Görme engelli ortaokul öğrencilerinde uyarlanmış beden eğitimi ve spor uygulamalarının fiziksel uygunluk, yaşam kalitesi ve fiziksel aktiviteden keyif alma düzeylerine etkisi
The effects of adapted physical education and sports practices on the levels of physical fitness, quality of life, and enjoyment of physical activity in visually impaired middle school students
- Tez No: 1014522
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ATİKE YILMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Eğitim ve Öğretim, Sports, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim, Spor, Education, Sports
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muş Alparslan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
Özet
Görme engelli çocukların fiziksel, sosyal ve duygusal gelişimlerinde beden eğitimi ve sporun önemli bir rol oynadığı bilinmektedir. Ancak, standart uygulamaların çoğunlukla bu öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılamada yetersiz kaldığı ve katılımlarını sınırladığı düşünülmektedir. Bu nedenle, bu araştırma ile görme engelli ortaokul öğrencilerinde uyarlanmış beden eğitimi (UBE) ve spor uygulamalarının fiziksel uygunluk, yaşam kalitesi ve fiziksel aktiviteden keyif alma düzeylerine etkisini araştırmak amaçlanmıştır. Araştırma karma araştırma yöntemlerinden müdahale deseni ile tasarlanarak yürütülmüş; nicel boyutta ön test-son test-kalıcılık testli yarı deneysel desen, nitel boyutta ise durum çalışması kullanılmıştır. Araştırmanın nicel boyutuna ortaokula aktif bir şekilde devam eden 25 görme engelli öğrenci (deney grubu n=13, kontrol grubu n=12), nitel boyutuna ise bu öğrencilerden yalnızca deney grubundaki öğrenciler katılmıştır. Nicel veriler çeşitli fiziksel uygunluk testlerinin yanı sıra Çocuklar için Yaşam Kalitesi Ölçeği (ÇİYKÖ) ve Fiziksel Aktivitelerden Keyif Alma Ölçeği (FAKÖ) ile toplanmıştır. Nitel veriler ise yarı yapılandırılmış görüşmeler ile elde edilmiştir. Deney grubu 12 hafta boyunca haftada iki gün toplam 24 oturumluk UBE'ye katılırken, kontrol grubu standart beden eğitimi derslerine devam etmiştir. Son testler 13. haftada uygulanmış ve ardından 18. haftada yalnızca deney grubuna kalıcılık ölçümleri yapılmıştır. Nicel veriler T-test, Mann-Whitney U, Wilcoxon ve Tekrarlı ANOVA testleri ile analiz edilmiş, etki büyüklüğü için kısmi eta kare (ηp2) değerleri hesaplanmıştır. Nitel veriler ise içerik analiziyle değerlendirilmiştir. Bulgular, UBE'nin fiziksel uygunluk, yaşam kalitesi ve fiziksel aktiviteden keyif alma düzeylerinde deney grubu lehine anlamlı ve kalıcı gelişim sağladığını, nitel bulguların da bu sonucu desteklediğini göstermiştir. Kontrol grubunda ise anlamlı bir değişim gözlemlenmemiştir. Sonuç olarak, UBE'nin görme engelli çocukların gelişiminde etkili, yararlı ve geliştirici olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Physical education and sports are known to play a significant role in the physical, social, and emotional development of visually impaired children. However, standard practices are often perceived as inadequate to meet the needs of these students and may limit their participation. Therefore, this study aimed to investigate the effects of Adapted Physical Education (APE) and sports practices on physical fitness, quality of life, and enjoyment of physical activity in middle school students with visual impairments. The study employed a mixed-methods intervention design, comprising a quasi-experimental design with a pretest, posttest, and retention test for the quantitative dimension, and a case study approach for the qualitative dimension. Twenty-five visually impaired students who were actively enrolled in middle school (experimental group n = 13, control group n = 12) participated in the quantitative dimension of the study, and only the students in the experimental group participated in the qualitative dimension. Quantitative data were collected using various physical fitness tests, the Pediatric Quality of Life Inventory (PedsQL), and the Physical Activity Enjoyment Scale (PACES). Qualitative data were obtained through semi-structured interviews. The experimental group participated in 24 APE sessions, conducted twice a week over 12 weeks, while the control group continued with standard physical education classes. Posttests were administered in week 13, and retention measurements were administered only to the experimental group in week 18. Quantitative data were analyzed using T-tests, Mann–Whitney U, Wilcoxon, and Repeated Measures ANOVA, and partial eta squared (ηp²) values were calculated for effect sizes. Qualitative data were analyzed using content analysis. The findings showed that APE resulted in significant and sustained improvements in physical fitness, quality of life, and enjoyment of physical activity in favor of the experimental group, and the qualitative findings supported this conclusion. No significant change was observed in the control group. In conclusion, it can be concluded that APE is effective, beneficial, and supportive in the development of visually impaired children.