2018 ve 2024 9.sınıf kimya öğretim programlarının karşılaştırılması ve Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli 9.sınıf kimya öğretim programının öğretmenlerin program okuryazarlığı açısından incelenmesi
A comparative analysis of the 2018 and 2024 ninth grade chemistry curricula and a examination of the Türkiye Century Education Model ninth grade chemistry curriculum in terms of teachers curriculum literacy
  1. Tez No: 1014880
  2. Yazar: İREM DİLARA DİRİL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PINAR BİLASA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ders programları, Eğitim programları, Curriculum, Education programs
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, 2024 Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli (TYMM) kapsamında hazırlanan 9. sınıf kimya öğretim programı ile 2018 yılı 9. sınıf kimya öğretim programını eğitim programlarının temel ögeleri açısından karşılaştırmalı olarak incelemek ve 2024 TYMM 9. sınıf kimya öğretim programını uygulayan kimya öğretmenlerinin program okuryazarlığına ilişkin görüşlerini ortaya koymaktır. Araştırmada nitel araştırma yaklaşımı benimsenmiş olup çalışmada birden fazla nitel araştırma yönteminden yararlanılmıştır. Veri toplama süreci araştırmanın amaçlarına yönelik doküman analizi ve fenomenoloji (olgu bilim) yöntemi çerçevesinde yürütülmüştür. Araştırmanın çalışma grubunu, 2024-2025 eğitim-öğretim yılında Ankara ili Çankaya ilçesinde Millî Eğitim Bakanlığına bağlı devlet liselerinde görev yapan ve 2024 TYMM 9. sınıf kimya öğretim programını uygulayan 50 kimya öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırma verileri, araştırmacı tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla toplanmıştır. Bunun yanı sıra araştırma kapsamında 2018 ve 2024 yılı 9. sınıf kimya öğretim vi programları doküman analizi yöntemiyle incelenmiş; programlar hedef, içerik, öğrenme-öğretme süreçleri ve ölçme-değerlendirme ögeleri açısından karşılaştırılmıştır. Elde edilen veriler içerik analizi yöntemi kullanılarak çözümlenmiş ve öğretmen görüşleri tema, kategori ve kodlar doğrultusunda yorumlanmıştır. Araştırma bulguları doğrultusunda, 2024 TYMM 9. sınıf kimya öğretim programının 2018 programına kıyasla daha bütüncül, beceri temelli ve değer odaklı bir anlayış doğrultusunda yapılandırıldığı belirlenmiştir. Yeni öğretim programında öğrenme çıktılarının sadeleştirildiği, disiplinler arası ilişkilere daha fazla yer verildiği ve sürdürülebilirlik, girişimcilik ve değer eğitimi gibi temaların ön plana çıkarıldığı görülmüştür. Bununla birlikte ölçme ve değerlendirme süreçlerinde yalnızca ürün odaklı değerlendirme anlayışından uzaklaşılarak süreç odaklı ve alternatif değerlendirme yaklaşımlarına ağırlık verildiği tespit edilmiştir. Öğretmen görüşleri incelendiğinde, programın öğrenci merkezli yapısı, günlük yaşamla ilişkilendirilebilirliği ve beceri temelli yaklaşımı olumlu değerlendirilirken; uygulama sürecinde zaman yetersizliği, fiziki altyapı eksiklikleri ve öğretmenlerin program okuryazarlığı yeterliklerine ilişkin çeşitli sorunların bulunduğu belirlenmiştir. Araştırma sonucunda öğretmenlerin program okuryazarlığı düzeylerinin programın etkili biçimde uygulanmasında önemli bir değişken olduğu ve bu doğrultuda öğretmenlere yönelik hizmet içi eğitim çalışmalarının artırılması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to comparatively examine the 2024 9th Grade Chemistry Curriculum prepared within the scope of the Türkiye Century Education Model (TCEM) and the 2018 9th Grade Chemistry Curriculum in terms of the fundamental elements of curriculum development, and to reveal the views of chemistry teachers implementing the 2024 TCEM 9th Grade Chemistry Curriculum regarding curriculum literacy. In the study, a qualitative research approach was adopted, and more than one qualitative research method was utilized. The data collection process was conducted within the framework of document analysis and phenomenology in line with the aims of the research. The study group consisted of 50 chemistry teachers working in public high schools affiliated with the Ministry of National Education in the Çankaya district of Ankara during the 2024–2025 academic year and implementing the 2024 TCEM 9th Grade Chemistry Curriculum. Research data were collected through a semi-structured interview form developed by the viii researcher. In addition, within the scope of the study, the 2018 and 2024 9th Grade Chemistry Curricula were examined through document analysis and compared in terms of objectives, content, teaching-learning processes, and assessment and evaluation dimensions. The obtained data were analyzed using content analysis, and teachers' views were interpreted within the framework of themes, categories, and codes. The findings of the study revealed that the 2024 TCEM 9th Grade Chemistry Curriculum was structured with a more holistic, skill-based, and value-oriented approach compared to the 2018 curriculum. It was determined that the learning outcomes in the new curriculum were simplified, greater emphasis was placed on interdisciplinary relationships, and themes such as sustainability, entrepreneurship, and values education were brought to the forefront. Furthermore, it was found that assessment and evaluation processes moved beyond a solely product-oriented approach and instead emphasized process-oriented and alternative assessment approaches. Examination of teachers' views indicated that the student-centered structure of the curriculum, its relevance to daily life, and its skill-based approach were evaluated positively; however, issues such as time constraints, inadequacies in physical infrastructure, and teachers' curriculum literacy competencies were identified during the implementation process. As a result of the study, it was concluded that teachers' levels of curriculum literacy constitute an important variable in the effective implementation of the curriculum, and therefore, in-service training activities for teachers should be increased. Key Words