Cerrahi hastalarında ameliyat öncesi anksiyete ve korkunun iyileşme kalitesine etkisi
The effect of preoperative anxiety and fear on the quality of healing in surgical patients
- Tez No: 1014621
- Danışmanlar: PROF. DR. EMEL YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Anksiyete, cerrahi korku, iyileşme kalitesi, ortopedik cerrahi, elektif cerrahi, Anxiety, surgical fear, quality of recovery, orthopedic surgery, elective surgery
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıklar Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma cerrahi girişim planlanan ortopedi hastalarında anksiyete ve korkunun iyileşme kalitesi üzerindeki etkisini değerlendirmek amacıyla yapıldı. Gereç ve yöntem: Tanımlayıcı ve kesitsel türdeki bu araştırmaya Türkiye'nin batı Bölgesi'ndeki bir devlet hastanesinin ameliyat öncesi biriminde elektif olarak ortopedi ameliyatı uygulanacak 254 hasta dahil edildi. Araştırma verileri Kişisel Bilgi Formu, Amsterdam Preoperatif Anksiyete ve Bilgi Ölçeği (APAIS), Cerrahi Korku Ölçeği (CKÖ)ve Derlenme Kalitesi-15 Anketi (QoR-15) ile toplandı. Bulgular: Araştırma sonucunda hastaların orta düzeyde ameliyat öncesi anksiyete yaşadığı (APAIS toplam puan ortalaması: 12,54±7,01), cerrahiye yönelik korku düzeylerinin düşük-orta düzeyde olduğu (CKÖ toplam puan ortalaması: 19,36±20,85) ve kısa dönem cerrahi korkuların (10,94±11,36) uzun dönem korkularından (8,42±10,27) daha yüksek olduğu belirlendi. Hastaların ameliyat öncesi anksiyete ve cerrahi korku düzeyleri ile ameliyat sonrası iyileşme kalitesi arasında anlamlı ilişki belirlendi. Ameliyat öncesi anksiyete (rs=-0,356; p<0,001) ve cerrahi korku düzeyleri (rs=-0,321; p<0,001) arttıkça iyileşme kalitesinin azaldığı görüldü. Ayrıca kadın cinsiyet, düşük gelir düzeyi, kronik hastalık varlığı ve sürekli ilaç kullanımının ameliyat öncesi anksiyete ve cerrahi korkuyu artırdığı saptandı. Sonuç: Araştırma sonucunda elektif ortopedik cerrahi planlanan hastaların ameliyat öncesi anksiyete ve cerrahi korku düzeylerinin ameliyat sonrası iyileşme kalitesini olumsuz yönde etkilediği saptandı. Hastaların ameliyat öncesi anksiyete ve cerrahi korku düzeylerinin azaltılması için hemşireler ve diğer sağlık profesyonelleri tarafından ameliyat öncesi psikolojik değerlendirme, bireyselleştirilmiş bilgilendirme ve destek programlarının uygulanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the effect of preoperative anxiety and surgical fear on quality of recovery in patients scheduled for elective orthopedic surgery. Materials and Methods: This descriptive, cross-sectional study was conducted with 254 patients scheduled for elective orthopedic surgery in the preoperative unit of a state hospital in the western region of Türkiye. Data were collected using a Personal Information Form, the Amsterdam Preoperative Anxiety and Information Scale (APAIS), the Surgical Fear Questionnaire (SFQ), and the Quality of Recovery-15 (QoR-15). Results: Patients exhibited moderate levels of preoperative anxiety (APAIS: 12.54±7.01) and low-to-moderate levels of surgical fear (SFQ: 19.36±20.85). Short-term surgical fear scores (10.94±11.36) were higher than long-term fear scores (8.42±10.27). Significant negative correlations were found between preoperative anxiety (rs = -0.356; p < 0.001) and surgical fear (rs = -0.321; p < 0.001) with postoperative recovery quality. Female gender, lower income level, presence of chronic disease, and continuous medication use were associated with higher levels of anxiety and surgical fear. Conclusion: Preoperative anxiety and surgical fear negatively affect quality of recovery in patients undergoing elective orthopedic surgery. Implementing preoperative psychological assessment, individualized patient education, and supportive interventions may help reduce anxiety and fear levels, thereby improving recovery outcomes.