Bandırma Arkeoloji Müzesi'ndeki mezar stelleri
The grave stones in Bandırma Archeology Museum
  1. Tez No: 428132
  2. Yazar: AYŞE YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KORKMAZ MERAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Mezar Steli, Kyzikos, Grave Stone, Kyzikos
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bandırma Arkeoloji Müzesi'ne Kyzikos ve çevresinden çeşitli yollarla gelen 40 mezar stelini, stilistik ve tipolojik açıdan değerlendirmek aşırı yıpranmadan dolayı güçleşmiş olsa da stel tipleri ve figür tiplerinin nasıl ve ne ölçüde kullanılmış olduğu tespit edilmiştir. İlk bölümde stel tipleri ayrıntılı olarak alınlıklı, alınlıksız ve katlı olmak üzere üç başlık altında ele alınmıştır. Erken örneklerde görülen tiplerin Hellenistik ve Roma içlerine kadar ufak tefek değişimlere uğrayarak da olsa devam ettiği görülmektedir. Aynı şey figür tipleri içinde geçerliliğini korumaktadır. İkinci bölümde steller üzerinde ki figür tipleri ayrıntılı şekilde çalışılmış ve hangi tiplerin daha çok kullanıldığı tespit edilmeye çalışılmıştır. Daha çok ölü yemeği sahneli olan steller üzerindeki yiyecek, hayvan ve kap gibi yardımcı figürlerin ne gibi anlamlara geldiğine az da olsa değinilmiştir. Üçüncü ve son bölümde ise benzer steller ile karşılaştırarak tarihlendirilen eserler kendi içerisinde de değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Even it was hard to determine fourty grave steles, which somehow come to Bandırma Archeology Museum from Kyzikos and around it, in the terms of stylist and typologically because of the corrosion, It was found out how and to what extent their stele types and figure types had been used. In the first section, stele types had been discussed in details under three titles as pediment, without pediment and storeyed. It was observed that types seen in previous examples had continued into the depths of Hellenistic and Rome even having some variations. The same thing keeps its validity for figure types. In the second section, figure types on the steles were worked in details and It was tried to be found out which types were used commonly. Mostly, what the auxiliary figures like meals, animals and cups mean over the steles with dead food scenes have been slightly touched upon. In the third and the last part, works, that have been compared and dated to similar steles, have been determined within themselves too.