Türkiye'de mitokondriyal aminoaçil tRNA sentetaz hastalıklarının klinik ve genomik özelliklerinin değerlendirilmesi
Clinical and genomic characterization of mitochondrial aminoacyl-tRNA synthetase disorders in Türkiye
  1. Tez No: 1014519
  2. Yazar: ÖZLEM YAYICI KÖKEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE ESRA MANGUOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Nöroloji, Genetik, Medical Biology, Neurology, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: DNA-mitokondrial, DNA-mitochondrial
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Türkiye'de klinik ekzom veya tüm ekzom analizleri ile mt-aaRS genlerinde patojenik veya olası patojenik varyant saptanmış hastaların klinik, radyolojik ve genetik özelliklerini tanımlamak ve fenotip-genotip ilişkisini İnsan Fenotip Ontolojisi (Human Phenotype Ontology;HPO) terimleriyle analiz ederek literatüre katkı sunmaktır. Yöntem: Retrospektif-kesitsel tasarımla planlanan, çok merkezli tez çalışmasında, mt-aaRS genlerinden birinde homozigot ya da birleşik heterozigot mutasyon taşıyan 14 hasta dahil edilmiştir. Katılımcılara ait demografik, klinik, laboratuvar, radyolojik ve moleküler genetik veriler hasta kayıt sistemlerinden toplanmış; fenotipik özellikler HPO terimleriyle sınıflandırılmıştır. Bulgular: Bu tez çalışmasında, 12 aileden toplam 14 pediatrik olgu değerlendirilmiş; olguların 9'unda ebeveyn akrabalığı saptanmıştır. Hastalarda 10 farklı mt-aaRS geninde patojenik veya muhtemel patojenik varyantlar belirlenmiş; 7 olguda homozigot, 7 olguda birleşik heterozigot varyant izlenmiştir. En sık klinik bulgular global gelişimsel gerilik, epilepsi, spastisite, ataksi/serebellar bulgular, hareket bozukluğu ve periferik nöropati olarak öne çıkmıştır. Beyin MRG'de en sık beyaz cevher tutulumu, korpus kallozum anomalileri ve bazal ganglion ilişkili sinyal değişiklikleri saptanmıştır. Aynı genotipi taşıyan kardeşlerde dahi klinik şiddet ve prognozun belirgin değişkenlik gösterebildiği izlenmiştir. VARS2, AARS2, WARS2, NARS2, FARS2, RARS2, DARS2 ve GARS genlerinde daha önce sınırlı bildirilmiş veya olası yeni varyant/varyant kombinasyonları tanımlanmıştır. Bulgular; mt-aaRS hastalıklarının pediatrik nörogenetikte geniş, heterojen ve çoğu zaman klasik sendromik tanımların ötesine geçen bir spektrum oluşturduğunu göstermektedir. Sonuç: Bu çalışma, Türkiye'den mt-aaRS mutasyonlarına sahip hastaları içeren ilk geniş vaka serisidir. Nadir hastalık grubunda klinik-genetik korelasyonların tanımlanması, HPO temelli fenotiplendirmenin yaygınlaştırılması ve gelecekte planlanacak moleküler düzeyde hedeflenmiş tedavi araştırmalarına altlık oluşturması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Disorders caused by mitochondrial aminoacyl tRNA synthetase (mt-aaRS) gene mutations are extremely rare, autosomal recessive, multisystemic mitochondrial diseases. The primary aim of this study is to describe the clinical, radiological, and genetic features of patients in Türkiye who were found to have pathogenic or likely pathogenic mutations in mt-aaRS genes through clinical or whole exome sequencing, and to contribute to the literature by analyzing genotype–phenotype correlations using Human Phenotype Ontology (HPO) terms. Method: This multicenter study was designed as a retrospective cross-sectional analysis. A total of 14 patients carrying homozygous or compound heterozygous mutations in one of the mt-aaRS genes were included. Demographic, clinical, laboratory, radiological, and molecular genetic data were obtained from patient records. Phenotypic features were categorized using standardized HPO terms. Results: This thesis evaluated 14 pediatric patients from 12 families, with parental consanguinity identified in 9 cases. Pathogenic or likely pathogenic variants were detected in 10 different mt-aaRS genes; 7 patients carried homozygous variants and 7 carried compound heterozygous variants. The most common clinical findings were global developmental delay, epilepsy. Brain MRI most frequently showed white matter involvement, corpus callosum abnormalities, and basal ganglia-related signal changes. Marked variability in clinical severity and prognosis was observed even among siblings carrying the same genotype. Previously rarely reported or potentially novel variants/variant combinations were identified in VARS2, AARS2, WARS2, NARS2, FARS2, RARS2, DARS2, and GARS. Overall, these findings demonstrate that mt-aaRS-related disorders represent a broad, heterogeneous, and often non-classical spectrum in pediatric neurogenetics. Conclusion: This is the first comprehensive case series from Türkiye focusing on patients with mt-aaRS mutations. The study is expected to clarify clinical–genetic correlations in this rare disease group, promote the use of HPO-based phenotyping in mitochondrial disorders, and provide a foundation for future studies aimed at targeted molecular therapies.