Ankara-Nallıhan ilçesi Sobran mahallesinde 237/12 nolu konutun malzeme özellikleri ve bozulmalarının değerlendirilmesi
Assessment of material properties and deterioration of the 237/12 residential unit in Sobran neighborhood, Nallihan district, Ankara
- Tez No: 1014790
- Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arşiv, Arkeometri, Mimarlık, Archive, Archaeometry, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Geleneksel mimari, Halk mimarisi, Konut mimarisi, Kırsal mimari, Vernaküler mimari, Önleyici koruma, Traditional architecture, Public architecture, Housing architecture, Rural architecture, Vernacular architecture, Preventive conservation
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Ana Bilim Dalı
Özet
Ankara'nın Nallıhan İlçesi Sobran Mahallesi'nde bulunan ahşap köy evleri geleneksel mimarinin birer temsilcisidir. Günümüzde kültür varlıklarının önemli bir bölümünü oluşturan sivil mimari yapıların korunması giderek artan bir soruna dönüşmektedir. Sobran Mahallesi'nde yer alan 237/12 numaralı köy evi zemin ve üst kattan oluşan, avlulu bir evdir. Zemin katında ahır ve tek oda bulunan evin üst katına girişte yer alan ahşap merdivenle çıkılmaktadır. Evin üst katında bulunan dört oda ve bir tuvalet merkezdeki sofaya açılmaktadır. Evin üst kattaki tüm odalarının kuzeydeki duvarlarında birer ocak, ocağın solunda yüklük, sağında ise bir dolap içinde gusülhane bulunmaktadır. Sobran örneğindeki binanın bozulmasında temel etkenin nem olduğu belirlenmiştir. Binanın yapımında kullanılan malzemeler neme karşı duyarlı malzemelerdir. Kerpiç ve ahşap duvarları kaplayan sıvanın bozulması sonucunda oluşan sıva kayıpları bu malzemelerin giderek artan hızda bozulmalarına neden olmaktadır. Nem kerpiç malzemede ufalanmaya neden olmaktadır. Ahşap malzemeyi ise böcek ve mantar gibi biyolojik zararlılara açık hale getirmektedir. Sobran örneğinde olduğu gibi geleneksel mimari öğesi yapıların bozulmasındaki temel etken terk edilmiş olmalarıdır. Bu binalardaki bozulmalar için gerekli koruma ve onarım işlemleri mesleki etik kurallar çerçevesinde yapılmalıdır. Ardından bu yapıların sürekli kontrollerini sağlayarak gerektiğinde bakımlarını yapabilecek bir sistemin kurulması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The wooden village houses in Sobran Neighborhood, Nallıhan District, Ankara, are xamples of traditional architecture. Preserving civil architectural structures, which constitute a significant part of cultural assets today, is becoming an increasingly pressing issue. The village house numbered 237/12 in Sobran Neighborhood is a courtyard house consisting of a ground floor and an upper floor. The house has a barn and a single room on the ground floor, and the upper floor is accessed via a wooden staircase at the entrance. The four rooms and a toilet on the upper floor of the house open onto the central hall. All rooms on the upper floor have a fireplace on the north wall, a storage space to the left of the fireplace, and a bathroom in a cupboard to the right. It has been determined that moisture is the main factor in the deterioration of the building in the Sobran example. The materials used in the construction of the building are sensitive to moisture. The loss of plaster resulting from the deterioration of the plaster covering the adobe and wooden walls causes these materials to deteriorate at an increasing rate. Moisture causes crumbling in adobe materials. It also exposes wooden materials to biological pests such as insects and fungi. As in the Sobran example, the main factor in the deterioration of buildings with traditional architectural elements is their abandonment. The necessary protection and repair work for these buildings should be carried out within the framework of professional ethical rules. Subsequently, a system must be established to ensure continuous monitoring of these structures and to perform maintenance when necessary.