Lateral epikondilitli hastalarda bandaj veya fiziksel tedavinin karşılaştırılması
Comparison of the therapeutic approaches of the patients with lateral epicondylitis: Splint versus splint and physical treatment
  1. Tez No: 164804
  2. Yazar: CEYHUN BICILIOĞLU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÖZLEM EL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Lateral epikondilit, lateral epikondilit bandajı, fiziksel tedavi
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
ÖZET LATERAL EPİKONDİLtTLÎ HASTALARDA BANDAJ VEYA BANDAJ VE FİZİKSEL TEDAVİNİN KARŞILAŞTIRILMASI Dr.Ceyhun Bıcılıoğlu Lateral epikondilit, genellikle elin aşırı kullanımına bağlı olarak ekstansör kas tendon orjinlerinde ağrıya neden olan bir rahatsızlıktır. Çeşitli tedavi yöntemleri ile ağrıda azalma ve fonksiyonlarda düzelme amaçlanır. Çalışmamıza, lateral epikondilit tedavisinde fiziksel tedavi ile beraber uygulanan lateral epikondilit bandajının sadece lateral epikondilit bandajı kullanımı ile karşılaştırılması amaçlanmıştır. Çalışmaya Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim dalına dirsek ağrısı yakınması ile gelen, yapılan tetkik ve muayeneleri sonunda lateral epikondilit tanısı alan 21 hastanın 21 dirseği, randomize kontrollü olarak iki gruba ayrılarak çalışmaya dahil edilmiştir. Kombine tedavi grubunda üç haftalık ultrason, TENS ve whirlpooldan oluşan fizik tedavi programı, lateral epikondilit bandajı, egzersiz ve günlük yaşam aMvitelerinin düzenlenmesi, bandaj grubunda lateral epikondilit bandajı, egzersiz ve günlük yaşam aktivitelerinin düzenlenmesi olarak uygulandı. Hastalar tedavi öncesi, birinci ay ve ikinci ayda hissettikleri ağrı, fizik muayene, dirsek ve el bilek eklem hareket açıklığı ölçümü, jamar dinamometre ile kavrama gücü değerlendirilmesi ve Roles ve Maudsley fonksiyonel değerlendirme testi ile değerlendirildi. Her iki grubun tedavi sonrası hissettikleri ağrıda, fizik muayene bulgularında, Roles ve Maudsley fonksiyonel değerlendirme testi ile yapılan değerlendirmelerinde istatistiksel olarak anlamlı düzelme sağlanmıştır. Kombine tedavi uygulanan grupta tüm kavrama gücü ölçümlerinde düzelme sağlanırken bandaj grubunda yanlızca dirsek ekstansiyonda ağrısız kavrama gücünde anlamlı düzelme elde edilmiştir. Grupların tedavi sonrasındaki değerlendirme sonuçlan karşılaştırıldığında aralarında fizik muayene bulguları ve fonksiyonel değerlendirmelerinde istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır. Kombine tedavi grubundaki hastaların birinci ayda yapılan değerlendirme de bandaj grubuna göre tedaviden daha memnun oldukları görülmüştür.Sonuç olarak her iki tedavi grubunda da tedavi sonrası birinci ay ve ikinci ay değerlendirmelerinde tedaviden yararlanma saptanmış ve her iki tedavi yönteminin de lateral epikondilit tedavisinde etkin olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY COMPARISON OF THE THERAPEUTIC APPROACHES OF THE PATIENTS WITH LATERAL EPÎCONDYLÎTİS: SPLINT VERSUS SPLINT AND PHYSICAL TREATMENT Dr.Ceyhun Bıcılıoğlu Lateral epicondylitis is a painful disease caused by the excessive use of the hand which is originated from the extensor muscle tendons. By different therapeutic modalities it is aimed to decrease pain and increase function İn our randomised controlled study, we aimed to compare the therapeutic modalities of splint only versus combined splint and physical treatment 21 patients and their 21 elbows were included and were randomized into two groups in this study who applied to Dokuz Eylül University Faculty of Medicine Department of Physical Treatment and Rehabilitation complaining of elbow pain and who were diagnosed as lateral epicondylitis at the end of the physical examinations and diagnostic tests. İn the combined therapy group we applied 3 weeks of ultrasound, TENS and whirlpool, lateral epicondylitis splint, exercise and cessation of offending daily activities and in the splint group we applied lateral epicondylitis splint, exercise and cessation of offending daily activities. The patients were evaluated with degree of pain, physical examination, hand and wrist range of motion, gripping force measured with Jamar dynamometer, Roles and Maudsley functional evaluation tests prior to treatment and and first and second month control visits. Both of the groups had statistically significant progression in signs of physical examination gripping force and, Roles and Maudsley functional evaluation test scores after the treatment. Combined treatment group had progression in all of the gripping force measurements whereas the splint group had progression in painless gripping force with the wrist at extension. After the treatment there was no statistically significant difference in physical examination signs and functional evaluation test scores between the groups. At the first control visit patients receiving combined treatment were more satisfied compared to the splint group. 10As a result, progression was documented in both of the treatment gruops at the end of the first and second month and both treatment modalities were found to be effective in the management of lateral epicondylitis. Key word: Lateral epicondylitis, lateral epicondylitis splint, physical treatment 11