Çocuklarda kas içi enjeksiyon uygulaması sırasında kullanılan manuel basınç ve ShotBlocker yöntemlerinin ağrıya etkisi
The effect of manual pressure and ShotBlocker methods on pain during intramuscular injection administration in children
- Tez No: 1014424
- Danışmanlar: PROF. DR. ULVİYE GÜNAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Ağrı, Çocuk, Kas içi enjeksiyon, Manuel Basınç, Shotblocker, Pain, Child, Intramuscular injection, Manual Pressure, Shotblocker
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırma, 7-12 yaş arasındaki çocuklarda ShotBlocker ve manuel basınç yöntemlerinin kas içi enjeksiyon sırasında ağrı ve ebeveyn kaygısı üzerindeki etkilerini incelemek amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Randomize kontrollü deneysel bir tasarımda gerçekleştirilen bu araştırmaya, 7-12 yaş arasındaki çocuklar dahil edilmiştir. Katılımcılar, ShotBlocker (n=66), manuel basınç (n=67) ve kontrol (n=68) gruplarından oluşmuştur. Çalışmada ağrı düzeyleri, Yüz İfadeleri Ağrı Ölçeği ve Görsel Kıyaslama Ölçeği ile değerlendirilmiştir. Ebeveyn kaygısı ise araştırmacı tarafından geliştirilen bir diyagram ile ölçülmüştür. Veriler, gruplar arası karşılaştırmalar için uygun istatistiksel testler kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Analiz sonuçları, ShotBlocker grubunun ağrı puanlarının manuel basınç ve kontrol gruplarına kıyasla anlamlı şekilde daha düşük olduğunu göstermiştir (p < 0.001). Ebeveyn kaygısı da ShotBlocker ve manuel basınç gruplarında önemli ölçüde azalmıştır (p < 0.05). ShotBlocker grubundaki etki büyüklüğü (Cohen's d = 0.68), manuel basınç grubuna (Cohen's d = 0.45) göre daha yüksek bulunmuştur. Kontrol grubunda ise ağrı ve kaygı düzeylerinde anlamlı bir değişiklik saptanmamıştır (p >0.05). Sonuç: ShotBlocker, intramüsküler enjeksiyon sırasında ağrı kontrolünde daha etkili bir yöntem olarak bulunurken, manuel basınç da etkili bir alternatif olarak belirlenmiştir. Her iki yöntem de ebeveynlerin kaygısını azaltmada olumlu etkiler göstermektedir. Bu bulgular, pediatri kliniklerinde ve acil servislerde ağrı yönetimi için ShotBlocker ve manuel basınç gibi nonfarmakolojik yöntemlerin kullanılabilirliğini önermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to examine the effects of ShotBlocker and manual pressure methods on pain and parental anxiety during intramuscular injection in children aged 7-12 years. Materials and methods: This study, conducted using a randomised controlled experimental design, included children aged 7–12 years. The participants were divided into three groups: ShotBlocker (n=66), manual pressure (n=67), and control (n=68). Pain levels were assessed using the Faces Pain Scale and Visual Analogue Scale. Parental anxiety was measured using a diagram developed by the researchers. The data were analysed using appropriate statistical tests for comparisons between groups. Results: The analysis results showed that the Pain scores were significantly lower in the ShotBlocker group than in the manual pressure and control groups (p < 0.001). Parental anxiety also decreased significantly in both the ShotBlocker and manual pressure groups (p < 0.05). The effect size in the ShotBlocker group (Cohen's d = 0.68) was higher than that in the manual pressure group (Cohen's d = 0.45). In the control group, no significant changes were detected in pain or anxiety levels (p > 0.05). Conclusion: ShotBlocker has been found to be a more effective method for pain control during intramuscular injection, while manual pressure has also been identified as an effective alternative. Both methods showed positive effects in reducing parental anxiety. These findings suggest the applicability of non-pharmacological methods, such as the ShotBlocker and manual pressure, for pain management in paediatric clinics and emergency departments.