Meşk yoluyla Türk müziği eğitiminin amatör korolar çerçevesinde incelenmesi; Kadıköy klasik Türk müziği koroları örneği
Examination of Turkish music education through mesk within the framework of amateur choirs; the example of Kadikoy classical Turkish music choirs
- Tez No: 1015048
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞERİFE GÜVENÇOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Eğitim, Meşk, Müzik, Nota, Education, Meşk, Music, Note
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Musikisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Musikisi Sanat Dalı
Özet
Türk Müziğinin gelecek kuşaklara aktarımında meşk usulü ile yapılan eğitim, Osmanlı döneminden itibaren müzik çevrelerinde geleneğin sürekliliğini sağlayan temel yöntemlerden biri olmuştur. Bu gelenek, esas itibarıyla sözlü bir ifade ve aktarıma dayanmakta; nota ise bu yapıya daha sonraki tarihsel süreçlerde eklenen yardımcı bir unsur olarak karşımıza çıkmaktadır. Amatör Türk müziği korolarındaki meşk usulüne dayalı eğitim sistemi, tekrar, birlikte icra ve hocanın yönlendirmesi sayesinde, çalışılan eserlerin büyük ölçüde akılda kalıcılığını desteklemekte, bunun yanı sıra hocanın üslup ve tavrının öğrencilere aktarımında etkili bir geleneksel yöntem olarak işlev görmektedir. Meşk sisteminde en önemli unsurlardan biri hafızadır. Öğrencilerin, eseri hafızalarına aldıktan sonra, sadece sözlerine bakmak, grafiğini takip etmek açısından bile olsa baktıkları notayı devreden çıkardıkları gözlemlenmektedir. Amatör koroların çalışmalarında bir eserin içeriğini kavrama açısından meşk usulü eğitiminin, nazari bilgi, nota okuma becerilerinin geliştirilmesi gibi eğitimlerden daha fazla kullanıldığı görülmektedir. Bu çalışmada amatör Türk müziği korolarının eğitim süreçleri incelenmiştir. Çalışmada, meşk usulü, nota kullanımı, ezbere dayalı icra, koro şefinin rolü ve katılımcı deneyimleri temel inceleme alanları olarak ele alınmıştır. Araştırma, meşk ve notalı eğitim sistemlerini analiz etmek, meşkin Türk müziği eğitimindeki önemini vurgulamak ve bu iki sistemi birleştirecek pratik öneriler sunmayı amaçlamaktadır. Bu araştırmanın evrenini, fenomenoloji deseni kullanılarak, İstanbul, Anadolu yakası Kadıköy ilçesinde faaliyet gösteren toplam 94 koro oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi ise, Türk Müziği çalışmaları yapan 63 koro arasından amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçüt örnekleme esas alınarak belirlenmiştir. Bu korolar, geleneksel yöntemlerle modern yaklaşımları bir araya getirme çabalarının pratik sahalarını oluşturmaktadır. Bu doğrultuda örnekleme dahil edilen koroların, aktif olarak faaliyet göstermesi, klasik Türk müziği repertuvarı icra etmesi, meşk usulüne dayalı eğitim anlayışını sürdürmesi ve koro şeflerinin bu alanda deneyim sahibi olması ölçüt olarak kabul edilmiştir. Bu kriterleri sağlayan 7 farklı koronun şefi ve 13 korist ile gerçekleştirilen görüşmeler araştırmanın örneklemini oluşmaktadır. Araştırma evreninde yer alan tüm koroların belirlenen ölçütleri aynı düzeyde karşılamadığı gözlemlenmiştir. Söz konusu ölçütleri daha belirgin ve sürdürülebilir biçimde taşıyan, araştırma problemine daha derinlikli veri sağlayabilecek nitelikte olan gruplar arasından seçim yapılmıştır. Bu çalışma, şeflerin ve öğrencilerin deneyimleri, uygulama biçimleri, algıları ve yorumlarına dayalı bir yapıya sahiptir. Bu nedenle araştırmanın doğası gereği, kendi içinde incelenmesine olanak tanıyan, gözlem ve deneyimlere dayanan nitel araştırma yaklaşımı tercih edilmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular doğrultusunda, günümüzde en verimli yaklaşımın, meşk ve nota kullanımının birbirini dışlayan değil, birbirini besleyen iki unsur olarak birlikte değerlendirilmesi olduğu görülmektedir. Ayrıca, hızla gelişen teknolojik imkanlardan yararlanılarak notanın daha işlevsel hale getirilmesinin amatör koroların çalışma süreçlerine olumlu katkılar saylayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In the passing of Turkish music on to future generatious, education through the traditional method of“meşk”has been one of the fundamental approaches ensuring the continuity of this tradition within musical circles since the Ottoman period. This tradition is essentially based on oral expression and transmission; musical notation, on the other hand, emerged as an auxiliary element added to this structure in later historical periods. The tradition-based training system in amateur Turkish music choirs, through repetition, collective performance, and the teacher's guidance, significantly enhances the memorability of the pieces being studied; furthermore, it serves as an effective traditional method for transmitting the teacher's style and demeanor to students. Memory is one of the most important elements in the training system. It has been observed that after memorizing a piece, students set aside the sheet music—even if they are merely glancing at the lyrics or following the notation. In the practice of amateur choirs, the training system based on the method of training is seen to be utilized more extensively than other forms of education, such as theoretical knowledge or the development of note-reading skills, when it comes to grasping the content of a piece. This study examines the educational processes of amateur Turkish classical music choirs. The study addresses the training method, use of sheet music, performance based on memorization, the role of the choir director, and participant experiences as primary areas of investigation. The research aims to analyze the training and sheet music-based education systems, emphasize the importance of the training method in Turkish music education, and offer practical recommendations to integrate these two systems. The population of this study consists of a total of 94 choirs active in the Kadıköy district of the Anatolian side of Istanbul, identified using a phenomenological design. The sample was determined through criterion sampling, a type of purposive sampling, from among 63 choirs engaged in Turkish Art Music. These choirs represent practical settings where efforts to combine traditional methods with modern approaches are underway. Accordingly, the criteria for inclusion in the sample were that the choirs be actively performing, perform a classical Turkish music repertoire, maintain an educational approach based on the traditional method of musical training, and have choir directors with experience in this field. The sample consists of interviews conducted with the directors of 7 different choirs and 13 choir members who met these criteria. It was observed that not all choirs within the research population met the established criteria to the same extent. A selection was made from among the groups that embodied these criteria in a more distinct and sustainable manner and were capable of providing more in-depth data regarding the research problem. This study is structured around the experiences, practices, perceptions, and interpretations of the conductors and students. Therefore, due to the nature of the research, a qualitative research approach based on observation and experience—which allows for self-examination—was preferred. Based on the findings obtained from the research, it is evident that the most effective approach today is to evaluate the use of sight-singing and sheet music not as mutually exclusive elements, but as two complementary components that reinforce one another. Furthermore, it is believed that making sheet music more functional by leveraging rapidly advancing technological capabilities will contribute positively to the working processes of amateur choirs.