Öğretmen adaylarının kullandığı dijital kaynak türünün argüman düzeylerine etkisi
The effect of the type of digital resources used by pre-service teachers on their argumentation levels
  1. Tez No: 1014633
  2. Yazar: MELİSE YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TUĞBA YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Argümantasyon, Argumentation
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Eğitim ve öğretimde yapay zeka (YZ), öğretim süreçlerinin planlanması ve öğrencilerin çok boyutlu fikir geliştirmesi açısından barındırdığı potansiyel ile gün geçtikçe daha fazla önem kazanmaktadır. Eleştirel düşünme ve muhakeme gibi üst düzey becerilerin gelişiminde temel bir rol oynayan argümantasyon sürecinde, YZ destekli öğrenme ortamlarının (YZDÖO) öğrencilerin argüman bileşenlerini geliştirme sürecine sağlayacağı katkının incelenmesi önemli bir konu olmuştur. Nitel araştırma deseninin benimsendiği ve durum çalışması tekniğinin kullanıldığı bu araştırmada, kullanılan dijital kaynak türünün sınıf öğretmeni adaylarının argüman düzeyleri üzerindeki etkisi incelenmiştir. Araştırma sürecinde katılımcılar“YZ Destekli Grup”ve“Web Destekli Grup”olmak üzere iki farklı uygulama grubuna ayrılmış; dört haftalık deneysel uygulama kapsamında“uzay çöplerinin temizlenmesi”konusu üzerinden argümantasyon etkinliklerini tamamlamışlardır. Verilerin analizinden elde edilen bulgular; YZ destekli gruplarda kanıt ve gerekçe bileşenlerinde, web destekli gruplarda ise kanıt bileşeninde belirgin bir artış yaşandığını, buna karşın her iki grupta da çürütme bileşeninde anlamlı bir gelişim gerçekleşmediğini göstermiştir. Ayrıca, YZ destekli grupların argüman bileşenlerin kavramsal uygunlukları analiz edildiğinde web destekli gruplara oranla daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Elde edilen bu sonuçlar, YZ'nin sosyo-bilimsel konuların öğretiminde kanıt ve gerekçe oluşturma ile kavramsal doğruluğu sağlama noktalarında etkili bir araç olarak kullanılabileceğini ortaya koyarken, çürütme gibi daha kompleks beceriler için farklı pedagojik müdahalelere ihtiyaç duyulduğuna işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Artificial intelligence (AI) has been gaining increasing importance in education due to its potential to support instructional planning and foster students' development of multidimensional ideas. In the argumentation process, which plays a fundamental role in developing higher-order skills such as critical thinking and reasoning, examining the contribution of AI-supported learning environments (AISLEs) to the development of students' argument components has become an important area of research. Adopting a qualitative research design and employing a case study approach, this study investigated the effect of the type of digital resource used on the argument levels of pre-service primary school teachers. During the research process, the participants were assigned to two different groups: an AI-Supported Group and a Web-Supported Group. Over a four-week implementation period, the participants completed argumentation activities centered on the socio-scientific issue of space debris removal. The findings revealed that the AI-supported groups demonstrated notable improvements in the evidence and reasoning components, whereas the web-supported groups showed a significant increase only in the evidence component. However, no meaningful improvement was observed in the rebuttal component in either group. Furthermore, an analysis of the conceptual appropriateness of the argument components indicated that the AI-supported groups achieved higher levels of conceptual appropriateness than the web-supported groups. These findings suggest that AI can serve as an effective tool for supporting evidence generation, reasoning, and conceptual accuracy in the teaching of socio-scientific issues. At the same time, they indicate that more targeted pedagogical interventions are needed to foster the development of more complex argumentation skills, particularly rebuttal.