Eksiltmeli, eklemeli ve kimyasal yöntem ile elde edilen oklüzalsplintlerin mekanik ve fiziksel özelliklerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the mechanical and physical properties of occlusal splints obtained by subtractive, additive, and chemical methods
  1. Tez No: 1014963
  2. Yazar: NEDAA RAGABI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İPEK ÇAĞLAR
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: CAD/CAM, Eğilme Dayanımı, Oklüzal splint, Polimetil Metakrilat, Üç Boyutlu Baskı, Yüzey Sertliği, CAD/CAM, Flexural strength, Occlusal splint, Polymethyl methacrylate, Surface hardness, Three-dimensional printing
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Oklüzal splintler, temporomandibular bozukluklar ve bruksizmin kontrolü, oklüzal stabilitenin sağlanması ve diş aşınmalarının azaltılması amacıyla uygulanmaktadır. Bu tez çalışmasının amacı; eksiltmeli, eklemeli ve geleneksel yöntem ile üretilen oklüzal splintlerin mekanik ve fiziksel özelliklerini karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Kimyasal polimerizasyon (grup K), 3 boyutlu baskı (3B) ile üretim (Grup B), bilgisayar destekli frezeleme (Grup F) yöntemleri kullanılarak 64 × 10 × 3,3 boyutlarında dikdörtgen şeklinde örnekler hazırlandı (n:20). Grup K'daki örnekler, örnek boyutlarında hazırlanan negatif silikon kalıplar kullanılarak otopolimerizan akrilik rezinin (Imıcryl, Konya, Türkiye) basınçlı polimerizasyonu ile elde edildi (Polyclav; Dentaurum, Almanya). Grup B'deki örnekler STL (Standard Tessellation Language) formatında hazırlanan dijital dikdörtgen blok modeller kullanılarak oklüzal splint rezin materyalinden (ArmaResin Splint Rigid, Türkiye) elde edildi. Yazdırma işleminin ardından, üretici talimatlarına uygun olarak ışıkla sertleştirme ve son polimerizasyon işlemleri uygulandı. Grup F'deki örnekler, önceden polimerize polimetilmetakrilat (PMMA) bloklar (Fusion Ceram Bite Splint, Türkiye) STL formatında hazırlanan dijital blok modeller kullanılarak frezeleme cihazı ile (PrograMill PM7, Ivoclar, Lihtenştayn) frezelendi. Tüm örnekler 5 °C ve 55 °C sıcaklık aralığında toplam 5000 termal yaşlandırma işlemine tabi tutuldu. Örneklerin topografik yüzey özelliklerini değerlendirmek amacı ile temas profilometresi ile yüzey pürüzlülüğü ölçümü yapıldı. Eğilme dayanımı üniversal test cihazında üç nokta eğilme testi kullanarak değerlendirdi. Yüzey sertliği Vicker Sertlik testi ile değerlendirildi. Elde edilen verilerin karşılaştırılmasında iki yönlü ANOVA testi kullanıldı. Farkı yaratan grup ya da grupların belirlenmesi için Post Hoc Bonferroni analizlerinden yararlanıldı. Tüm analizler için I.Tip Hata olasılığı α=0.05 olarak belirlendi. Bulgular: Elde edilen verilere göre gruplar arasında yüzey pürüzlülüğü açısından anlamlı fark bulunmuştur (p=0.006). Grup K'daki örneklerin yüzey pürüzlülüğünün diğer gruplardan anlamlı olarak daha yüksek olduğu, eksiltmeli ile eklemeli grupların arasında (Grup B-Grup F) ise istatiksel olarak fark olmadığı saptanmıştır (p>0.05). En yüksek eğilme dayanım değerleri eksiltmeli grupta (Grup F) elde edilirken, en düşük eğilme dayanım değerleri eklemeli grupta (Grup B) elde edilmiştir (p<0.05). Yüzey sertliği açısından gruplar arasında anlamlı fark elde edilirken; en yüksek sertlik değeri eksiltmeli grupta (Grup F), en düşük sertlik değerleri ise eklemeli grupta (Grup B) elde edilmiştir (p<0.05). Sonuç: Oklüzal splint materyallerinin mekanik ve yüzey özelliklerinin üretim yöntemine bağlı olarak anlamlı şekilde değişmiştir. Uzun dönemde eksiltmeli yöntemin diğer yöntmelere göre mekanik ve fiziksel olarak üstün olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective : Occlusal splints are used for the management of temporomandibular disorders and bruxism, to achieve occlusal stability, and to reduce tooth wear. The aim of this thesis study is to compare the mechanical and physical properties of occlusal splints produced by subtractive, additive, and conventional methods. Material and Method: Rectangular specimens measuring 64 × 10 × 3.3 mm were prepared using three different fabrication methods: chemical polymerization (Group K), 3D printing (Group B), and computer-aided milling (Group F) (n = 20). Specimens in Group K were obtained by pressure polymerization of an autopolymerizing acrylic resin (Imicryl, Konya, Turkey) using negative silicone molds prepared according to the specimen dimensions (Polyclav; Dentaurum, Germany). Specimens in Group B were produced from an occlusal splint resin material (ArmaResin Splint Rigid, Turkey) using digital rectangular block models prepared in STL (Standard Tessellation Language) format, followed by light curing and post-polymerization procedures according to the manufacturer's instructions. Specimens in Group F were milled from pre-polymerized polymethyl methacrylate (PMMA) blocks (Fusion Ceram Bite Splint, Turkey) using STL-format digital block models and a milling device (PrograMill PM7, Ivoclar, Liechtenstein). All specimens were subjected to 5000 thermal aging cycles between 5 °C and 55 °C. Surface roughness was measured using a contact profilometer to evaluate topographical surface characteristics, while flexural strength was assessed using a three-point bending test in a universal testing machine. Surface hardness was evaluated using the Vickers hardness test. The obtained data were analyzed using two-way ANOVA, and post hoc Bonferroni tests were performed to identify the groups responsible for significant differences, with the Type I error probability set at α = 0.05 for all analyses. Results: A statistically significant difference in surface roughness was observed among the groups (p = 0.006). Group K demonstrated significantly higher surface roughness compared to the other groups, whereas no significant difference was found between the additive and subtractive manufacturing groups (Group B–Group F) (p > 0.05). The highest flexural strength values were obtained in the subtractive manufacturing group (Group F), while the lowest values were observed in the additive manufacturing group (Group B) (p < 0.05). Surface hardness also differed significantly among groups, with the highest hardness values in Group F and the lowest in Group B (p < 0.05). Conclusion: The mechanical and surface properties of occlusal splint materials vary significantly depending on the manufacturing method. The subtractive manufacturing technique demonstrated superior mechanical and physical performance compared to the additive and chemical methods in the long term.