Fibromiyaljili hastalarda Koroidal Vasküler İndeksin değerlendirilmesi
Evaluation of Choroidal Vascular Index in patients with fibromyalgia
- Tez No: 1014528
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KOLA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Koroidal vasküler indeks, fibromyalji, subfoveal koroidal kalınlık, kapiller pleksus, mikrovaskülarite, optik koherens tomografi, optik koherens tomografi anjiografi, Choroidal vascularity index, fibromyalgia, subfoveal choroidal thickness, capillary plexus, microvascularity, Optical Coherens Tomografy, Optical Coherens Tomografy angiography
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Amaç: Bu çalışmanın amacı, fibromiyalji (FM) hastalarında koroidal vasküler indeks (KVİ), koroidal kalınlık, retinal ve optik disk mikrovaskülarizasyonunu değerlendirmek ve bu parametrelerin fibromiyalji hastalık şiddeti ile ilişkisini ortaya koyarak fibromiyalji patogenezine yeni bir bakış açısı kazandırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışma, Nisan 2022 – Kasım 2023 tarihleri arasında Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları ile Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dallarına başvuran, rutin muayeneleri ve gerekli tetkikleri yapılmış 81 kadın fibromiyalji hastası ile göz hastalıkları polikliniğine rutin muayene için başvuran 81 sağlıklı kadın gönüllünün retrospektif dosya verilerinin incelenmesiyle gerçekleştirildi. Toplam 162 göz çalışmaya dahil edildi (81 FM, 81 kontrol). FM hastaları Fibromyalji Etki Anketi (FEA), Fibromyalji Şiddet Skoru (FŞS), Yaygın Ağrı İndeksi (YAİ) ve Semptom Şiddet Skalası (SSS) sonuçlarına göre hafif-orta ve şiddetli olarak sınıflandırıldı. Tüm hastalara foveayı kapsayacak şekilde Spektral-Domain Optik Koherens Tomografi (SD-OKT) ve 6×6 mm Optik Koherens Tomografi Anjiografi (OKTA) (Optovue Inc., Fremont, CA, ABD; 2018.1.0.33 yazılımı) çekildi. Retinal yüzeyel ve derin kapiller pleksus (superior, inferior, temporal, nazal kadranlar), subfoveal koroidal kalınlık (SFKK), koroidal vasküler indeks (KVİ), santral fovea kalınlığı (SFK), foveal–parafoveal–perifoveal retina kalınlıkları (kadranlara göre), foveal avasküler zon (FAZ) alanı, FAZ çevre uzunluğu (perimeter), FAZ damar ağının komplekslik yüzdesi (FD) ve radial peripapiller kapiller dansite (RPKD) ölçümleri analiz edildi. Ayrıca FM grubunda hastalık şiddeti arttıkça, değerlendirmeye alınan mikrovasküler ve yapısal parametrelerde meydana gelen değişimler korelasyon analizi ile değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya alınan 162 hastanın tamamı kadın olup, FM grubunun yaş ortalaması 42,7±6,7 yıl, kontrol grubunun yaş ortalaması 41,1±9,8 yıldı.OKT değerlendirmelerinde, FM hastalarında kontrol grubuna kıyasla SFKK anlamlı olarak düşük, KVİ ise anlamlı olarak yüksek bulundu. SFK, parafoveal ve perifoveal retina kalınlıkları bakımından FM ve kontrol grupları arasında anlamlı fark yoktu. FM ve kontrol grupları arasında yüzeyel kapiller pleksus (YKP) ve derin kapiller pleksus (DKP) damar yoğunluğu açısından anlamlı fark bulunmadı. RPKD analizinde FM grubunda inferior kadran dansitesi kontrol grubuna kıyasla anlamlı olarak daha yüksek bulundu; diğer kadranlarda fark yoktu.FAZ analizinde, FM hastalarında FAZ damar ağı komplekslik yüzdesi (FD) kontrol grubuna göre anlamlı şekilde yüksekti. Diğer FAZ parametrelerinde iki grup arasında anlamlı fark saptanmadı.FM alt grupları içinde FEA skoruna göre hafif-orta ve şiddetli FM grupları arasında SFKK ve KVİ açısından anlamlı fark yoktu. FŞS'ye göre ise, şiddetli grupta KVİ değerinin orta gruba göre anlamlı olarak düşük olduğu saptandı. FŞS'ye göre şiddetli FM grubunda SFK ve perifoveal superior–inferior–nazal kadran kalınlıkları orta gruba göre anlamlı olarak daha düşük bulundu. FEA'ye göre şiddetli hastalık grubunda YKP perifoveal nazal kadran yoğunluğu hafif-orta gruba göre anlamlı düzeyde düşüktü. Sonuç: Çalışmada FM hastalarında subfoveal koroidal kalınlıkta azalma ve KVİ'de artış görülmüş ancak bu değişikliklerin hastalık aktivitesiyle doğrudan ilişkili olmadığı görülmüştür. Retinal YKP ve DKP damar yoğunluklarının etkilenmemiş olması, FM'de maküler vaskülatürün büyük ölçüde korunduğunu göstermektedir. Artmış inferior RPKD bulgusu FM'de optik disk mikrovaskülarizasyonun etkilenebileceğini düşündürmektedir. FAZ komplekslik artışı ise FM patogenezinde vasküler etkilenmenin bulunabileceği teorisini desteklemektedir. Ayrıca FŞS'ye göre hastalık şiddeti arttıkça SFK'daki ve perifoveal retina kalınlıklarındaki azalmalar hastalık aktivitesini yansıtan objektif bulgular olabilir. Ancak yine de FM etyopatolojisi ile retinal ve koroidal mikrovasküler yapılar arasındaki ilişkinin daha iyi anlaşılabilmesi için daha geniş katılımlı çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: The aim of this study was to evaluate the choroidal vascularity index (CVI), choroidal thickness, and retinal and optic disc microvascularization in patients with fibromyalgia (FM), and to provide a novel perspective on the pathogenesis of fibromyalgia by revealing the relationship between these parameters and disease severity. Materials and Methods: This study was conducted through a retrospective review of the medical records of 81 female patients with fibromyalgia who presented to the Departments of Ophthalmology and Physical Medicine and Rehabilitation at Karadeniz Technical University Faculty of Medicine between April 2022 and November 2023, underwent routine examinations and the necessary investigations, and 81 healthy female volunteers who presented to the ophthalmology outpatient clinic for routine examination. A total of 162 eyes were included in the study (81 FM, 81 controls). Patients with FM were classified as having mild-moderate or severe disease according to the results of the Fibromyalgia Impact Questionnaire (FIQ), Fibromyalgia Severity Score (FSS), Widespread Pain Index (WPI), and Symptom Severity Scale (SSS). All participants underwent Spectral-Domain Optical Coherence Tomography (SD-OCT) and 6×6 mm Optical Coherence Tomography Angiography (OCTA) imaging including the fovea (Optovue Inc., Fremont, CA, USA; software version 2018.1.0.33). Measurements of the superficial and deep capillary plexuses (superior, inferior, temporal, and nasal quadrants), subfoveal choroidal thickness (SFCT), choroidal vascularity index (CVI), central foveal thickness (CFT), foveal, parafoveal, and perifoveal retinal thicknesses (by quadrants), foveal avascular zone (FAZ) area, FAZ perimeter, FAZ vessel network complexity percentage (FD), and radial peripapillary capillary density (RPCD) were analyzed. In addition, in the FM group, changes in the evaluated microvascular and structural parameters with increasing disease severity were assessed by correlation analysis. Results: All 162 participants included in the study were female. The mean age was 42.7±6.7 years in the FM group and 41.1±9.8 years in the control group. In OCT evaluations, subfoveal choroidal thickness was significantly lower and CVI was significantly higher in FM patients compared with controls. There was no significant difference between the FM and control groups in terms of central foveal thickness, parafoveal retinal thickness, or perifoveal retinal thickness. No significant difference was found between the FM and control groups with respect to superficial capillary plexus (SCP) and deep capillary plexus (DCP) vessel density. In RPCD analysis, inferior quadrant density was significantly higher in the FM group than in the control group, whereas no difference was observed in the other quadrants. In FAZ analysis, the FAZ vessel network complexity percentage (FD) was significantly higher in FM patients than in controls. No significant difference was detected between the two groups in the other FAZ parameters. Within the FM subgroups, no significant difference was found in SFCT or CVI between the mild-moderate and severe FM groups according to FIQ scores. According to FSS, however, the CVI value was significantly lower in the severe group than in the moderate group. In addition, according to FSS, central foveal thickness and perifoveal superior, inferior, and nasal quadrant thicknesses were significantly lower in the severe FM group than in the moderate group. According to FIQ, superficial capillary plexus perifoveal nasal quadrant density was significantly lower in the severe disease group than in the mild-moderate group. Conclusion: In this study, a decrease in subfoveal choroidal thickness and an increase in CVI were observed in patients with FM; however, these changes did not appear to be directly associated with disease activity. The preservation of retinal SCP and DCP vessel densities suggests that the macular vasculature is largely maintained in FM. The finding of increased inferior RPCD may indicate that optic disc microvascularization is affected in FM. Increased FAZ complexity also supports the theory that vascular involvement may play a role in the pathogenesis of FM. Furthermore, the reductions in central foveal thickness and perifoveal retinal thicknesses with increasing disease severity according to FSS may represent objective findings reflecting disease activity. Nevertheless, larger-scale studies are needed to better understand the relationship between the etiopathogenesis of FM and retinal and choroidal microvascular structures