Fonocerrahide i-PRF kullanımının ses parametreleri üzerindeki etkisinin objektif ve subjektif olarak değerlendirilmesi
- Tez No: 1014734
- Danışmanlar: PROF. DR. AYLİN ERYILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Fonocerrahi, Enjektabl trombositten zengin fibrin, Benign vokal fold lezyonları, Ses analizi, Videolaringostroboskopi, VHI-10, Phonosurgery, Injectable platelet-rich fibrin, Benign vocal fold lesions, Voice analysis, Videolaryngostroboscopy, VHI-10
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, benign vokal fold lezyonları nedeniyle fonocerrahi uygulanan hastalarda intraoperatif subepitelyal enjektabl trombositten zengin fibrin (injectable platelet-rich fibrin, i-PRF) uygulamasının ses parametreleri ve videolaringostroboskopik bulgular üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif karşılaştırmalı çalışmaya benign vokal fold lezyonu nedeniyle fonocerrahi uygulanan toplam 70 hasta dahil edildi. Hastaların 35'i fonocerrahi sırasında subepitelyal i-PRF uygulanan grupta, 35'i ise yalnızca fonocerrahi uygulanan kontrol grubunda yer aldı. Hastaların preoperatif, postoperatif 1. ay ve postoperatif 3. ay değerlendirme kayıtları incelendi. Hasta bildirimli ses değerlendirmesinde Voice Handicap Index-10 (VHI-10), algısal ses değerlendirmesinde GRBAS skalası kullanıldı. Akustik analizde temel frekans (fundamental frequency, F0), jitter, shimmer, harmonik-gürültü oranı (harmonic-to-noise ratio, HNR) ve Cepstral Peak Prominence (CPP) parametreleri değerlendirildi. Aerodinamik değerlendirmede maksimum fonasyon zamanı (maximum phonation time, MPT) ve S/Z oranı incelendi. Videolaringostroboskopi (VLS) kayıtları glottik kapanma, regülarite, simetri, mukozal dalga, vibrasyon amplitüdü, vibrasyon göstermeyen segment ve ventriküler vibrasyon açısından skorlandı. İstatistiksel analizler IBM SPSS Statistics Version 25.0 programı ile yapıldı. Bulgular: Preoperatif dönemde i-PRF grubu ile kontrol grubu arasında demografik özellikler, klinik veriler, ses değerlendirme parametreleri ve VLS skorları açısından anlamlı fark saptanmadı. Postoperatif dönemde VHI-10 ve GRBAS skorları i-PRF grubunda kontrol grubuna göre daha düşük bulundu. Akustik analizde i-PRF grubunda jitter ve shimmer değerleri daha düşük, HNR ve CPP değerleri ise daha yüksek saptandı. MPT değeri i-PRF grubunda daha yüksek bulunurken, S/Z oranı açısından gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı. VLS değerlendirmesinde toplam skor, mukozal dalga, vibrasyon amplitüdü, glottik kapanma ve vibrasyon göstermeyen segment parametreleri i-PRF grubu lehine daha iyi bulundu. Değerlendiriciler arası uyum analizinde GRBAS ve VLS skorlamalarında yüksek düzeyde uyum saptandı. Sonuç: Subepitelyal i-PRF uygulaması, benign vokal fold lezyonlarında fonocerrahi sonrası ses sonuçlarını destekleyebilecek otolog ve biyouyumlu bir yaklaşım olabilir. Bu bulguların daha güçlü kanıt düzeyiyle değerlendirilebilmesi için prospektif, randomize kontrollü ve uzun dönem takip içeren çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective:This study aimed to evaluate the effect of intraoperative subepithelial injectable platelet-rich fibrin (i-PRF) application on voice parameters and videolaryngostroboscopic findings in patients who underwent phonosurgery for benign vocal fold lesions. Materials and Methods: This retrospective comparative study included 70 patients who underwent phonosurgery for benign vocal fold lesions. Thirty-five patients received intraoperative subepithelial i-PRF application, whereas 35 patients underwent phonosurgery alone and constituted the control group. Preoperative, postoperative first-month, and postoperative third-month follow-up records were reviewed. Patient-reported voice outcomes were assessed using the Voice Handicap Index-10 (VHI-10), and perceptual voice quality was evaluated with the GRBAS scale. Acoustic analysis included fundamental frequency (F0), jitter, shimmer, harmonic-to-noise ratio (HNR), and Cepstral Peak Prominence (CPP). Aerodynamic assessment included maximum phonation time (MPT) and the S/Z ratio. Videolaryngostroboscopy (VLS) recordings were evaluated for glottic closure, regularity, symmetry, mucosal wave, vibratory amplitude, non-vibrating segment, and ventricular vibration. Statistical analyses were performed using IBM SPSS Statistics Version 25.0. Results: No significant difference was found between the i-PRF and control groups in terms of demographic characteristics, clinical baseline data, voice assessment parameters, or VLS scores in the preoperative period. Postoperatively, VHI-10 and GRBAS scores were lower in the i-PRF group than in the control group. In acoustic analysis, jitter and shimmer values were lower, whereas HNR and CPP values were higher in the i-PRF group. MPT was higher in the i-PRF group, while no significant difference was observed between the groups in terms of the S/Z ratio. VLS assessment showed more favorable findings in the i-PRF group regarding total VLS score, mucosal wave, vibratory amplitude, glottic closure, and non-vibrating segment. Inter-rater agreement analyses demonstrated a high level of agreement for GRBAS and VLS scoring. Conclusion: Subepithelial i-PRF application may represent an autologous and biocompatible approach that can support postoperative voice outcomes after phonosurgery for benign vocal fold lesions. Prospective, randomized controlled studies with longer follow-up periods are needed to evaluate these findings with a higher level of evidence.