekilen DJ stentlerin proksimal ve distal uçlarından yaklaşık 2 cm'lik kısımları steril kültür tüplerine ayrı ayrı yerleştirilmiştir. DJ stent kültürleri ile idrar kültürü tüpleri çalışılmak üzere mikrobiyoloji laboratuvarına gönderilmiştir. Alınan numuneler mikrobiyoloji kültür laboratuvarımızda çalışılmış ve bakteri üremesi olan kültür örneklerine antibiyogram duyarlılık testleri de çalışılmıştır. Elde edilen verilerin istatistiki değerlendirmesinde Shapiro-Wilk testi, Independent Sample t Test, Mann-Whitney U testi, One-Way ANOVA, Kruskal-Wallis testi ve Ki-kare testi kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmamızda DJ stent kültüründe üreme olması ile hasta yaşı, cinsiyeti, ek hastalıklar, stent kalış süresi, stent takılma sebebi arasında anlamlı istatistiksel ilişki bulunmamıştır. Proksimal DJ stent kültüründe üreme olması ile HÜN derecesi arasında anlamlı ilişki görülmüştür (p = 0,003). DJ stent takılma sebepleri ile HÜN dereceleri arasında anlamlı ilişki bulunmuştur (p = 0,031). DJ stent takılma sebebi ile stent kalış süresi arasındaki ilişki anlamlı bulunmamıştır. Ek hastalıklar arttıkça HÜN derecesinin de artmış olması istatistiki olarak anlamlı bulunmuştur (p = 0,012). DJ stent kültürlerinde üreme olması ile intraoperatif alınan idrar kültürleri arasındaki ilişki anlamlı bulunmamıştır. Stent kültürlerinde en çok üreyen mikroorganizmalar sırasıyla Enterokoklar, Kandida ve Koagülaz Negatif Stafilokoklar olarak tespit edilmiştir. Sonuç: DJ stent kültüründe bakteriyel kolonizasyon olması ile idrar kültürü sonucu birbiri ile uyumlu değildir. Stent kültüründe kolonizasyon mevcudiyeti üriner sistem enfeksiyonu açısından predispozan bir faktör olmakla birlikte bu durum sepsis gelişimine yol açacak kadar ciddi değildir. Uygun endikasyonlarda, uygun sürede, uygun profilaksi ile DJ stent yerleştirilmesi güvenlidir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to compare the stent culture and intraoperative urine cultures of patients who had double J (DJ or JJ) ureteral stent inserted for any reason, to determine the antibiogram susceptibilities and to compare the results with the literatüre data. Materials and Methods: The study included 115 patients who developed hydroureteronephrosis (HUN) due to ureteral stricture, ureteral calculi, ureteropelvic junction calculi and who underwent DJ stenting for these reasons between 1 November 2023 and 1 June 2024 in Urology Clinic of Samsun Training and Research Hospital, Samsun University. In patients whose treatment was completed and stenting was planned, DJ stents were removed under sterile conditions in the operating theatre and a urine culture sample was taken from the ureter intraoperatively simultaneously. Approximately 2 cm from the proximal and distal ends of the stents were placed separately in sterile culture tubes. The DJ stent cultures and urine culture tubes were sent to the microbiology laboratory and the samples were studied and antibiogram susceptibility tests were also performed on the culture samples with bacterial growth. A Shapiro-Wilk test, Independent Sample t Test, Mann-Whitney U test, One-Way ANOVA, Kruskal-Wallis test and Chi-square test were used in the statistical evaluation of the data obtained. Results: There was no significant statistical relationship between DJ stent culture growth and patient age, gender, comorbidity, duration of stent stay, and the reason for stent implantation. There was a significant correlation between growth in proximal DJ stent culture and the degree of HUN (p = 0,003). There was a significant correlation between the reasons for DJ stent implantation and the degree of HUN (p = 0,031). The relationship between the reason for DJ stent implantation and the duration of stent stay was found to be insignificant. It was found to be statistically significant that the degree of HUN increased as the comorbidities increased (p = 0,012). The relationship between growth in stent cultures and intraoperative urine cultures was found to be insignificant. The most common microorganisms grown in stent cultures were Enterococci, Candida and Coagulase-Negative-Staphylococci. Conclusion: Bacterial colonisation that yielded in stent culture and urine culture are not compatible with each other. Colonisation in the stent culture predisposes to urinary tract infection but not severe enough to cause sepsis. In appropriate indications, with suitable prophylaxis, DJ stent implantation is safe.