Dijital dönüşümün örgütsel sürdürülebilirliğe etkisinde örgütsel ustalık ve yeşil insan kaynakları yönetiminin aracı rolleri
The intermediary roles of organizational ambidexterity and green human resource management in the effect of digital transformation on organizational sustainability
- Tez No: 1014666
- Danışmanlar: PROF. DR. AGAH SİNAN ÜNSAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yeşil insan kaynakları yönetimi, Örgütsel sürdürülebilirlik, Örgütsel ustalık, Green human resource management, Organizational sustainability, Organizational ambidexterity
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
Özet
21. yüzyıl iş dünyasında dijital dönüşüm ve sürdürülebilirlik, rekabet avantajı elde etmenin temel unsurları olarak kabul edilmektedir. Bu tez çalışmasında, dijital dönüşüm ile örgütsel sürdürülebilirlik arasındaki ilişkide örgütsel ustalık ve yeşil insan kaynakları yönetiminin (Yeşil İKY) aracı rolleri, yönetici algılarına dayalı olarak incelenmiştir. Örgütsel sürdürülebilirlik; çevresel, sosyal, ekonomik, kültürel ve yönetsel olmak üzere beş boyutta ele alınmıştır. Pragmatik felsefi yaklaşımın benimsendiği araştırmada, karma araştırma yöntemlerinden açıklayıcı sıralı desen kullanılmıştır. Nicel araştırma aşamasında, Trakya Bölgesi'ndeki banka ve üretim tesislerinde görev yapan 416 yöneticiden (alt ve orta düzey) anket verisi toplanmış; veriler SmartPLS 4 ve SPSS PROCESS Macro programları yardımı ile analiz edilmiştir. Nitel araştırma aşamasında ise 30 yöneticiyle yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilerek MAXQDA 2020 yardımı ile içerik analizi, betimsel analiz ve tematik analiz yapılmıştır. Bulgular, dijital dönüşüm algısının örgütsel sürdürülebilirliğin tüm alt boyutlarını olumlu anlamda etkilediğini göstermektedir. Dijital dönüşüm ve örgütsel sürdürülebilirlik arasındaki bu ilişkinin kuramsal olarak Kaynaklara Dayalı Görüş, Yeni Kurumsal Kuram, Dinamik Yetenekler Teorisi ve Sosyo-Teknik Sistem Yaklaşımı'nın kesişim noktasında yer aldığı ortaya konulmuştur. Örgütsel ustalık becerisinin dijital dönüşüm algısı ile çevresel, sosyal, ekonomik ve yönetsel sürdürülebilirlik arasındaki ilişkide aracı rol oynadığı tespit edilmiştir. Örgütsel ustalık becerisine dair aracı etkinin dijital dönüşüm algısı ile kültürel sürdürülebilirlik arasındaki ilişkide anlamsız olduğu görülmüştür. Bu bağlamda, teknolojik çeviklik ve çift yönlü yönetim becerisinin kurumun kültürel dokusunu ve toplumsal kimliğini sürdürme noktasında yetersiz kalabildiği anlaşılmıştır. Yeşil İKY'nin ise tüm boyutlarda aracı rol oynadığı tespit edilmiştir. Ayrıca dijital dönüşüm algısının kişisel özelliklerden ziyade deneyimsel ilişki ve sorumluluk düzeyine göre şekillendiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In the 21st-century business world, digital transformation and sustainability are considered fundamental elements for gaining a competitive advantage. This thesis examines the mediating roles of organizational ambidexterity and green human resource management (Green HRM) in the relationship between digital transformation and organizational sustainability, based on managers' perceptions. Organizational sustainability is considered in five dimensions: environmental, social, economic, cultural, and managerial. In this research, which adopts a pragmatic philosophical approach, an explanatory sequential design from mixed research methods was used. In the quantitative research phase, survey data were collected from 416 managers (lower and middle level) working in banks and manufacturing facilities in the Thrace Region; the data were analyzed using SmartPLS 4 and SPSS PROCESS Macro programs. In the qualitative research phase, semi-structured interviews were conducted with 30 managers, and content analysis, descriptive analysis, and thematic analysis were performed using MAXQDA 2020. The findings indicate that the perception of digital transformation positively influences all sub-dimensions of organizational sustainability. The relationship between digital transformation and organizational sustainability has been theoretically shown to be at the intersection of the Resource-Based View, New Institutional Theory, Dynamic Capabilities Theory, and the Socio-Technical Systems Approach. Organizational ambidexterity has been found to play a mediating role in the relationship between digital transformation perception and environmental, social, economic, and managerial sustainability. However, the mediating effect of organizational ambidexterity was found to be insignificant in the relationship between digital transformation perception and cultural sustainability. In this context, it was understood that technological agility and dual management skills may be insufficient in maintaining the cultural fabric and social identity of the organization. Green HRM, on the other hand, was found to play a mediating role in all dimensions. Furthermore, it was determined that the perception of digital transformation is shaped more by experiential relationships and levels of responsibility than by personal characteristics.