Dijital çağda romantik ilişkilerin dönüşümü: Kuşaklar arasında bağlanma stilleri, manipülatif davranışlar ve ilişki doyumu üzerine bir inceleme
The transformation of romantic relationships in the digital age: An examination of intergenerational attachment styles, manipulative behaviour and relationship satisfaction
  1. Tez No: 1014785
  2. Yazar: ESRA ÇALKIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMED ÜNAL BOZYER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital Çağ, Digital Age
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, romantik ilişkilerin tarihsel ve çağdaş boyutlarını, özellikle Z kuşağının bu ilişkilere dair bakış açılarını kapsamlı bir şekilde incelemektedir. Romantik ilişki, genellikle duygusal bağ, karşılıklı bağlılık ve tatmin arayışı olarak tanımlanır; bu ilişkiler bireylerin psikolojik, duygusal ve sosyolojik ihtiyaçlarını karşılamada kritik bir rol oynar. Kuşaklar arası farklılıklar, bu ilişkilerin dinamiklerini önemli ölçüde etkilemektedir. Araştırmanın ilk bölümünde, romantik ilişki kavramı, romantizmin kökenleri ve ilişki başlatma süreçleri ele alınmıştır. Bu bağlamda, geleneksel ve modern anlayışlar arasındaki farklılıklar detaylı bir şekilde analiz edilmiştir. Özellikle Z kuşağının romantik ilişkilere yönelik değişen tutumları, yeni ilişki biçimleri, ilişki doyumu ve bağlanma stilleri gibi kavramlar üzerinde durulmuştur. Z kuşağının ilişkilerinde sıkça karşılaşılan“lovebombing”,“gaslighting”ve“ghosting”gibi manipülatif davranışlar da incelenmiş, bu deneyimlerin ilişki doyumu ve bağlanma stilleri üzerindeki etkileri analiz edilmiştir. Araştırma, romantik ilişkilerdeki bu dönüşümlerin toplumsal yapıya ve değişen aile yapısına etkilerini derinlemesine değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Sonuç olarak, dijital çağın etkisiyle Z kuşağının geliştirdiği yeni ilişki biçimlerinin, X kuşağının geleneksel normlarla şekillenen anlayışlarıyla nasıl karşılaştırıldığı da araştırmanın kapsamı içinde yer almaktadır. Saha çalışmasında, Z ve X kuşaklarını temsil eden toplam 320 katılımcı ile anket gerçekleştirilmiştir. Araştırmada nicel araştırma yöntemi kullanılmış olup, veri toplama süreci Google Forms aracılığıyla yürütülmüş ve bilgilendirilmiş onam formu ile katılımcıların gizliliği sağlanmıştır. Elde edilen veriler çeşitli analitik ve istatistiksel yöntemlerle değerlendirilmiştir. Bu araştırmanın sonuçları, romantik ilişkilerdeki kuşaklar arası farklılıkların toplumsal ve bireysel etkilerini anlamaya katkıda bulunacak; aynı zamanda eğitim programları ile aile ve ilişki danışmanlığı gibi pratik alanlara yönelik somut öneriler sunacaktır.
Özet (Çeviri)
This thesis comprehensively examines the historical and contemporary dimensions of romantic relationships, with a particular focus on the perspectives of Generation Z. A romantic relationship is generally defined as an emotional bond, mutual commitment, and the pursuit of satisfaction; these relationships play a critical role in fulfilling individuals' psychological, emotional, and sociological needs. Intergenerational differences significantly impact the dynamics of these relationships. The first section of the research addresses the concept of romantic relationships, the origins of romance, and relationship initiation processes. In this context, the differences between traditional and modern understandings are analyzed in detail. Particular emphasis is placed on Generation Z's changing attitudes toward romantic relationships, new relationship models, relationship satisfaction, and attachment styles. Manipulative behaviors frequently encountered in Generation Z's relationships, such as“lovebombing,”“gaslighting,”and“ghosting,”are also examined, and the effects of these experiences on relationship satisfaction and attachment styles are analyzed. The research aims to deeply evaluate the effects of these transformations in romantic relationships on the social structure and the changing family structure. Consequently, how the new relationship models developed by Generation Z under the influence of the digital age compare with the understandings of Generation X, which are shaped by traditional norms, is also within the scope of the research.In the fieldwork, a survey was conducted with a total of 320 participants representing Generations Z and X. A quantitative research method was used in the study, the data collection process was carried out via Google Forms, and the privacy of the participants was ensured with an informed consent form. The obtained data were evaluated using various analytical and statistical methods. The results of this research will contribute to understanding the societal and individual effects of intergenerational differences in romantic relationships; simultaneously, they will offer concrete recommendations for practical fields such as educational programs and family and relationship counseling.