Türk Sinemasında Azınlıkların Varlığı ve Temsili
The Existence and Representation of Minorities in Turkish Cinema
- Tez No: 1014797
- Danışmanlar: PROF. ALEV İDRİSOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Azınlıklar, Türk sineması, Minorities, Turkish cinema
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sinema Televizyon Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Sinema Televizyon Sanat Dalı
Özet
Sinemanın temel malzemesi insandır. Toplumsal olaylar insan yaşamı üzerinde derin izler bırakmaktadır. Türk sinemasının kuruluşunda, en parlak yıllarında pek çok gayrimüslim ve Müslüman Türk omuz omuza çalışmıştır. Yanlış devlet politikaları toplumu bir kutuplaşmaya itmiş ve bu kutuplaşmanın sonucunda istenmeyen toplumsal olaylar yaşanmıştır. Yaşanan bu olaylar ülkenin demografik yapısını değiştirmiştir. Türk Sinemasında Azınlıkların Varlığı ve Temsili konulu bu tezde, bu toplumsal olayların nedenleri ve sinema sektörü üzerindeki etkileri incelenmiştir. Bu araştırmada sözlü tarih çalışması yöntemi benimsenmiştir. Çalışmanın tarihsel sürecini objektif olarak yansıtabilmek için geniş literatür taraması yapılmış, görüşmecilerin kişisel arşivlerinden yararlanılmıştır. Dönemin sinemacılarının anı kitapları, dönemi anlatan tezler, makaleler derinlikli bir biçimde incelenmiş ve bunların ışığında konu etraflı bir biçimde ele alınmıştır. Araştırmanın sonunda toplumumuzun kozmopolit yapısının nasıl değiştiği ve yıllar içinde kuşaklar arasında kopukluk olduğu tespit edilmiştir. Yaşanan olayların bir sonucu olarak bugün toplumumuzda azınlıkların sayısı yok denecek kadar azalmıştır. Bu sayısal azalmanın toplumda azınlıkların yaşamı ve kültürü üzerinde derin etkileri olmuştur. Bu azalma aynı zamanda artık ortak bir yaşam idealinin ciddi bir şekilde ortadan kalmasına neden sebep olmuştur. Araştırmanın sonucunda artık ülkemizde yaşayan halkların, birbirlerini tanımadıkları, ortak bir yaşamın pek kalmadığı ve bu durumdan geriye dönüşün çok zor olacağı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Cinema is fundamentally centered on human beings. Social events leave profound traces on human life and shape collective memory. During the establishment and most productive periods of Turkish cinema, numerous non-Muslim and Muslim Turkish individuals worked side by side and contributed collaboratively to the development of the film industry. However, misguided state policies fostered social polarization, resulting in undesirable societal conflicts. These developments significantly altered the demographic structure of the country. This thesis, entitled The Existence and Representation of Minorities in Turkish Cinema, examines the causes of these social transformations and their impact on the cinema sector. The study adopts the oral history research method as its primary methodological framework. In order to reflect the historical process objectively, an extensive literature review was conducted, and personal archives of interview participants were utilized. Memoirs of filmmakers from the period, academic theses, and scholarly articles addressing the historical context were examined comprehensively. Drawing upon these sources, the subject was analyzed in a detailed and multidimensional manner. The findings reveal how the cosmopolitan social fabric of Turkish society has transformed over time and demonstrate the emergence of intergenerational disconnections. As a consequence of historical events, the population of minority communities within contemporary Turkish society has declined dramatically. This demographic reduction has had profound implications for the cultural life and social existence of minority communities. Furthermore, this decline has substantially weakened the ideal of shared communal life and coexistence. The results of the study indicate that communities living within the country today have increasingly limited opportunities for mutual recognition and interaction, leading to the erosion of common social spaces and collective living practices. The findings further suggest that reversing this process and rebuilding a shared social life may prove to be highly challenging.