İleri seviye matematik eğitimi alma durumunda öğretmen adaylarının koşullu akıl yürütme problemleri çözümlerinin incelenmesi
An investigation of preservice teachers' solutions to conditional reasoning problems in the context of advanced mathematics education
- Tez No: 1015069
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ŞÜKRÜ ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bağlam, Karma yöntemler, Matematik eğitimi, Öğretmen adayları, Context, Mixed methods, Mathematics education
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Öğretmenliği Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, lisans düzeyinde ileri seviye matematik eğitimi alan ve almayan öğretmen adaylarının koşullu akıl yürütme performanslarının karşılaştırılmasını ve bağlam kullanımının bu performanstaki rolünün belirlenmesini amaçlamaktadır. Araştırma, İlköğretim Matematik Öğretmenliği ve Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi lisans programlarında öğrenim gören öğretmen adaylarıyla karma yöntem ile yürütülmüş olup açıklayıcı sıralayıcı desen benimsenmiştir. Nicel bölümde 61 katılımcıya soyut ve bağlam temelli Wason'ın Seçme Görevi uygulanmış; veriler Fisher's Exact Test ve McNemar testi ile analiz edilmiştir. Nitel bölümde ise beş katılımcıyla yarı yapılandırılmış bireysel görüşmeler gerçekleştirilmiş, veriler içerik analizi yöntemiyle incelenmiştir. Nicel bulgular, ileri seviye matematik eğitimi alma durumunun koşullu akıl yürütme performansında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılaşma oluşturmadığını ortaya koymuştur. Bu sonuç Formal Disiplin Teorisi'nin beklentisiyle örtüşmemektedir. Bağlam kullanımına ilişkin bulgular ise her iki grupta da bağlam temelli problemdeki başarı oranının soyut probleme kıyasla istatistiksel olarak anlamlı biçimde yüksek olduğunu göstermiştir. Nitel bulgular bu sonuçları destekler nitelikte olup katılımcıların bağlam temelli problemi daha anlaşılır ve bilişsel açıdan daha az yük içeren bir problem olarak değerlendirdiği görülmüştür. Araştırma sonuçları, bağlamın koşullu akıl yürütmede hem performans artırıcı hem de bilişsel kolaylaştırıcı bir rol üstlendiğine işaret etmektedir. Bu doğrultuda öğretmen yetiştirme programlarında koşullu akıl yürütme becerilerinin geliştirilmesine yönelik bağlam temelli yaklaşımların benimsenmesi ve ileride yürütülecek araştırmalarda farklı çalışma grupları ile daha geniş problem setlerinin kullanılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to compare the conditional reasoning performance of pre-service teachers with and without advanced mathematics education and to determine the role of context in this performance. The research was conducted with pre-service teachers enrolled in Elementary Mathematics Teaching and Computer Education and Instructional Technologies undergraduate programs using a mixed methods approach, with an explanatory sequential design. In the quantitative phase, 61 participants completed both abstract and context-based versions of Wason's Selection Task; data were analyzed using Fisher's Exact Test and the McNemar test. In the qualitative phase, semi-structured individual interviews were conducted with five participants, and data were examined through content analysis. Quantitative findings revealed no statistically significant difference in conditional reasoning performance between groups with and without advanced mathematics education. This finding is inconsistent with the expectations of the Theory of Formal Discipline. Findings regarding context use indicated that success rates on the context-based problem were significantly higher than on the abstract problem in both groups. Qualitative findings supported these results, showing that participants perceived the context-based problem as more comprehensible and less cognitively demanding. The findings suggest that context plays both a performance-enhancing and a cognitive-facilitative role in conditional reasoning. In this regard, it is recommended that context-based approaches be adopted in pre-service teacher education programs to develop conditional reasoning skills, and that future studies utilize larger and more diverse study groups along with broader problem sets.