Erken yaşta evlenen bireylerin evlilik ve aile deneyimleri: Çubuk örneği
Marriage and family experiences of individuals married at an early age: The case of Çubuk
  1. Tez No: 976747
  2. Yazar: EDANUR ADEM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FARUK TURĞUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Aile, Erken evlililk, Evlilik, Child bride, child groom, family, marriage, Early marriage
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Samsun Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması, erken yaşta evlenen bireylerin evlilik ve aile deneyimlerini“çocuk gelin”ve“çocuk damat”kavramları üzerinden anlamlandırmayı amaçlamaktadır. Erken evlilik, hem bireysel hem de toplumsal düzlemde birçok problemin başlangıç noktasıdır. Toplumun dinamik bir parçası olan normlar, değerler ve beklentiler, erken evlilik olgusunun günümüzde de devam etmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Bu araştırmada, erken yaşta evliliğe neden olan faktörler, evlilik süreci ve bu sürecin sonuçları; deneyimlerin cinsiyet bağlamında nasıl farklılaştığını ortaya koymayı ve literatüre katkıda bulunmayı hedeflemektedir. Çalışmada nitel araştırma yöntemi benimsenmiş; 9 kadın ve 8 erkek katılımcı ile yarı yapılandırılmış soru formuyla derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Görüşmeler, fenomenolojik yaklaşımla içerik analizi yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışma sonucunda, kız ve erkek çocuklarının evlilik kararlarında ve evlilik süreçlerinde temel motivasyonun aile ve toplum etrafında şekillenen düşüncelerin ve zorunlulukların olduğu görülmüştür. Bununla birlikte, evliliklerin teşvikinde kız ve erkek çocukları açısından farklılaşmada, ataerkil düşünce yapısı ve cinsiyet temelli ayrımcılıklar rol oynamaktadır. Kız çocuklarının erken evlilik deneyimlerini zorlaştıran parametreler temel olarak duygusal istismar, rol dayatmaları ve toplumsal evlilik beklentileri üzerinden; erkek çocukları için ise ataerkil yapının ışığında öne sürülen ekonomik gerekliliklerin yüklediği sorumluluklar üzerinden şekillenmektedir. Ancak farklılaşmalara rağmen iki cinsiyetin de evlilik deneyimleri bireysel ve toplumsal olarak zorlayıcı ve yıpratıcıdır. Çocuk gelin, çocuk damat, aile, evlilik
Özet (Çeviri)
This thesis aims to interpret the marriage and family experiences of individuals who married at an early age through the concepts of“child bride”and“child groom.”Early marriage is a starting point for many problems on both individual and societal levels. Norms, values, and expectations, as dynamic elements of society, significantly contribute to the persistence of early-age marriage. This study aims to identify the factors leading to early- age marriages, the marriage process itself, and its consequences. It also seeks to explore how these experiences differ based on gender, thereby contributing to the academic literature. A qualitative research method was adopted for this study. In-depth interviews were conducted using a semi-structured questionnaire with 9 female and 8 male participants. The interviews were analyzed using content analysis within a phenomenological framework. The findings indicate that the primary motivations behind marriage decisions and processes for both girls and boys are shaped by family- and society-driven beliefs and obligations. However, patriarchal ideologies and gender-based discrimination play a significant role in the differing ways in which early marriages are encouraged for boys and girls. For girls, the factors that complicate early marriage experiences are mainly emotional abuse, imposed gender roles, and societal expectations regarding marriage. For boys, these experiences are shaped by the responsibilities imposed through economic obligations under patriarchal norms. Despite these gender-specific differences, the marriage experiences of both girls and boys are individually and socially challenging and exhausting.