Kronik santral seröz koryoretinopati tedavisinde yarım-fluence fotodinamik tedavinin uzun dönem etkinliği ve tedavi sonucunu belirleyen prognostik faktörler: Tek merkezli, retrospektif, longitudinal vaka serisi
Long-term efficacy of half-fluence photodynamic therapy and prognostic factors determining treatment outcomes in chronic central serous chorioretinopathy: A single-center retrospective longitudinal case series
  1. Tez No: 1014693
  2. Yazar: YASEMİN SUBAŞI EVİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL DEMİREL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Santral seröz koryoretinopati, fotodinamik tedavi, pakikoroid spektrumu, optik koherens tomografi, koroidal vaskülarite indeksi, prognoz, Central serous chorioretinopathy, photodynamic therapy, pachychoroid spectrum, optical coherence tomography, choroidal vascularity index, prognosis
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Kronik santral seröz koryoretinopati (SSKR) nedeniyle ile fotodinamik tedavi (FDT) uygulanan olgularda, hasta ve diğer gözlerinin uzun dönem takibi ve prognozu etkileyen faktörleri belirlemek. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya kliniğimizde yarım-fluence FDT uygulanan 186 hastanın 223 gözü dahil edildi. Tedaviden önce ve sonraki 6.ay ve final muayenelerindeki görme keskinlikleri (GK), optik koherens tomografi (OKT) bulguları değerlendirildi. Semi-otomatik software yardımı ile koroid vaskülarite indeksi (KVİ) hesaplandı. KNV varlığı optik koherens tomografi anjiografi (OKTA) ile değerlendirildi. Makulada koroid damarları anastomozu geniş açı indosiyanin yeşili anjiografi (İSYA) ile tespit edildi. Tedavi cevabı, takipte nüks oranları ve prognoz üzerindeki faktörler istatistiksel olarak değerlendirildi. Bulgular: Hastalar ortalama 37 ay takip edildi. Görme keskinliği (GK), tedavi sonrası 6. ayda 0,29±0,30 logMAR'dan 0,21±0,30 logMAR'a yükseldi ve bu kazanım final vizitte korundu (0,21±0,32 logMAR; p<0,001). Koroid kalınlığı (KK), tedavi öncesi 413,78±79,94 µm iken 6. ayda 372,19±79,79 µm'ye ve finalde 364,37±81,81 µm'ye geriledi (p<0,001). KVİ tedavi öncesi ortalama 75,75 ± 2,67 iken tedavi sonrası 6.ayda 75,96 ± 2,97 takip süresinin sonunda ise 76,14 ± 2,76 oldu (p=0,042). Total rezolüsyon sağlanan gözlerin %25'inde nüks gelişti. Gözlerin %70,0'ında total rezolüsyon, %23,8'inde subtotal rezolüsyon, %6,2'sinde ise yanıtsızlık izlendi. Koroid kalınlığındaki değişim tedavi yanıt grupları arasında anlamlı farklılık gösterdi (p=0,017); azalma en belirgin olarak total rezolüsyon grubunda, en düşük ise yanıtsız grupta saptandı. Subretinal hiperreflektif materyal (SRHM), subtotal ve yanıtsız gözlerde total rezolüsyon grubuna kıyasla daha yüksek bulundu (p=0,004) ve çok değişkenli doğrusal regresyon analizinde tedavi sonucunda iyileşme ile anlamlı ve negatif ilişkiliydi (B=-0,465; p=0,002). Gözlerin %15,2'sinde koroid neovaskülarizasyonu (KNV) saptandı. KNV bulunan gözlerde FDT sonrası total rezolüsyon oranı %57,1 olup, bu gözlerin %66,7'sinde nüks gelişti. Ek tedavi gerektiren gözlerin %39'unda KNV mevcutken, gerektirmeyen gözlerin %7,1'inde saptandı (p=0,001). Lojistik regresyon analizinde KNV varlığı nüks gelişiminin bağımsız belirleyicisi olarak saptandı (OR=7,75; %95 GA: 2,55–23,52; p<0,001). Sonuç: Yarım-fluence fotodinamik tedavi kronik santral seröz koryoretinopatide olumlu fonksiyonel ve anatomik sonuçlar sağlamaktadır; ancak subretinal hiperreflektif materyal varlığı daha kötü tedavi yanıtı ile ilişkili bulunurken, koroidal neovaskülarizasyon varlığı nüks gelişimi açısından güçlü ve bağımsız bir belirleyici olarak saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: To evaluate the long-term follow-up of patients and their fellow eyes in cases treated with photodynamic therapy (PDT) due to chronic central serous chorioretinopathy (CSC) and to determine the factors affecting prognosis. Materials and Methods: A total of 223 eyes of 186 patients who underwent half-fluence PDT in our clinic were included in the study. Visual acuity (VA) and optical coherence tomography (OCT) findings at baseline, at the 6th month after treatment, and at the final visit were evaluated. Choroidal vascularity index (CVI) was calculated using semi-automated software. The presence of choroidal neovascularization (CNV) was assessed by optical coherence tomography angiography (OCTA). Choroidal vascular anastomoses in the macula were detected using wide-field indocyanine green angiography (ICGA). Treatment response, recurrence rates during follow-up, and factors affecting prognosis were statistically analyzed. Results: Patients were followed for a mean duration of 37 months. Best-corrected visual acuity (BCVA) improved from 0.29±0.30 to 0.21±0.30 logMAR at month 6, and this gain was maintained at the final visit (0.21±0.32 logMAR; p<0.001). Mean choroidal thickness (CT) decreased from 413.78±79.94 µm at baseline to 372.19±79.79 µm at month 6 and 364.37±81.81 µm at the final visit (p<0.001). The mean choroidal vascularity index (CVI) was 75.75±2.67 at baseline, 75.96±2.97 at month 6, and 76.14±2.76 at the final visit (p=0.042). Recurrence was observed in 25% of eyes with complete resolution. Complete resolution was achieved in 70.0% of eyes, partial resolution in 23.8%, and no response in 6.2%. The change in CT differed significantly among treatment response groups (p=0.017), with the greatest reduction observed in the complete resolution group and the least in non-responders. Subretinal hyperreflective material (SHRM) was more frequent in partial and non-responder groups compared to the complete resolution group (p=0.004) and was independently associated with poorer treatment-related improvement in multivariable linear regression analysis (B = −0.465; p=0.002). Choroidal neovascularization (CNV) was detected in 15.2% of eyes. The rate of complete resolution after PDT was 57.1% in eyes with CNV, of which 66.7% developed recurrence. CNV was present in 39% of eyes requiring additional treatment compared to 7.1% of those not requiring additional treatment (p=0.001). In multivariable logistic regression analysis, CNV was identified as an independent predictor of recurrence (OR=7.75; 95% CI: 2.55–23.52; p<0.001). Conclusion: Half-fluence photodynamic therapy provides favorable functional and anatomical outcomes in chronic central serous chorioretinopathy; however, the presence of subretinal hyperreflective material is associated with poorer treatment response, while choroidal neovascularization is identified as a strong and independent predictor of recurrence.