Ebubekir Ratib Efendi ve III. Selim dönemi ıslahatlarına etkileri
Ebubekir Ratib Efendi and his influence on the reforms of the reign of Selim III
  1. Tez No: 1014782
  2. Yazar: EMİNE YILDIZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULLAH BAYINDIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı tarihi, Siyasal çağdaşlaşma, Türk siyasi tarihi, Türk tarihi, Ottoman history, Political modernization, Turkish political history, Turkish history
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
Özet
Ebubekir Ratib Efendi, III. Selim döneminde Osmanlı diplomasi tarihinin öne çıkan isimlerinden biri olup, özellikle sefaretnameleri ile imparatorluğun modernleşme sürecinde dikkate değer bir rol üstlenmiştir. Onun gözlemleri yalnızca Avrupa devletlerinin askeri ve mali yapıları hakkında değil, aynı zamanda toplumsal düzen, eğitim kurumları ve idari işleyişlerine dair ayrıntılı bilgiler sunmaktadır. Bu çalışmada, Ebubekir Ratib Efendi'nin sefaretnamesi merkeze alınarak, Osmanlı modernleşme çabalarının entelektüel temelleri, idari reformlarla olan ilişkisi ve sonraki dönemlere yansımaları ele alınmıştır. Araştırmada, sefaretnamenin özgün içeriğinde aktarılan bilgiler Osmanlı toplumunun dönüşümüne dair birincil kaynak olarak değerlendirilmiş; ayrıca mevcut literatürden yararlanılarak, Ratib Efendi'nin gözlemlerinin III. Selim reformlarının planlanması ve uygulanmasına etkileri tartışılmıştır. Çalışma, Ebubekir Ratib Efendi'yi yalnızca bir sefir olarak değil, Osmanlı düşünce ve modernleşme tarihinin önemli bir figürü olarak konumlandırmakta ve onun fikirlerinin sonraki reform hareketlerine zemin hazırladığı sonucuna varmaktadır.
Özet (Çeviri)
Ebubekir Ratib Efendi, one of the prominent figures in Ottoman diplomatic history during the reign of Sultan Selim III, played a significant role in the Ottoman Empire's modernization efforts, particularly through his Embassy Reports. His observations provide detailed insights not only into the military and financial structures of European states but also into their social order, educational institutions, and administrative practices. This study centers on Ratib Efendi's Sefaretname to examine the intellectual foundations of Ottoman modernization, its connection to administrative reforms, and their long-term implications. By analyzing the text as a primary source and situating it within the broader literature, the study discusses how Ratib Efendi's observations influenced the planning and implementation of Selim III's reforms. Ultimately, the research positions Ratib Efendi not merely as a diplomat but as a significant figure in Ottoman intellectual and modernization history, concluding that his ideas helped lay the groundwork for subsequent reform movements.