Süperior septal yaklaşım ile mitral kapak replasmanı ve klasik sol atriotomi ile mitral kapak replasmanı yapılan hastalar arasında cross klemp süreleri ve postoperatif aritmi farkı
Differences in cross-clamp times and postoperative arrhythmias between patients undergoing mitral valve replacement via superior septal approach and those undergoing classical left atriotomy and mitral valve replacement
  1. Tez No: 1014962
  2. Yazar: MEHMET AYHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ÖZSÖYLER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Mitral kapak replasmanı, süperior septal yaklaşım, sol atriyotomi, postoperatif aritmi, cross-klemp süresi, Mitral valve replacement, superior septal approach, left atriotomy, postoperative arrhythmia, cross-clamp time
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, süperior septal yaklaşım ve konvansiyonel sol atriyotomi ile gerçekleştirilen mitral kapak replasmanlarının cross klemp süresi ve postoperatif aritmi insidansı açısından karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif, tek merkezli çalışmada, 01/01/2019–01/06/2025 tarihleri arasında mitral kapak hastalığı nedeniyle mitral kapak replasmanı uygulanan 48 hasta değerlendirildi. Hastalar cerrahi yaklaşıma göre süperior septal yaklaşım (n=25) ve klasik sol atriyotomi (n=23) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Demografik veriler, ekokardiyografik parametreler, intraoperatif süreler (aortik cross-klemp ve kardiyopulmoner baypas süresi) ile postoperatif aritmi, pacemaker ihtiyacı, revizyon gereksinimi, yoğun bakım ve hastanede kalış süreleri ve mortalite özellikleri karşılaştırıldı. Veriler, IBM SPSS Statistics 31.0 programı kullanılarak analiz edildi. Bulgular: Her iki grup demografik veriler ve preoperatif klinik özellikler açısından benzerdi (p>0,05). Aortik cross-klemp süresi süperior septal yaklaşım grubunda anlamlı şekilde daha uzun bulundu (p=0,024). Postoperatif aritmi gelişimi açısından iki grup arasında anlamlı fark saptanmadı (%33,3'e karşılık %31,8; p>0,05). Kardiyopulmoner baypas süresi, geçici ve kalıcı pacemaker gereksinimi, revizyon gereksinimi, yoğun bakım ve hastanede kalış süreleri ile mortalite açısından gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı (p>0,05). Sonuç: Süperior septal yaklaşımın daha uzun cerrahi süre ile ilişkili olduğu, buna karşın postoperatif aritmi gelişimi ve diğer klinik sonuçlar açısından klasik sol atriyotomi ile benzer bir güvenlik profiline sahip olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to compare mitral valve replacements performed via the superior septal approach and conventional left atriotomy in terms of aortic cross-clamp time and the incidence of postoperative arrhythmia. Materials and Methods: In this retrospective, single-center study, 48 patients who underwent mitral valve replacement for mitral valve disease between January 1, 2019 and June 1, 2025 were evaluated. Patients were divided into two groups according to the surgical approach: superior septal approach (n=25) and conventional left atriotomy (n=23). Demographic data, echocardiographic parameters, intraoperative variables (aortic cross-clamp and cardiopulmonary bypass times), as well as postoperative outcomes including arrhythmia, pacemaker requirement, need for revision, length of intensive care unit stay, hospital stay, and mortality were compared. Data were analyzed using IBM SPSS Statistics 31.0 software. Results: Both groups were similar in terms of demographic characteristics and preoperative clinical features (p>0.05). Aortic cross-clamp time was significantly longer in the superior septal approach group (p=0.024). No significant difference was observed between the groups in terms of postoperative arrhythmia incidence (33.3% vs 31.8%; p>0.05). Cardiopulmonary bypass time, temporary and permanent pacemaker requirement, need for revision, length of intensive care unit and hospital stay, and mortality were also comparable between the groups (p>0.05). Conclusion: The superior septal approach is associated with longer operative time; however, it demonstrates a similar safety profile to conventional left atriotomy in terms of postoperative arrhythmia and other clinical outcomes.