Evliliğin başlangıç evresinde benlik ayrımlaşması deneyimi: Bowen Aile Sistemleri Kuramı çerçevesinde fenomenolojik bir araştırma
The experience of self differentiation in the early stage of marriage: A phenomenological research within the framework of Bowen Family Systems Theory
  1. Tez No: 1014909
  2. Yazar: RABİA UZUNKÖPRÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL EKŞİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Benlik Ayrımlaşması, Aile Sistemleri Kuramı, Evlilik İlişkisi, Kök Aile, Tematik Analiz, Differentiation of Self, Bowen Family Systems Theory, Marital Relationship, Family of Origin, Thematic Analysis
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, evliliklerinin ilk beş yılı içerisinde olan ve henüz çocuk sahibi olmayan bireylerin Benlik Ayrımlaşması deneyimlerini ve bu deneyimlere yükledikleri anlamları derinlemesine incelemektir. Araştırma, kuramsal temelini Bowen'ın Aile Sistemleri Kuramından almaktadır. Bu doğrultuda; bireylerin duygusal tepkisellik, benlik konumu, duygusal kopma ve başkalarıyla iç içe geçme gibi benlik ayrışmasının temel boyutlarını evliliğin erken dönemlerinde nasıl tecrübe ettiklerini ve evlilik içi ilişkisel dinamiklerini anlamlandırmak hedeflenmiştir. Araştırmada nitel araştırma desenlerinden tematik analiz yöntemi benimsenmiştir. Araştırma grubu, amaçlı örnekleme yöntemlerinden kriter örneklemesi yoluyla belirlenen; Türkiye'nin farklı illerinde yaşayan, çocuk sahibi olmayan, yaşları 25 ile 32 aralığında olan 6 kadın ve 6 erkek olmak üzere toplam 12 evli bireyden oluşmaktadır. Veriler, araştırmacı tarafından hazırlanan ve ilgili literatür ve uzman görüşleri ışığında yapılandırılan yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla toplanmıştır. Görüşmelerin yazıya geçirme aşaması tamamlandıktan sonra analiz sürecinde kodlama işlemi tamamlanmış ve oluşan kodlar alt temalara dönüştürülmüştür. Alt temalar arasındaki bağlantılar ve ilişkiler göz önünde bulundurularak ana temalar elde edilmiştir. Yapılan bu analiz aşaması sonucunda Evlilikte Benlik Algısı, Evlilikte Karar Alma Süreçleri, Evlilikte Onay Almaya Yönelik Tutum, Evlilikte Fikir Ayrılıkları ve Çatışma ile Evlilikte Duygusal Bağ olarak beş ana tema elde edilmiştir. Bu ana temalar altında toplam 12 alt temaya ve 27 koda ulaşılmıştır. Bulgular doğrultusunda, katılımcıların evliliğin ilk yıllarında bireysel özerkliklerini koruma ile eşlerine duygusal bağlılık geliştirme arasında sürekli bir denge arayışı içinde oldukları saptanmıştır. Bununla beraber, bulgular katılımcıların kök ailelerinden getirdikleri ayrışma düzeylerinin evlilikteki“ben”ve“biz”algısını doğrudan etkilediğini göstermiştir. Türk kültürünün etkisine özgü bulgular da araştırmaya özgünlük katmıştır. Tüm bulgular ilgili alan yazını dikkate alınarak tartışılmış, bu doğrultuda uygulayıcılara ve araştırmacılara bazı öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The primary aim of this study is to conduct an in-depth examination of the experiences of Self-Differentiation among individuals who are within the first five years of their marriage and do not yet have children, as well as the meanings they ascribe to these experiences. The study is theoretically based on Bowen's Family Systems Theory. Accordingly, the aim is to understand how individuals experience the fundamental dimensions of self-differentiation -emotional reactivity, self-position, emotional cutoff, and fusion with others- during the early stages of marriage, and to interpret the relational dynamics within the marriage. The study adopts thematic analysis method from qualitative research designs. The research group consists of a total of 12 married individuals -6 women and 6 men- who live in different provinces of Turkey, do not have children, and are between the ages of 25 and 32, selected through criterion sampling, one of the purposeful sampling methods. Data were collected using a semi-structured interview form prepared by the researcher and structured in light of relevant literature and expert opinions. After the transcription phase of the interviews was completed, the coding process was finalized during the analysis, and the resulting codes were transformed into subthemes. Main themes were derived by considering the connections and relationships among the subthemes. As a result of this analysis, five main themes were identified: Self-Perception in Marriage, Decision-Making Processes in Marriage, Attitudes Toward Seeking Approval in Marriage, Disagreements and Conflict in Marriage, and Emotional Bonding in Marriage. Under these main themes, a total of 12 sub-themes and 27 codes were identified. The findings indicate that during the first years of marriage, participants are in a constant search for balance between maintaining individual autonomy and developing emotional intimacy to their spouses. Furthermore, the results demonstrate that the levels of differentiation participants bring from their families of origin directly influence their perceptions of“I”and“we”within the marriage. Findings specific to the influence of Turkish culture also contributed to the originality of the study. All findings were discussed in light of the relevant literature, and various suggestions were provided for practitioners and researchers.