Fibromiyaljili hastalarda serum antioksidan vitamin ve magnezyum düzeylerinin klinik parametrelerle ilişkisi
The association between serum antioxidant vitamins and magnesium levels and clinical parameters in patients with fibromyalgia
- Tez No: 242775
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YEŞİM AKYOL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Fibromiyalji sendromu, oksidatif stres, antioksidan vitamin, magnezyum, Fibromyalgia, oxidative stress, antioxidant vitamins, magnesium
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
AmaçBu çalışmamızda;Fibromiyalji sendromlu(FMS) hastalarda serum antioksidan vitamin (vitamin A, E, C) ve magnezyum (Mg) düzeylerini araştırmak ve klinik parametrelerle aralarındaki ilişkiyi belirlemek amaçlanmıştır.MetodÇalışmaya ACR-1990 kriterlerine göre FMS tanısı konmuş, yaşları 20-50 arasında değişen 40 kadın hasta ile sağlıklı 40 kontrol dahil edildi. Katılımcıların sosyo-demografik özellikleri, eşlik eden semptomları, hassas nokta (HN) sayıları kaydedildi. Ağrı şiddeti Vizüel Analog Skala (VAS) ile ölçüldü. Fonksiyonel durum Fibromiyalji Etki Anketi (FIQ), depresyon düzeyi Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ) ile değerlendirildi. Antioksidan vitamin ve Mg analizleri için kan örnekleri alındı.BulgularFibromiyalji grubundaki HN sayısı, VAS, FIQ ve BDÖ skorları, kontrol grubuna oranla önemli düzeyde yüksek saptandı (p0.05). Buna ek olarak, FMS'li hastalarda vitamin A, E, C ve Mg düzeyleri ile HN sayısı, VAS skoru, FIQ skoru, BDÖ skoru ve eşlik eden septomlar arasında anlamlı düzeyde istatistiksel ilişki saptanmadı (vitamin E ile dismenore ve anksiyete arasındaki pozitif ilişki dışında) (p>0,05).SonuçÇalışmamızda, FMS'li hastalar ve sağlıklı bireyler arasında serum antioksidan vitaminler ve Mg düzeyleri açısından farklılık bulunamadı. Ayrıca, FMS klinik parametreleri (HN sayısı, ağrı, fonksiyonel durum ve depresyon düzeyi) ile aralarında ilişki gözlenmedi. Bu sonuçlar, FMS etiyopatogenezinde serum antioksidan vitamin ve Mg düzeyi dışında rol oynayan başka karmaşık süreçlerin olduğunu düşündürmekle birlikte, mevcut bilgilerimize ve bu konuda yetersiz kalan literatüre katkıda bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
ObjectiveThe aim of this study was to investigate plasma antioxidant vitamins (vitamin A, E, C) and magnesium (Mg) levels in patients with FMS, and examined the association between antioxidant vitamins and Mg levels and clinical parameters.MethodsFourty female patients, aged between 30 and 50 years, diagnosed with FMS according to ACR-1990 criteria and 40 healthy controls were included in the present study. Socio-demographic characteristics of participants, accompanying symptoms and number of tender points (TP) of the patients were recorded. The intensity of pain was measured using the visual analogue scale (VAS). The functional status and depression levels was evaluated with Fibromyalgia Impact Questionnaire (FIQ) and Beck Depression Inventory (BDI), respectively. The depression levels was evaluated Blood samples were drawn to analyze antioxidant vitamin and Mg levels.ResultsThe number of TP, scores of VAS, FIQ and BDI were significantly higher in FMS group than the control groups (p0.05). In addition, no statistical correlations were found between mean levels of serum vitamin A, E, C, Mg and, number of tender points, scores of VAS, FIQ and BDI and accompanying symptoms in patients with FMS (except positive corelation of between Vitamin E and dismenorrea, anxiety) (p>0.05).ConclusionThe present investigation, there was no difference between patients with FMS and healthy subjects for plasma antioxidant vitamins and Mg levels. Additionaly, it was not observed correlation between FMS clinical parameters (number of TP, pain, functional status and depression level) and these. According to the results of our investigation, it was asserted that other complex mechanism may play an important role in the etiopathogenesis of FM without plasma antioksidant vitamins and Mg levels. contribute to our existing knowledge and to the literature insufficient in this subject.