Üniversite öğrencilerinde psikolojik iyi oluş, fiziksel aktivite ve akademik başarı arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between psychological well-being, physical activity, and academic success in university students
  1. Tez No: 1014879
  2. Yazar: HALİL ASLANBAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BEKİR ERHAN ORHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Fiziksel aktivite, psikolojik iyi oluş, akademik başarı, üniversite öğrencileri, Physical activity, psychological well-being, academic achievement, university students
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
Özet
Yapılan araştırmanın amacı, üniversite öğrencilerinin fiziksel aktivite düzeyleri ile psikolojik iyi oluşları ve akademik başarıları arasındaki ilişkilerin incelenmesidir. Araştırma, nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kapsamında yürütülmüştür. Araştırmanın çalışma grubunu, 2024–2025 eğitim-öğretim yılı içerisinde farklı üniversitelerde öğrenim gören ve araştırmaya gönüllü olarak katılan 430 üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Verilerin toplanmasında Kişisel Bilgi Formu, Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi – Kısa Form (IPAQ-SF) ve Psikolojik İyi Oluş Ölçeği kullanılmış; akademik başarı değişkeni öğrencilerin genel akademik not ortalamaları (GANO) üzerinden değerlendirilmiştir. Araştırma verilerinin analizinde betimsel istatistikler, Pearson momentler çarpımı korelasyon analizi, bağımsız örneklem t-testi ve basit doğrusal regresyon analizi kullanılmıştır. Bulgular, üniversite öğrencilerinin fiziksel aktivite düzeyleri ile psikolojik iyi oluşları arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki olduğunu göstermektedir. Buna bağlı olarak psikolojik iyi oluş ile akademik başarı arasında da anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. Fiziksel aktivite düzeyinin akademik başarı üzerinde doğrudan anlamlı bir yordayıcı olmadığı, ancak psikolojik iyi oluşun akademik başarıyı anlamlı düzeyde yordadığı belirlenmiştir. Fiziksel aktivite düzeyine göre öğrencilerin psikolojik iyi oluş puanlarının anlamlı biçimde farklılaştığı sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular, üniversite öğrencilerinde fiziksel aktivitenin psikolojik iyi oluşu destekleyen önemli bir faktör olduğunu ve psikolojik iyi oluşun akademik başarıyla ilişkili bir yapı sergilediğini ortaya koymaktadır. Bu doğrultuda, üniversitelerde öğrencilerin fiziksel aktiviteye katılımını artırmaya yönelik uygulamaların desteklenmesi ve psikolojik iyi oluşu güçlendiren programların yaygınlaştırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The aim of this study is to examine the relationships between physical activity levels, psychological well-being, and academic achievement of university students. The research was conducted using a correlational survey design, one of the quantitative research methods. The study group consisted of 430 university students studying at different universities during the 2024–2025 academic year who voluntarily participated in the research. Data were collected using a Personal Information Form, the International Physical Activity Questionnaire – Short Form (IPAQ-SF), and the Psychological Well-Being Scale. Academic achievement was assessed based on students' grade point averages (GPA). Descriptive statistics, Pearson product–moment correlation analysis, independent samples t-test, and simple linear regression analysis were used to analyze the data. The findings revealed a positive and significant relationship between physical activity levels and psychological well-being among university students. In addition, a significant relationship was found between psychological well-being and academic achievement. While physical activity level did not directly predict academic achievement, psychological well-being was found to be a significant predictor of academic achievement. Moreover, psychological well-being scores differed significantly according to students' physical activity levels. The findings of this study indicate that physical activity is an important factor supporting psychological well-being in university students and that psychological well-being is closely associated with academic achievement. In this context, it is recommended that universities promote practices aimed at increasing students' participation in physical activity and implement programs designed to enhance psychological well-being.