Astım kliniği olup bronkodilatör reverzibilitesi saptanmayan hastalarda egzersiz ve metakolin bronkoprovokasyon testlerinin karşılaştırılması
Comparison of exercise and methacholine bronchoprovocation tests in patients with asthma symptoms and negati̇ve bronchodilator reversibility testing
  1. Tez No: 1014843
  2. Yazar: MESERRET SENA HIZLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEYMA BAŞLILAR, DR. GÜZİDE TOMAS
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Astım, bronş provokasyon testi, metakolin, egzersiz, semptom skoru, Asthma, bronchial provocation test, methacholine, exercise, symptom score
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Sultan Abdülhamid Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş: Astım, değişken derecede ve sıklıkta öksürük ve nefes darlığı gibi semptomlarla karakterize kronik solunum yolu hastalığıdır. Patogenezinde hava yolu inflamasyonu, değişken hava yolu obstrüksiyonu ve bronşiyal hiperreaktivite temel özellikler olup tipik semptomların varlığında reverzibl hava akımı kısıtlılığının gösterilmesi tanı koydurucudur. Ancak hastalığın erken döneminde veya hafif hastalık durumunda bronkodilatör reverzibilitesi saptanamayabilir. Bu durumda bronş hiperreaktivitesini göstermek amacıyla bronş provokasyon testlerinin (BPT) kullanılması önerilmektedir. BPT'ler direkt ve indirekt olmak üzere ikiye ayrılır. Direkt BPT'de kullanılan ajanlar bronşiyal düz kas reseptörlerini doğrudan uyararak bronkokonstriksiyon oluşturur. İndirekt BPT'de ise bronkokonstriksiyon inflamatuvar hücrelerden salınan mediatörler aracılığıyla ortaya çıkar. Egzersiz, hipertonik salin, adenozin monofosfat ve mannitolle yapılan BPT'ler indirekt BPT'ye örnek olarak verilebilir. Klinik pratikte en sık kullanılan BPT metakolin BPT olup astım tanısında yüksek duyarlılığa sahiptir. Egzersiz BPT egzersizle oluşan bronkokonstriksiyonu gösterir ve tanıya ek katkıda bulunabilir. Çalışmada astımla uyumlu semptomları olup bronkodilatör reverzibilitesi saptanmayan hastalarda egzersiz BPT'nin tanısal değerinin metakolin BPT ile karşılaştırılması amaçlandı. Ayrıca BPT'lerin astım semptom skoru (ASS) ve laboratuvar parametrelerle olan ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlandı. Yöntem: Bu çalışma tek merkezli, prospektif, gözlemsel kesitsel araştırma olarak planlandı. Çalışmaya 1 Kasım 2024 ile 1 Kasım 2025 tarihleri arasında göğüs hastalıkları polikliniğine başvuran, astımla uyumlu klinik semptomları olup, bronkodilatör reverzibilitesi saptanmayan, daha önce metakolinle BPT yapılmış,18-50 yaş arası 48 hasta dahil edildi. Metakolin BPT sonucuna göre test sonucu pozitif (PC20 metakolin≤8 mg/ml) ve negatif (PC20 metakolin >8 mg/ml) olan 24'er hasta alındı. Hastaların klinik, demografik verileri, kan (eozinofil sayısı ve yüzdesi, total IgE düzeyi) ve deri prick testi sonuçları kaydedildi. ASS değerlendirildi. ASS değerinin ≥4 olması astım açısından pozitif semptom skoru olarak kabul edildi. Hastalara egzersiz BPT yapıldı. Egzersiz sonrasındaki 30 dakika içerisinde ardışık en az iki ölçümde FEV1 değerinde bazale göre ≥%10 düşüş veya FEF25-75 değerinde %28'den fazla düşüş saptanan hastalarda egzersiz BPT pozitif olarak kabul edildi. Egzersiz BPT ile metakolin BPT'nin uyumluluk oranı, egzersiz BPT'nin astım tanısındaki duyarlılık ve özgüllüğü, ayrıca BPT sonuçları ile klinik ve laboratuvar parametrelerin sonuçları arasındaki ilişki araştırıldı. Bulgular: Hastaların %66,7'si kadın, medyan yaş 38,5 yıldı. Astım tanısı konulan %22,9, alerjik rinit tanısı konulan %25 hasta saptandı. Egzersiz testinde pozitif sonuç oranı; FEV1'e göre %39,6, FEF25-75'e göre ise %25, iki kriterden birine göre ise %45,8 olarak bulundu. Hastaların %72,9'unda prick testi pozitifti. En sık alerjen duyarlılığı ev tozuna karşı %58,3 saptandı. Medyan solunum fonksiyon testi (SFT) parametreleri; FEV1: 3 L, %FEV1: 91, FVC: 3,6 L, %FVC: 91, FEV1/FVC: % 82,2, FEF25-75:3,5 L ve %FEF25-75: 88,5 olarak saptandı. Metakolin pozitif grupta kadın oranı daha fazla, metakolin ve/veya egzersiz BPT (+) olanlarda ASS skoru daha yüksek ve ASS≥4 olan hastalar daha sıktı(p<0,05). Metakolin BPT pozitif grupta FEV1(L), %FEV1, FEV1/FVC, FEF25-75 ve %FEF25-75 değerleri daha düşüktü(p<0,05). Laboratuvar parametreleri hem egzersiz hem de metakolin grubunda BPT(+) ve (-) olanlarda benzer bulundu (p>0,05). Astım tanısında egzersiz BPT'nin duyarlılığı %58,3 ve özgüllüğü %66,7; pozitif prediktif değeri %63,6, negatif prediktif değeri %61,5 olup, genel doğruluk oranı %62,5 bulundu. Metakolin BPT(+) olan hastaların %58,3'ünde egzersiz BPT de (+) idi. Buna karşın metakolin BPT (-) olan hastaların %33,3'ünde egzersiz BPT (+) saptandı. İki test arasında pozitiflik oranları istatistiksel olarak benzer bulundu (McNemar p=0,815). Bununla birlikte, uyum analizinde iki test arasında istatiksel olarak anlamlı olmayan düşük düzeyde bir uyum olduğu görüldü (Kappa=0,250, p=0,082). Sonuç: Çalışmada egzersiz BPT'nin astım tanısında %58,3 duyarlılık ve %66.7 özgüllüğe sahip olduğu ve metakolin BPT ile düşük düzeyde uyumlu sonuç verdiği saptandı. Ancak metakolin BPT (-) olan hastaların 1/3'ünde egzersiz BPT (+) bulundu. Bu sonuç fizyolojik bir uyaran olması nedeniyle egzersiz BPT'nin klinik pratikte semptomları değerlendirmede ek yarar sağlayabileceğini düşündürmekteydi.
Özet (Çeviri)
Introduction: Asthma is a chronic respiratory disease characterized by symptoms such as cough and shortness of breath with varying severity and frequency. Airway inflammation, variable airway obstruction, and bronchial hyperreactivity are key features in the pathogenesis of the disease, and demonstrating reversible bronchoconstriction in the presence of typical symptoms is diagnostic. However, bronchodilator reversibility may not be detectable in the early stages or in mild disease. In this case, bronchial provocation tests (BPTs) are recommended to demonstrate bronchial hyperreactivity. BPTs are divided into two types: direct and indirect. In direct BPTs, bronchoconstriction is induced by directly stimulating bronchial smooth muscle receptors. In indirect BPTs, bronchoconstriction occurs through mediators released from inflammatory cells. Exercise, hypertonic saline, adenosine monophosphate, and mannitol BPT are examples of indirect BPTs. The most commonly used BPT in clinical practice is methacholine BPT, which has high sensitivity in the diagnosis of asthma. Exercise BPT demonstrates exercise-induced bronchoconstriction and can provide additional diagnostic value. This study aimed to compare the diagnostic value of exercise BPT with methacholine BPT in patients with asthma-compatible symptoms without bronchodilator reversibility. Additionally, the study aimed to evaluate the relationship between BPTs and asthma symptom scores and laboratory parameters. Method: This study was designed as a single-center, prospective, observational cross-sectional study. Forty-eight patients aged 18-50 years who presented to the chest diseases outpatient clinic between November 1, 2024, and November 1, 2025, with clinical symptoms consistent with asthma, but without bronchodilator reversibility, and who had previously undergone methacholine BPT, were included in the study. Twenty-four patients each were selected based on their methacholine BPT results: positive (PC20 methacholine <8mg/ml) and negative (PC20 methacholine > 8 mg/ml). Clinical and demographic data, blood tests (eosinophil count and percentage, total IgE level), and skin prick test results were recorded. The Asthma Symptom Score (ASS) was evaluated. An ASS score of ≥ 4 was considered a positive symptom score for asthma. Exercise BPT was performed on all patients. Exercise BPT was positive in patients who showed a decrease of ≥10% in FEV1 or a decrease of more than 28% in FEF25-75 compared to baseline in at least two consecutive measurements within 30 minutes after exercise. The concordance rate of exercise BPT with methacholine BPT, the sensitivity and specificity of exercise BPT in the diagnosis of asthma, and the relationship between BPT results and the clinical and laboratory parameters were investigated. Results: Of the patients 66.7% were female, with a median age of 38.5 years. 22.9% of patients were diagnosed with asthma, and 25% patients were diagnosed with allergic rhinitis. The rate of positive results in the exercise test was 39.6% according to FEV1, 25% according to FEF25-75, and 45.8% according to either criterion. 72.9% of the patients had a positive prick test. The most frequent allergen sensitivity was to house dust mites (58.3%). Median SFT parameters were as follows; FEV1: 3 L, %FEV1: 91, FVC: 3.6 L, %FVC: 91, FEV1/FVC: 82.2%, FEF25-75: 3.5 L, and %FEF25-75: 88.5. In the methacholine-positive group women was more frequent, in those with methacholine and/or exercise BPT (+) group women ASS scores were higher and patients with ASS≥4 were more frequent. In the methacholine BPT(+) group, FEV1(L), %FEV1, FEV1/FVC, FEF25-75, and %FEF25-75 values were lower (p<0.05). Laboratory parameters were similar between BPT (+) and (-) groups for each test group(p>0,05). The sensitivity of exercise BPT in asthma diagnosis was 58.3%, and the specificity was 66.7%; the positive predictive value was 63.6%, the negative predictive value was 61.5%, and the overall accuracy rate was 62.5%. In 58.3% of patients with methacholine BPT(+), exercise BPT was also positive. In contrast, exercise BPT was positive in 33.3% of patients with methacholine BPT(-). The positivity rates between the two tests were found to be statistically similar (McNemar p=0.815). However, an insignificant and low level of agreement was observed between the two tests (Kappa=0.250, p=0.082). Conclusion: This study found out that exercise BPT has a sensitivity of 58.3% and a specificity of 66.7% in the diagnosis of asthma, and yielded results that were concordant with methacholine BPT at a low level. However, exercise BPT(+) was found in one-third of patients with methacholine BPT(-). This result suggests that exercise BPT, being a physiological stimulus, may provide additional benefit in evaluating symptoms in clinical practice.