Kronik santral seröz koryoretinopati olgularında yarı doz fotodinamik tedavi sonrası ilk 6 aylık dönemde klinik ve mikroperimetrik değişiklikler
Clinical and microperimetric changes following half-dose photodynamic therapy in patients with chronic central serous chorioretinopathy during 6 months
  1. Tez No: 525945
  2. Yazar: SAMET GÜLKAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM ŞAHİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik Santral Seröz Koryoretinopati, Mikroperimetri, Yarı-Doz Fotodinamik Tedavi, Koroid Kalınlığı, Chronic Central Serous Chorioretinopathy, Microperimetry, Half-Dose Photodynamic Therapy, Choroidal Thickness
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
ÖZET Amaç: Kronik santral seröz koryoretinopati (SSKR) olgularında yarı-doz fotodinamik tedavi (FDT) sonrası ilk 6 ayda klinik ve mikroperimetrik değişikliklerin değerlendirilmesi Çalışma Dizaynı: Randomize olmayan, prospektif, müdaheleli vaka serisi çalışması Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza, Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Retina Polikliniği' ne Mayıs 2015 ile Nisan 2016 tarihleri arasında başvurup kronik SSKR tanısı alan 22 hastanın 22 gözü dahil edildi. Hastaların tümüne yarı-doz verteporfin FDT öncesi ve sonrası 1., 3. ve 6.aydaki vizitlerinde en iyi düzeltilmiş görme keskinliği (EİDGK, Snellen eşeli), kontrast duyarlılık (Pelli-Robson eşeli) testleri, ön segment ve fundus muayenesi yapıldı. Mikroperimetri cihazı kullanılarak (MAIA, Padova, Italy) santral 10 derecedeki retinal hassasiyet ve fiksasyon stabilitesi ölçüldü. Optik koherens tomografide (RTVue, Optouve Inc) santral maküla kalınlığı (SMK) ve subfoveal koroid kalınlığı değerleri bakıldı. FDT sonrası retina altı sıvıda tamamen rezolüsyon başarı, tam rezolüsyon sonrası tekrar retina altı sıvı gelişimi rekürrens, rezolüsyon gerçekleşmemesi ise direnç olarak kabul edildi. Başarılı olan olgularda retina altı sıvının rezolüsyon zamanları da değerlendirildi. Bulgular: Çalışmadaki hastaların yaş ortalaması 49.59 ± 9.55, başvuru anına kadar şikayetlerinin ortalama süresi 18.54 ± 13.32 aydı. Tedavi öncesi ve sonrası 6.ay kontrollerdeki ortalamalar sırasıyla; EİDGK (logMAR) ( 0.32 ± 0.27 vs. 0.11 ± 0.14), kontrast duyarlılık (logCS) ( 1.07 ± 0.35 vs. 1.50 ± 0.20), retinal hassasiyet (dB) ( 22.30 ± 2.56 vs. 24.61 ± 2.86), SMK (µm) ( 310.18 vs. 262.48) ve subfoveal koroid kalınlık (µm) ( 417.05 vs. 363.11) olup, tedavi öncesine göre 6.ay sonunda tüm değerlerdeki değişimler istatistiksel olarak anlamlıydı. Tedavi öncesi ve sonrası 6 ay boyunca fiksasyon stabilitesi korundu. Tedavi sonrası 3.ayda 22 gözün 17'sinde (%77), 6.ayda 15'inde (%69) subretinal sıvı tamamen rezolüsyona uğradı. İki gözde (%9) 6.ayda rekürrens gerçekleşti. Sonuç: Kronik SSKR' de yarı-doz FDT, görme keskinliği, kontrast duyarlılık ve retinal hassasiyette önemli derecede iyileşme sağlamakla birlikte retina altı sıvının rezolüsyonunu indüklemekte ve koroid kalınlığını azaltmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Purpose: To evaluate clinical and microperimetric changes in the eyes with chronic CSCR during 6 months following half-dose photodynamic therapy (PDT) Study Design: Non-randomized, prospective and interventional case series Methods: 22 eyes of 22 patients diagnosed with chronic CSCR in the Eye Clinic of Marmara University School of Medicine between the time interval from May 2015 to April 2016 were included in this study. In each patient, at baseline and 1, 3, 6 months after half-dose verteporfin PDT, best corrected visual acuity (BCVA, Snellen Chart), contrast sensitivity (Pelli-Robson Chart) tests, anterior segment and fundoscopic examinations were performed. Central 10-degree retinal sensitivity and fixation stability were assessed by microperimetry device (MAIA, Padova, Italy). Central macular (CMT) and subfoveal choroidal thickness were calculated by optic coherence tomography (RTVue, Optovue Inc.). Complete resolution of subretinal fluid was accepted as successful treatment, relapse after complete resolution of subretinal fluid as recurrence and as resistant in case of uncomplete response to treatment. We also recorded the resolution time of subretinal fluid. Results: The mean age of all patients was 49.59 ± 9.55, mean complaint duration for clinical symptoms was 18.54 ± 13.32 months. The means of BCVA (logMAR), contrast sensitivity (logCs), retinal sensitivity (dB), CMT (µm) and subfoveal choroidal thickness (µm) were 0.32 ± 0.27 vs. 0.11 ± 0.14, 1.07 ± 0.35 vs. 1.50 ± 0.20, 22.30 ± 2.56 vs. 24.61 ± 2.86, 310.18 ± 87.67 vs. 262.48 ± 87.25 and 417.05 ± 105.96 vs. 363.11 ± 111.33, respectively. All of the mean changes were statistically significant at 6th month visit comparing to baseline. Fixation stability in all treated eyes were unchanged during 6 months as well as at baseline. Subretinal fluid was completely resolved in 17 of 22 eyes (77%) at 3rd month and 15 of 22 eyes (69%) at 6th month visit. Two of 22 eyes (9%) had recurrence at 6th month visit. Conclusion: Half-dose PDT provides significantly acceptable improvement in visual acuity, contrast and retinal sensitivity with chronic CSCR patients. Morever, the safety enhanced protocol for PDT appeared to induce subretinal fluid resolution and to reduce choroidal thickness.